Review Hotel Riu Dolce Vita din Nisipurile de Aur (Golden Sands) Bulgaria

de

Hotelul Dolce Vita, aparținând lanțului hotelier Riu, care are peste 100 de hoteluri în cele mai populare destinații turistice din lume, a fost clasificat până în 2013 la categoria 5 stele, după care a fost decăzut la 4 stele. Este amplasat chiar la intrarea sudică a stațiunii bulgărești Nisipurile de Aur (Golden Sands).

Am avut ocazia de a sta la acest hotel în perioada 01 – 04 mai 2014 și, per total, aș acorda acestui complex hotelier nota 9 / 10. Menționez că în perioada mai sus amintită hotelul era plin de români, cred că 95% din turiști erau români, lucru valabil de fapt în toată stațiunea. Oriunde pe stradă auzeai limba română, iar proprietarii de restaurante, baruri sau magazine de suveniruri îți vorbeau direct în română, atât cât știau și ei.

 

În continuare voi încerca să detaliez serviciile oferite.

Camerele de la Riu Dolce Vita

Am fost împreună cu soția și am fost cazați într-o cameră dublă cu vedere la parc, la etajul 5. Camera a fost spațioasă, măsurând aproximativ 22 mp împreună cu holul de intrare și o baie care conținea vasul de toaletă și un lavoar. Cealaltă baie avea cam 3 mp și conținea cabina de dus și încă un lavoar.

Amenajarea hotelului este destul de recent făcută, și pot spune că mi-a plăcut. Nu m-a dat pe spate, dar este amenajat practic și cu bun gust. Dotările camerei au fost: două paturi mărișoare lipite între ele, două noptiere generoase, o măsuță de cafea destul de mare, o canapea de două locuri, un scaun, o măsuță mică de toaletă / scris, etc.

Balconul era destul de spațios și am observant că dispunerea lui difearea de la tronson la tronson. Majoritatea balcoanelor sunt în sistem duplex, adică balcoanele unor camere alăturate sunt unite și despărțite doar de un grilaj din fier forjat. Noi însă am avut un balcon încadrat pe trei laturi de pereți, în suprafață aproximativă de 4 mp, care era dotat cu o măsuță și două scaune. Așa că aici este puțin la ghici, cum are fiecare noroc.

Camera mai era dotată cu sistem de climatizare, acces pe bază de card, detector de fum, pardoseală de gresie, TV LCD 32 inch (81 cm), mini frigider, două dulapuri mai mult decât generoase pentru două persoane, telefon, seif (contra cost 7 leva pe zi – circa 17 lei), priză de internet și 5 prize simple.

Camerele nu au acces WiFi! De asemenea, camerele nu au nici cablu de internet, ci doar priză. Sigur, cabluri sunt disponibile la recepție, iar tariful este de 10 leva (cam 24 de lei) pentru toată șederea. Am ales această variantă și mi s-a spus că pot face ce vreau cu cablul: ori să îl iau acasă, ori să îl returnez la finalul șederii. Internetul este mereu activ în camere, așa că recomand să veniți cu cablul de acasă. Conexiunea se face automat și foarte rapid, iar internetul merge chiar bine. Am încercat însă să conectez un router la internet pentru a avea WiFi în cameră, însă nu am reușit, probabil au niște setări care împiedică această practică.

Curățenia în camere se făcea zilnic începând cu ora 8 dimineața. Se făcea patul, se schimbau prosoapele, se mătura, se reîmprospătau articolele de igienă, etc.

Per total o cameră suficient de spațioasă pentru un cuplu singur (fără copil), cameră care merită nota 9 / 10. Pentru cazurile în care un cuplu vine împreună cu copiii, cred că această cameră dublă ar trebui luată doar în cazul în care este cel mult un copil. Este spațiu suficient pentru amplasarea unui pătuț de călătorie, însă mobilierul camerei nu este cel mai bun pentru copii mici (multe muchii și colțuri ascuțite, acces facil la prize fără protecție).

