Psihologia cuplului

de

De multe ori, ceea ce cuplurile nu văd este că cele mai multe lupte reprezintă proteste la deconectarea emoțională. În spatele tuturor problemelor, partenerii simt nevoia să știe: Ești acolo pentru mine? Ai nevoie de mine? Te bazezi pe mine?

Repararea legăturilor

De ani de zile, terapeuții au consultat pacienți și s-au confruntat mereu cu tot felul de dialoguri contradictorii între cupluri privitor la lupta pentru putere. Ei au încercat să rezolve luptele cuplurilor, învățându-i abilitățile de rezolvare a problemelor acestora. Dar acest lucru este ca și când ai oferi Kleenex ca leac pentru pneumonie virală. Se ignoră problemele de atașament care stau la baza oricărei relații. Mai degrabă decât a vedea natura conflictului sau nevoia de control, problema, din perspectiva atașamentului, este distanța emoțională. Și ceea ce este frustrant pentru oameni este că nu știu cum să elimine distanța emoțională.

Bărbații pot spune uneori „Eu fac tot felul de lucruri pentru a arăta că-mi pasă. Eu tund gazonul, aduc un salariu bun, rezolv problemele etc. De ce în cele din urmă, se pare că aceste lucruri nu contează, și tot ceea ce contează este ca eu și soția mea să vorbim despre probleme emoționale și să ne strângem în brațe” Putem răspunde, „Pentru că acesta este modul în care suntem făcuți. Avem nevoie de cineva care să ne acorde o atenție reală, să ne țină strâns și să nu ne lase să plecăm. Ai uitat că ai nevoie de asta și tu?”

Când te lupți cu partenerul, ai tendința să urmărești mingea care trece peste fileu, acordând o atenție mai mare la ultima lovitură care a fost aruncată în tine și nu te întrebi dacă oare chiar mai dorești să fii în joc până la urmă. Este posibil să ieși din dialogurile contradictorii, dar primul pas este să fii conștient de jocul în sine, nu doar de schimbul de pase. Odată ce iți dai seama că ești fixat pe modelul acesta de ceartă, poți fi de acord să pui tot jocul în așteptare. Dezamăgirile sunt întotdeauna parte a relațiilor. Dar poți alege întotdeauna modul în care să le gestionezi. Vrei să reacționezi defensiv, din teamă sau în spiritul înțelegerii?

Să presupunem că partenerul tău spune, „Eu nu am chef să fac sex în seara asta.” Respiră adânc și gândește-te cât de mult te iubește, și spune „Oh, asta-i rău, eram într-adevăr nerăbdător să facem asta.” Sau poți replica sarcastic, „Corect! Ei bine, nu mai facem asta de mult, nu-i așa?” Desigur, nu ai putea simți că ai de ales dacă ai intrat în panică și emoțiile tale sunt pe cale să dea în clocot. Dar, doar fiind conștienți de faptul că acest sentiment a fost activat, poate te va ajuta să te calmezi. Asta e partea complicată în relații: Pentru a schimba dansul, ambele persoane trebuie să schimbe pașii.

Sfaturi pentru o relație fericită în doi

1. Puteți să vă schimbați amândoi în favoarea cuplului

Mulți psihologi și experți în psihologia cuplului afirmă că niciodată nu trebuie să încerci să schimbi personalitatea celuilalt și totuși, regula poate funcționa doar dacă fiecare înțelege nevoile celuilalt. De exemplu, o situație des întâlnită este cea în care sarcinile se împart în cuplu așa: unul își asumă unele răspunderi casnice iar celălalt duce o viață în care cariera este pe primul plan. Însă după primele luni de viață în comun, vă dați seama că lucrurile nu sunt tocmai roz, că nu este ceea ce vă doriți de la relație. În acest caz, cel nemulțumit îi poate sugera celuilalt că este nevoie de o schimbare în ceea ce privește distribuirea sarcinilor. Altfel, acest lucru aparent neimportant poate afecta dragostea și relația. La urma urmei, nu e un compromis așa de mare să împărțiți în mod echitabil răspunderile. Dacă ar fi să alegi între a-ți modela concepțiile și comportamentul sau a renunța la persoana iubită, ce ai alege?

