Reteta delicioasa de ciorba de burta

de

Ciorba de burta este o reteta autohtona de ciorba de origine se pare orientala, adica probabil turceasca. Primele retete de ciorba de burta apar acum 500 de ani, deci este un preparat vechi, dar la fel de cunoscut si iubit astazi. Popularitatea sa exceptionala se datoreaza combinatiei unice de ingrediente care o fac potrivita cu orice ocazie. Restaurantele cu specific traditional servesc aceasta ciorba, iar in Romania cel mai populara este in porturile dunarene si in Dobrogea, dar si in capitala.

Desi are reputatia ca fiind un leac excelent pentru mahmureala, nu este servita doar dupa o noapte de petrecere, ci si la un pranz in familie sau cu o ocazie speciala, la restaurant. Variantele de ciorba de burta difera in functie de regiune sau de cultura si chiar de anotimp: vara se toaca si un ardei rosu gras, se stoarce si o rosie coapta. Se mai poate deasemenea adauga la ciorba ciocanele de vaca, dar cantitatea de burta folosita nu trebuie schimbata. Fie ca esti priceput in bucatarie, fie ca vrei sa experimentezi sau vrei sa ii suprinzi pe cei dragi, aceasta ciorba este potrivita atunci cand vrei sa le servesti mesenilor un fel de mancare satios si delicios in acelasi timp.

O reteta delicioasa de ciorba de burta se face din: apa, burta de vita, oase de vita (le poti inlocui cu miel pentru varietate), telina, morcovi, ceapa, pastarnac, smantana, ou si zeama de lamaie. Acestea sunt toate ingredientele de care ai nevoie pentru a gati ciorba de burta traditionala. Cantitatea exacta a acestora este: 5 l de apa, 500 grame de burta de vita fie congelata, caz in care trebuie sa o speli bine si sa o fierbi o lunga perioada de timp (2-3 ore) sau exista si varianta pre-fiarta in comert care scurteaza timpul de gatire, 2-3 oase de vita – optional pentru extra gust, 1 telina cu frunze de marime mijlocie, 2 morcovi mari, 1 ceapa mare, 300-400 ml de smantana lichida, un pastarnac mic- optional, 1 ou, zeama de la jumatate de lamaie sau 2 linguri de otet pentru a-I da un gust usor acrisor.

Modul de preparare este urmatorul: pune burta la fiert, sau doar oasele daca aceasta este pre-fiarta. Cand totul incepe de fiarba, da focul mic si arunca spuma continuu de la suprafata. Oasele vor fierbe aproximativ 1 ora, timp in care spala si taie toate legumele. Dupa ce oasele au fiert adauga si burta (daca este pre-fiarta nu va fi nevoie sa o lasi in ciorba mai mult de 20 de minute) si adauga legumele taiate. Cand totul este gata burta trebuie sa fie patrunsa usor cu furculita, asemenea si legumele. La final, scoate burta si taie-o in fasii lungi, prepara un amestec de galbenus cu smantana lichida si pune totul inapoi in oala cu ciorba. Cand observi ca amestecul este omogen, mai lasa ciorba o odata in clocot. Acreste cu zeama de lamaie sau otet si serveste ciorba de burta cu usturoi zdrobit sau ardei iute!