Recenzie Call of Duty Advanced Warfare

de

Seria de jocuri Call of Duty a fost, aproape întotdeauna, un vârf de lance al FPS-urilor moderne, în special mulțumită vastei sale experiențe multiplayer. În fiecare an, a apărut un nou joc, iar ultimele două (cu precădere, Ghosts), nu au primit prea multe laude, pentru că nu au reușit să aducă un suflu prea nou la formula deja cunoscută și învechită. Din fericire, Advanced Warfare vine într-un moment cum nu se poate mai bun, tocmai datorită faptului că seria COD avea nevoie de un imbold, de ceva proaspăt, pentru a se menține în fruntea clasamentului.

Să fie acesta un joc care merită primul loc? Vă las să decideți asta după ce veți citi rândurile care urmează…

Povestea

Multe dintre trailer-ele pe care, poate, le-ați văzut până acum, îl scot în evidență pe Kevin Spacey și al său rol de antagonist pe care îl are în joc. Și, dacă este să ne luăm strict după ceea ce vedem, este un lucru bun, care aduce puncte și care arată că Advanced Warfare prezintă un mare plus la campanie. Altfel, avem același titlu normal, de blockbuster, la care ne așteptăm cu toții de la un joc din seria COD.

Că tot am adus vorba de campanie, în ea se pot găsi o sumedenie de locuri și de coridoare de unde se poate trage chiar foarte bine, iar misiunile profită din plin de avantajul unei abordări futursitice pe care jocul o aduce, tot universul din el fiind populat de drone, exo-schelete și alte adăugiri foarte interesante. Totuși, ea este cam scurtă, putând fi terminată în cam 6 ore, dacă stați să o jucați cap-coadă, fără prea multe întreruperi.

Deși intensitatea este sporită, într-un final, toată povestea jocului pare cam fadă, iar Kevin Spacey nu strălucește pe-atât de mult pe cât ar trebui. Nu zic că nu este deloc interesantă și că jocul nu ar trebui cumpărat, doar că, dacă sunteți genul de gameri care voiați mai mult de la povestea din spatele acțiunii, aceasta nu are ceea ce se numește „replay value” (valoare de rejucare) prea mare. Deci, probabil că nu vă va tenta să o mai luați din nou de la capăt.

Acțiune (gameplay)

Știu că multă lume preferă să joace COD: Advanced Warfare în modul multiplayer, dar nici singlplayer-ul nu este rău, mare parte din mecanica jocului putând fi întâlnită și aici. În afară de împușcăturile normale de care avem parte când vine vorba de acest gen de titlu, putem beneficia de avantajele complete ale exo-scheletului pe care îl deține personajul nostru.

Exo-scheletul are câteva funcții chiar mișto, printre care se află și cârligul care poate fi folosit pentru deplasarea dintr-un loc în altul în plan vertical (ca Batman), sau ca armă, la nevoie, pentru omorârea inamicilor. De asemenea, în dotarea lui se mai găsește și un sistem de propulsie gen jet-pack, pe care îl puteți utiliza oricând.

Funcțiile exo-scheletului sunt, evident, disponibile și în multiplayer, unde jucătorii pot sări în aer și ucide adversari sau îi pot strivi de pământ. Abilitățile folosirii exo-scheletului se pot rafina pe parcurs, pe măsură ce deveniți mai familiari cu el și îl puneți mai mult la muncă. Referitor la multiplayer, aici găsim și două moduri interesante: Uplink și Momentum, fiecare dintre ele oferind o experiență diferită.

Uplink seamănă cu baschetul, unde trebuie doar să iei mingea de la adversar și să înscrii, în timp ce Momentum se aseamnănă cu jocul cu trasul de frânghie (acela în care două sau mai multe persoane se poziționează la fiecare capăt al unei frânghii și trag, în același timp, de capătul la care se află, în încercarea de a-și doborî adversarii).

Grafică și sunet

Din punct de vedere al sunetului, jocul este exact așa cum ne-am aștepta. Sunetele produse de arme sunt cele corecte, muzica este una antrenantă, iar interpretarea actorilor foarte bună, în special în cazul lui Kevin Spacey. Nici grafica nu se lasă mai prejos, aducând un nou set de background-uri interesante, personaje mai bine modelate și o iluminare mai bună.

Cum se întâmplă cu marea majoritate a jocurilor COD, Advanced Warfare nu este extrem de impresionant la partea de grafică, pentru că a fost gândit să poată fi rulat și pe calculatoare mai vechi, ținând cont de numărul mare de jucători care sunt fani ai săi. Chiar și așa, arată foarte bine și merită să explorați fiecare locație din fiecare misiune.

Concluzie

Call of Duty: Advanced Warfare este schimbarea de care fanii seriei aveau nevoie de multă vreme. Campania arată adevăratul potențial al cadrului futuristic, iar aspectul multiplayer-ului primește o viață nouă, mulțumită noilor moduri de joc, al îmbunătățirilor de sistem și al exo-scheletului. Se prea poate să combine și elemente din Battlefield sau Titanfall, dar, în final, o face într-un fel discret, oferindu-ne o experiență mai evoluată.

Notă acordată: 9/10