Puterea aromaterapiei

de

De ce ├«┼úi aminte┼čte mirosul cald al unei pr─âjituri proasp─ât scoase din cuptor? S─â fie oare de copil─ârie? Asem─ân─âtor este ┼či mirosul de brad, care invoc─â un anumit moment, o s─ârb─âtoare sau un sezon. Aceste sentimente pozitive sunt datorate asocierii lor cu evenimente fericite din via┼ú─â.

 

Aromaterapia are rolul de a induce o stare de relaxare prin influen┼úarea creierului ┼či dorin┼úa de a-l face s─â ├«┼či reaminteasc─â acele momente fericite. Atunci c├ónd sim┼úim o mireasm─â cunoscut─â, se declan┼čeaz─â un proces de recunoa┼čtere ┼či asociere a mirosului cu evenimentul respectiv. Cu c├ót aroma este mai puternic─â ┼či clar─â, cu at├ót sentimentul tr─âit este mai puternic.

 

Efectul mental ┼či emo┼úional depinde ┼či de puritatea aromei ┼či sursa sa. Cele japoneze sunt fine, cele indiene au un miros mai aspru, iar cele tibetane sunt recunoscute pentru rafinamentul, naturale┼úea ┼či efectul energizant asupra psihicului.

 

Tradi┼úia numeroaselor religii include arderea de t─âm├óie, care se presupune c─â purific─â spiritul. Noile cercet─âri au scos ├«n eviden┼ú─â efectul lor benefic ┼či asupra creierului. Grupul interna┼úional de cercet─âtori de la Universitatea John Hopkins, al─âturi de cei de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au demonstrat cum, arz├ónd t─âm├óie, se deplaseaz─â ionii ├«nc─ârca┼úi negativ din sistemul cerebral, av├ónd ca efect reducerea anxiet─â┼úii ┼či depresiei. Ne putem a┼čtepta la o nou─â ramur─â a medicinei, cea care va trata tulbur─ârile depresive ┼či st─ârile de anxietate doar prin simple mirosuri.

 

├Än Feng Shui aromele ocup─â un loc important ┼či sunt folosite ├«n diferite scopuri. Se presupune c─â pot muta sau transforma energia, astfel ├«nc├ót s─â influen┼úeze starea de spirit a unei persoane ┼či energia general─â a locului respectiv.

Stresul ┼či insomniile

Mirosul de vanilie, lavand─â, cafea sau chiar trandafiri te pot ajuta dac─â suferi de insomnii sau stres. Conform unui comunicat din partea Universit─â┼úii Maryland din Statele Unite ÔÇťexist─â noi cercet─âri ┼či dovezi care spun c─â aromaterapia, ┼či ├«n special mirosul de lavand─â, ├«ncetine┼čte activitatea sistemului nervos, ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea somnului, ajut─â la relaxarea mu┼čchilor ┼či ├«i poate ajuta pe oamenii care sufer─â de insomnii s─â adoarm─âÔÇŁ.

 

Cercet─âtorii din Universitatea California, USA, au demonstrat c─â este nevoie doar de c├óteva secunde pentru ca o persoan─â, dup─â ce a sim┼úit mirosul cafelei s─â se simt─â deja revigorat. Toate aceste fenomene au loc la nivelul creierului ┼či sunt provocate de sim┼úul olfactiv. O alt─â concluzia interesant─â, ob┼úinut─â ├«n urma unui studiu realizat ├«n Thailanda a eviden┼úiat c─â aroma trandafirilor reduce tensiunea arterial─â ┼či scade pulsul.

 

Memoria

Anumite amintiri sunt declan┼čate de arome specifice, tocmai de aceea aromaterapia este folosit─â ┼či la pacien┼úii cu amnezii temporare sau pierderi scurte de memorie. Un studiu realizat de Universitatea Toronto, Canada, demonstreaz─â c─â memoria revine mult mai rapid dac─â mirosul este c├ót mai clar, adic─â dac─â pacientul l-a recunoscut pentru c─â l-a ├«nt├ólnit ├«n repetate r├ónduri.

 

Concentrarea

Cele mai folosite ├«n aromaterapie pentru a ├«mbun─ât─â┼úi concentrarea sunt aroma de ment─â, de c─âp┼čuni ┼či cea de oregano. O fabric─â din Japonia a decis s─â ├«┼či parfumeze spa┼úiul de lucru la fiecare pauz─â cu arom─â de ment─â pentru a-┼či motiva angaja┼úii. Acest─â simpl─â ac┼úiune a cauzat o productivitate nea┼čteptat de mare. Deasemenea, atle┼úii care miros ├«nainte de o curs─â ment─â, se pare c─â evolueaz─â mai bine dec├ót cei care nu fac acest lucru.

 

Puterea aromaterapiei este deseori pus─â la ├«ndoial─â, ├«ns─â noile studii dovedesc efectele sale reale asupra st─ârilor noastre fizice ┼či mentale.