Amenajări și facilități complex Riu Dolce Vita

Trebuie să încep cu cel mai mare dezavantaj, care este locația. Hotelul este primul cum se intră în stațiunea Nisipurile de Aur dinspre sud, de altfel el fiind numerotat chiar cu numărul 1 pe hărțile turistice ale stațiunii.

Hotelul se promovează ca fiind la 250 metri de plajă, însă asta este în linie dreaptă până la o plajă neamenajată. Cu excepția situației în care aveți un lansator care să vă arunce direct pe plajă veți avea de mers circa 500 de metri până la o plajă cât de cât amenajată, fără însă a ajunge în centrul stațiunii.

Acest dezavantaj însă aduce un avantaj major: SPAȚIUL! Hotelul dispune de spații generoase, pe care reprezentanții complexului nu au ezitat să le folosească. Astfel, curtea complexului are două piscine de adulți, una normală și una semi olimpică, două piscine de copii cu adâncimile de 30, respectiv 50 cm, circa 150 de șezlonguri dispuse pe trei nivele, teren de fotbal, terasă, un foarte mic spațiu de joacă pentru copii (un topogan, un leagăn și un balansoar), grădină, și rămâne suficient spațiu și pentru plimbare.

Curtea are multă verdeață, lucru care oferă un farmec aparte hotelului. Prezența verdeței însă nu face contrast cu restul stațiunii, deoarece verdeața este la ea acasă în toată stațiunea Golden Sands. Avem gazon frumos îngrijit, gadurii vii, arbuști ornamentali, fântâni arteziene, decorații cu pietre albe, iar lucrul pe care eu personal l-am apreciat cel mai mult a fost prezența unor mini gardurii vii între fiecare set de șezlonguri, oferindu-ți ideea de o oarecare intimidate atunci când ești în costum de baie și faci plajă.

Interiorul însă este mai sărăcăcios. La etajul 1 avem restaurantul principal, care are o capacitate destul de mare, 20% din locuri fiind dispuse în interior, restul de 80% fiind dispuse pe o terasă acoperită. Lângă acest restaurant mai avem un restaurant unde se comandă a la carte și care este folosit și pentru late breakfast.

Parterul are un Bar Salon unde se țin seara diverse activități (dancing, Mister Vita, etc), recepția, birou de schimb valutar, o zonă de relaxare cu canapele, precum și un bar principal și o terasă.

Tot la parter avem un Spa Center unde este un concesionar care are centre spa în mai multe hoteluri din stațiune, o mică sală de fitness cu trei biciclete eliptice și o bancă pentru ridicat greutăți), o masă de tenis, precum și o foarte mică piscină interioară. Piscina interioară este dotată cu 8 șezlonguri, iar suprafața ei este de circa 25 mp. Această piscină este supravegheată și de doi salvamari.

Când este vreme frumoasă, piscinele și șezlongurile de afară sunt foarte utile și binevenite, însă programul de seară este cam la pământ. Cu excepția acelui show de la ora 21:30 chiar nu prea ai ce face. Mi-ar fi plăcut unul sau mai multe baruri sau cluburi cu muzică live, servire la masă, diverse programe de divertisment, însă din păcate complexul Riu Dolce Vita nu are așa ceva, ei axându-se pe sistemul all inclusive și pe ideea că cine plătește acest sistem nu va mai cheltui bani în hotel. Există și un Pool Bar pe care însă, datorită perioadei în care am fost, nu l-am prins deschis.

Echipa de animație există, având diverse activități pentru copii, însă activitățile pentru adulți se cam rezumă la a îmbia turiștii să joace tenis de masă și fotbal, iar seară la 21:30 un show expirat. Cu alte cuvinte, Riu Dolce Vita vă oferă tot ce vreți în afară de activități de seară / noapte.

