Rolul vitaminelor pentru păr

de

Pentru că părul nu joacă un rol vital în componența organismului este deseori exclus din rutina îngrijirii până la apariția unor probleme. În mod normal o dietă echilibrată asigură aportul necesar de vitamine și minerale necesare organismului însă datorită mâncărurilor tot mai procesate unii nutrienți lipsesc din dieta zilnică.

O nelămurire în special a persoanelor ce caută produse de calitate pentru îngrijirea părului este rolul și absorbția vitaminelor în organism. Există vitamine care, în funcție de capacitatea organismului de a le asimila, pot influența creșterea sănătoasă a părului direct sau indirect.

Cele mai bune vitamine și minerale

Pe lângă o dietă echilibrată, produse profesionale pentru păr și o rutină bună de îngrijire există vitamine cu rol esențial pentru păr. Vitamina A, Vitamina C, Vitamina E, Biotina etc. au un rol în producerea sebumului natural al scalpului, în circulația sângelui și în producerea keratinei. Alte vitamine includ B6 și B12 ce au un rol de încetinire a încărunțirii și pierderii părului. Alimentele bogate în aceste două vitamine inlcud semințele, carnea de pește și pui sau curcan, unele fructe uscate, bananele, avocado, spanacul, cerealele, ouăle și cașcavalul. Există produse pentru păr cum ar fi unele șampoane, conditionere sau sprayuri ce conțin aceste vitamine. De asemenea există și sumplimente alimentare dedicate dar înainte de a le consuma trebuie să consultați sfatului unui medic sau al farmacistului. O altă vitamină importanta este biotina sau Vitamina H, care face parte din grupul Vitaminelor B. Biotina are un rol special în a transforma grăsimile, carbohidrații și amino acizii în proteine.

De aceea este recomandată de unii specialiști pentru întărirea părului și a unghiilor. Deși studiile biotinei sunt încă în plină desfășurare necunoscându-se toate beneficiile sale, oamenii de știință au demonstrat că alimentele procesate conțin mai puțină biotină decât cele neprocesate. Aceste alimente includ ouăle (ce nu sunt crude), fasolea și alunele. Deși studiile arată că suplimentele cu biotină nu au efecte adverse este recomandată părerea specialistului.

Alimentația corectă are rolul principal în sănătatea părului. Există însă și alți factori externi ce-l pot influența negativ. Lipsa somnului, a activității fizice sau stresul pot fi cauze ale degradării părului. De asemenea alcoolul, fumatul și unele medicamente pot avea un rol nociv în creșterea sănătoasă a părului sau în absorbția vitaminelor și mineralelor. Îmbătrânirea organismului are iarăși un rol în degradarea sau căderea părului. În acest caz se recomandă vitaminele ce stimulează circulația sângelui pentru un aport normal de vitamine și minerale.