2. Puteți rămâne certați peste noapte

Altă regulă nescrisă pe care, de obicei, ne-o împărtășesc persoane mai experimentate atunci când vine vorba de relații este ca “niciodată să nu mergeți certați la culcare”. Zis și făcut! În încercarea de a nu lăsa problemele nerezolvate înainte de culcare, te pregătești în miez de noapte pentru o discuție matură, dovadă a unei bunei comunicări între voi chiar dacă el nu mai poate de de somn! Dezbateți problemele dar oboseala și tensiunile adunate peste zi încep să își spună cuvântul iar ceartă poate căpăta proporțiile unei avalanșe. Deci, cum rămâne cu această regulă de aur? E mai bine să lași somnul să rezolve o parte din probleme. Dimineață, poate totul se rezolvă de la sine și, mai ales, nervii nu mai bruiază discuția dintre voi.În loc să vă treziți după o noapte plină de certuri și insomnii, profitați de o altă regulă, cu siguranță mai potrivită: “noaptea e un sfetnic bun”.

3. Nu trebuie să stați mereu împreună

Se spune că dragostea nu durează la nesfârșit și că este esențial pentru fericirea cuplului ca cei doi să împărtășească interese comune. Dar ești dispusă să împărtășești hobby-uri care ție pur și simplu nu ți se par atât de distractive sau interesante, doar de dragul relației? Așadar, ești gata să îi admiri, cu aceeași fascinație ca a lui, colecția de timbre? Sau să te plimbi ore întregi prin magazine împreună cu iubitul tău fără ca acesta să se simtă plictisit? Libertatea este importantă în orice relație. Relaxarea și cimentarea legăturii în cuplu se pot realiza și păstrând interesul pentru propriile hobbyuri. Desigur, poți face și compromisuri pentru persoana iubită dar nu fă din asta o regulă! Diferențele dintre partenerii de cuplu sunt, în egală măsură, elemente care stau la baza unei relații reușite. Multe cupluri se bazează atât pe similaritate cât și pe complementaritate. Este foarte firesc să aveți prieteni comuni, dar și propriul cerc de prieteni. În acest fel, iți vei păstră propria identitate, amândoi veți lua câte o gură de aer proaspăt și, cel mai important, veți avea la sfârșitul zilei lucruri noi de împărtășit.

4. Poți să nu fii femeia perfectă

“O femeie ar trebui să-și păstreze misterul” – aceasta este, poate, una dintre regulile cele mai severe impuse femeii pentru fericire în cuplu. Conform acestei recomandări, soțul nu ar trebui să te observe niciodată în anumite momente de strictă intimitate (te epilezi, ești nepieptănată, nefardată, pedichiura ta lasă de dorit etc.), ca să nu mai vorbim de modificările care apar în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. Acestea sunt lucruri femeiești, de care ar trebui să-l ferești pe bărbatul iubit. El trebuie să vadă mereu partea impecabilă, să i te înfățișezi ca scoasă din cutie, puternică și atrăgătoare. Există femei care, chiar și după zeci de ani de căsnicie, nu se abat de la regula asta dar este obositor să încerci să fii mereu perfectă.

Oare te-ai gândit vreodată la momentele care au spulberat misterul tău feminin în fata bărbatului iubit? Poate au fost câteva și totuși, sunteți împreună și continuați să vă iubiți. În ciuda misterului pe care l-ai pierdut, el te consideră extrem de atrăgătoare: când ești ciufulită, când te epilezi etc. Cum de se poate una ca asta?! Ți s-a spus că există lucruri de care un bărbat nu trebuie să știe niciodată, darămite să le și vadă! Și atunci cum rămâne cu regula? Răspunsul e simplu: nu te jena să apari în fata lui și în astfel de ipostaze, căci el te va iubi pentru încrederea pe care i-o arăți și pe care o ai în tine însăți. Probabil că, dincolo de ce se știe din înțelepciunea străbunilor, a fi întotdeauna tu însăți este regula de aur. Așadar, fiți voi înșivă și împreună faceți-vă propriile reguli, care să vi se potrivească!