Galerie foto de la Complexul Riu Dolce Vita din Nisipurile de Aur, exterior, interior si priveliste de la balcon:

[envira-gallery id=”28264″]

Hotelul Riu Dolce Vita este destul de căutat de familiile cu copii, din acest motiv trebuie să vă așteptați la zgomote și acțiuni specifice: țipete, plânsete, bătăi în pereți, alergări necontrolate printre mese, etc.

Per total, ținând cont de dotările complexului și de activitățile oferite nu pot acorda mai mult de nota 7 / 10.

Mâncarea în sistem all inclusive la Riu Dolce Vita

Micul dejun, prânzul și cina se servesc în restaurantul principal, restaurant care, așa cum am amintit și mai devreme, are o suprafață destul de generoasă, însă poate deveni neîncăpător la orele prânzului. Pentru mic dejun și prânz sunt alocate câte două ore, la fel și pentru continental breakfast (late breakfast), în timp ce pentru cină sunt alocate trei ore.

Există o linie medie cu salate și antreuri, încă o linie medie cu supe și băuturi, a treia linie medie este dedicată deserturilor, începutul celei de-a patra linii este destinată fructelor, iar linia principală de autoservire, de circa 10 metri lungime, este destinată felurilor principale.

La diversitate nu am avut nici o obiecție, există de toate pentru toți. N-spe tipuri de salate și antreuri la absolut fiecare masă, 3 feluri de supe, băuturi, peste 12 sortimente de desert, fructe, și în jur de 10 feluri principale. La calitatea preparatelor însă treaba se schimbă puțin. Nu fac nici un fel de referire la modalitatea de gătire a alimentelor, ci mă refer strict la gust. Per total mâncarea a fost bună, unele feluri de mâncare au fost chiar excelente, în timp ce alte feluri de mâncare au fost intangibile datorită gustului. Recomand să nu consumați nimic din carne tocată (cârnați, piftele, mititei, etc) și nici sarmale!

Cârnații mi s-au părut grași, supa de văcuță era bună, dar fără să simt deloc gustul de vită (oare nu era greșită eticheta?), sarmalele erau extrem de tari, iuți și grețoase, gustul pizzei era foarte asemănător cu al pizzei făcute de Dr. Oetker. Într-o seară am prins niște feluri bune de mâncare, cum ar fi un purcel la cuptor și o friptură de vită în sos, însă am găsit iar etichete greșite, așa că nu puteți lua 100% drept corect ce scrie la fiecare fel de mâncare (pe etichetă scria copane și erau aripi, pe altă etichetă scria bacon prăjit și era cotlet, etc. Pe de altă parte trebuie să laud puiul rumenit în cuptor, precum și friptura de miel, au fost de-a dreptul delicioase.

Prăjiturile oferite erau variate și aspectuoase, însă calitatea și gustul lor lăsa de dorit. La înghețată a trebuit practic să mă bat cu copiii care nu se mai săturau și care erau lăsați liberi de părinți să se autoserveasca. Inutil să spun că era înghețată căzută peste tot, cleștii aveau mânerele murdare de înghețată, etc.

Ca părți bune pot spune că pâinea era foarte bună, chiar caldă la masa de seară. Dacă vreți însă să luați un late breakfast aveți și opțiunea de a servi continental breakfast în restaurantul mic. Asta înseamnă însă doar 3-4 platouri cu antreuri, precum și niște cereale, servite într-un spațiu mic și intim, care poate fi liniștit dacă sunteți singur, sau îngrozitor de zgomotos dacă sunt și copii înăuntru.

Mergând mai departe la baruri, avem barul principal al complexului, situat la parter, care deservește lobby-ul, zona de mese a barului, precum și terasa. Băuturile se iau direct de la bar și trebuie să vi le transportați singuri la masă. Selecția de băuturi cuprinde câteva cocktailuri cu alcool, câteva cocktail-uri nealcoolice, sucuri, apă și cafele (a se vedea pozele următoare).

