Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxina

de

Cu siguranta va aduceti aminte de mega scandalul luptelui contaminat cu aflatoxine care a zguduit presa si televiziunile de stiri si de scandal acum cateva luni. Foarte probabil nici dumneavoastra n-ati mai cumparat lapte dupa ce ati fost bombardati cu burtiere galbene, Breaking News si informatii la cald, neverificate care au adus numai pagube multor agricultori ai acestei tari…

Comparand statistica in cazul nostru, la fiecare cinci vizitatori ai acestui articol, doi au renuntat sa mai cumpere lapte cand au vazut stirile respective. Ca sa continuam cu introducerea, conform DEX: aflatox pl. familie de micotoxine cancerigene produse de catre mucegaiuri (notabile fiind Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus), in special in culturile agricole „stocate”.

Se disting foarte usor doua cuvinte fatale: toxine si cancerigene. Omul de rand, consumator de media, credul si naiv nu stie insa ca exista, conform normelor europene, o doza acceptata de aflatoxina si laptele pe care il cumpara (de oriunde) contine o cantitate redusa din aceasta bacterie. Mai mult de atat, in Statele Unite ale Americii, aceasta limita impusa de autoritati este de aproximativ 10 ori mai mare decat la noi si acolo nu-si mai nimeni ochii peste cap din cauza asta. UE doreste o supra-securizare alimentara, ceea ce nu este deloc un lucru rau, darhaideti sa nu o luam razna cand se intampla sa fie depasita aceasta limita.

Cei care se ocupa la nivel administrativ de securitatea alimentara in Romania, ar trebui sa rezolve problema, fara sa fie provocata o panica nationala. Intr-adevar, nu e foarte ok daca exista cantitati mari din aceste bacterii in lapte, dar ca sa va faceti o idee: daca beti zilnic in jur de 100 de litri de lapte de persoana sunt sanse ca in 15-20 de ani sa faceti cancer din cauza asta.

Deci, la un litru pe zi, sansele tind vertiginos spre un mare zero!

Am asistat cu brio la un scandal fabricat, din punctul meu de vedere, pentru a devaforiza productia interna, in detrimentul importurilor din tarile vestice. Si a fost un real succes pentru o perioada de vreo doua luni. Acum, din cate se pare, lucrurile au revenit la normal si asta nu poate decat sa ne bucure. Suntem inca prea mici in lumea asta ca sa nu avem parte la perioade regulate de timp de astfel de piese de teatru…

Scandalul aflatoxina a fost la fel de veridic precum gripa aviara sau gripa porcina. Dupa ce a trecut, lumea a uitat subit si absolut nimeni nu a mai sarit in sus sa spuna raspicat: bai, ne-ati pacalit!

 Acuma ca totul e bine, ce mai conteaza?…