Sarbatoarea Floriilor si Sarbatoarea Pastelui in Romania

de

Sarbatoarea Pastelui sau Invierea lui Iisus Hristos, este una dintre cele mai recunoscute celebrari crestine din lume. Fiecare tara are modul sau de a celebra Invierea, prin diferite traditii, iar romanii are o multime de traditii despre care trebuie sa stii.

In Romania, s-au pastrat o multitudine de traditii de Florii si de Pasti. Oamenii care nu au cum sa ajunga la biserica pot asculta slujba la TV sau pe internet, fiind transmisa cu ajutorul camerelor de supravehere.

De Florii, persoanele care ajung la biserica se intorc acasa cu ramuri de salcii sfintite pe care le aseaza langa icoane sau pe care le pastreaza intr-un loc din locuinta, fiind aducatoare de intelegere. Toate persoanele cu nume de flori, cum sunt Florentin sau Florentina, isi celebreaza ziua numelui. Deoarece suntem inca in post, oamenii care tin post au voie sa manance peste.

In Joia Mare, obiceiul este sa se vopseasca oua rosii, dar majoritatea romanilor vopsesc oua in diverse culori, cum ar fi: galben, verde, albastru. In diferite zone din Romania, se pastreaza traditia de a picta oualele cu diverse motive florale sau geometrice.

In Vinerea Mare, denumita si Vinerea Suferintelor, oamenii se duc la biserica, duc flori si trec de trei ori pe sub masa, ceea ce semnifica durerile pe care le-a indurat Iisus Hristos.

In nopatea de sambata, oamenii merg la biserica pentru a celebra Invierea. La miezul noptii oamenii aprind lumanarile si duc lumanarile aprinse acasa, ceea ce simbolizeaza faptul ca duc „lumina sfanta” in locuintele si sufletele lor. Pentru evitarea evenimentelor nedorite, accesul in zonele cu biserici sunt blocate prin bariere de acces, porti sau gardieni.

In Duminica Sarbatorii Pastelui, romanii asteapta musafirii sau merg in vizite, cionesc oua si se infrupta din bucatele pregatite, cum ar fi: friptura de miel, ciorba de miel, oua, pasca sau cozonac.

In 2016, Pastele are loc pe 1 Mai, de Ziua Muncii. Avand in vedere ca mai este doar o saptamana pana la Pasti, camerele de supraveghere ale hipermarket-urile au surprins romanii in febra cumparaturilor, hipermarket-urile fiind nevoite sa-si prelungeasca programul de lucru.