Poze de la Riu Dolce Vita Golden Sands

Cocktailurile sunt slabe și sunt preparate exact ca la all inclusive: repede și prost! Barmanii vorbesc engleză și înțeleg și chiar vorbesc puțin și românește, însă chiar dacă înțeleg, de fapt nu înțeleg (am cerut un espresso dublu care a fost mai slab decât următorul espresso, care a fost unul lung). Pe de altă parte i-am cerut barmanului să-mi facă un Tequila Sunrise cu porție dublă de tequila și, deși acest cocktail nu figura în meniul de all inclusive, mi l-a făcut fără nici o problemă.

De la recepție se poate lua gratuit apă plată pentru a se lua în cameră, deci nu are rost să cumpărați apă plată de la supermarketuri. Restaurantul principal are Dress Code pentru cină, însă am văzut multe persoane în trening sau pantaloni scurți, așa că probabil acest Dress Code se referă doar la faptul că nu este voie în costum de baie în restaurant.

Înțeleg că la sistemul all inclusive noua tendință este să se ofere mult și prost, dar eu prefer puțin și bun, punând în primul rând accentul pe calitate, nu cantitate. Cu toate acestea nu pot spune că am fost decepționat de ce mi s-a oferit la all inclusive la Riu Dolce Vita. Per total merită un 9 / 10 pentru mâncare și 6 / 10 pentru băuturi.

Alte comentarii despre hotelul Riu Dolce Vita din Nisipurile de Aur

Hotelul dispune de parcare, delimitată cu barieră electronică de acces, însă parcarea era ocupată când am ajuns noi. Cu siguranță 5 sau 10 leva la paznic ar fi eliberat instant un loc și pentru mine, însă am preferat să las mașina într-o parcare păzită din vecinătate, parcare folosită de cei care ridică mașinile staționate neregulamentar. Taxa era de 5 leva pe zi și am înțeles că asta ar fi cea mai sigură parcare din toată stațiunea.

Parcarea este foarte aproape de hotel (cam 150 de metri) și treceți chiar pe lângă ea în drumul spre hotel. Chiar dacă veniți pe altă parte și nu o vedeți, paznicul parcării hotelului vă va îndruma direct spre ea, pentru că este singura alternativă de parcare la acest hotel. Atenție însă, taxa nu este pentru 24 de ore, ci de dimineața până seara. Cu alte cuvinte, dacă intrați cu mașina în parcare luni și plecați miercuri veți plăti 3 zile de parcare (luni, marți și miercuri) în loc de 2. Am văzut însă că parcarea hotelului are barieră fixă, controlată de paznic, deci cu un bacșiș la portar cred că și asta este o variantă sigură. Taxa pentru folosirea parcării hotelului a fost de 15 leva pentru tot sejurul.

Nu recomand să lăsați mașina parcată în afara parcărilor păzite atât din cauza riscului de furt, cât și din cauza ridicărilor de mașini. Cam orice mașină care nu se află în parcare amenajată se ridică în timp record, iar asta contribuie la un aspect general foarte degajat al stațiunii. Dacă totuși ați pățit-o, taxa de ridicare este 60 leva, la care probabil se va mai adaugă și 5 leva pe zi, adică taxa de parcare.

Nu am spus nimic de personal, și aici trebuie să dau nota 10 fără discuție. Absolut tot personalul cu care am intrat în contact a fost extrem de amabil și zâmbitor, dându-și toată silința pentru a ne face sejurul cât mai frumos.

Per total am fost foarte mulțumit de raportul preț / calitate oferit de hotelul Riu Dolce Vita din Nicipurile de Aur. Am fost în perioada 1-4 mai 2014 și am plătit 96 euro de persoană per sejur, în sistem all inclusive. Nu am nici o problemă să revin în cadrul acestui hotel. Analizând toate aspectele cred că acest complex merită nota 9 / 10  și îl recomand cu căldură tuturor!