Reteta delicioasa de ciorba de perisoare

de

Ciorba de perisoare este o reteta traditionala de ciorba acrita de obicei fie cu bors, zeama de lamaie, sau in unele regiuni se practica acrirea acestei ciorbe cu zeama de varza. In orice mod alegi sa gatesti vei obtine cu siguranta un preparat delicios care a fost transmis din mediul rural, din generatie in generatie si gatit inca de gospodine in mediul urban.

Reteta de ciorba de perisoare are modificari minime insa ii poti schimba consistenta, gustul si calitatea din punct de vedere al nutrientilor in functie de carnea pe care o alegi. Daca folosesti carne de pui vei obtine o ciorba usoara si sanatoasa mai saraca in calorii, daca folosesti porc vei obtine o aroma si consistenta mai bogata a ciorbei iar vita da un gust aparte ciorbei de perisoare, dar poate avea mai multe calorii si grasimi.

Incearca toata cele trei variante si alege-o pe cea preferata de tine si de familia ta. Retetele sunt in general simple si nu necesita prea multa iscusinta in bucatarie. Timpul de pregatire este deasemenea scurt. In caz ca ti-ai propus sa gatesti ciorba de perisoare, iata o reteta pentru care ai nevoie de carne de porc pentru formarea perisoarelor si de zeama de varza pentru acrire. Lista intreaga de ingrediente este: 500-600 de grame de carne de porc, o ceapa mica, 5-6 catei de usturoi, 1-2 linguri de orez spalat alb, 2 morcovi mici, 1 lingura de faina pe care o vei folosi la modelarea perisoarelor, 3-4 litrii de apa, smantana, un ou, 2 linguri de ulei, 200 de ml de zeama de varza, patrunjel, sare si piper.

Pentru prepararea ciorbei de perisoare acrita cu varza pasii sunt: se rad pe razatoare morcovii si se calesc in ulei pana cand uleiul primeste o culoare portocalie. Pune sarea, apa si piperul dupa gust si pune totul la fiert. Pentru pregatirea perisoarelor rade ceapa si usturoiul pe razatoarea mica si adauga-le la carnea de porc tocata. Bate oul cu sare si adauga-l treptat la amestec (e de preferat sa amesteci folosind mana). Se poate ca un ou intreg sa faca amestecul prea moale asa ca masoara in functie de cantitatea de carne folosita. Adauga piperul si sarea si amesteca in continuare pana devine omogen.

La final adauga orez si amesteca bine. Separat pune pe o farfurie faina, iar pe masura ce formezi perisoarele trece-le prin faina (scopul este de a nu se lipi si de a nu se imprastia la fiert). Atunci cand incepe sa fiarba apa cu legumele poti adauga perisoarele in ciorba. Cand observi ca se ridica la suprafata, da focul mic si lasa totul sa fiarba in jur de o ora. La final, inainte de a opri focul adauga zeama de varza dupa gust si mai lasa sa fiarba maxim 5 minute. Potriveste cu sare si piper daca este nevoie. Serveste ciorba de perisoare cu smantana pentru un gust mai bogat!