Sfaturi pentru evitarea cumpararii unui vehicul afectat de umezeala

de

Cump─ârarea unei ma╚Öini la m├óna a doua poate reprezenta o idee foarte bun─â ╚Öi o solu╚Ťie la ├«ndem├óna multor persoane care au nevoie de un vehicul, dar care nu dispun de un buget prea mare pentru a achizi╚Ťiona unul nou. ├Än aceast─â categorie se pot ├«nscrie ╚Öi studen╚Ťii sau elevii care tocmai ╚Öi-au luat carnetul de ╚Öofer ╚Öi doresc s─â ├«nceap─â s─â conduc─â. Valoarea unei ma╚Öini noi se depreciaz─â cu 15-20% ├«n aproximativ un an, ceea ce poate fi un motiv ├«n plus pentru cump─ârarea acesteia la m├óna a doua.

Acestea fiind spuse, trebuie men╚Ťionat ╚Öi faptul c─â achizi╚Ťionarea unui vehicul care nu este nou ╚Öi care a mai trecut deja prin m├óinile altor proprietari, poate prezenta anumite pericole pentru un cump─âr─âtor neexperimentat, ├«n special dac─â acel vehicul a fost afectat ├«n vreun fel de umezeal─â.

Pericolele unei mașini afectate de umezeală

Majoritatea ma╚Öinilor ├«n care s-a infiltrat ap─â nici nu arat─â ca unele care ar avea probleme. Adesea, este nevoie s─â te ui╚Ťi mai atent pentru a observa acele semne care o dau de gol ╚Öi care ├«╚Ťi spun imediat c─â aceasta a suferit un incident ├«n care a fost implicat─â apa ╚Öi ├«n urma c─âruia umezeala s-a instalat ├«n interiorul ma╚Öinii. Ca atare, din moment ce unele semne sunt, uneori, prea subtile pentru a fi observate, astfel de vehicule ajung s─â fie conduse pe drumurile publice de c─âtre noii lor proprietari, care nu au nici cea mai vag─â idee c─â acestea sunt defecte.

De aceea, este extrem de important s─â ╚Öti╚Ťi ce anume verific─âri s─â face╚Ťi ├«nainte de a cump─âra o ma╚Öin─â pe care o dori╚Ťi, pentru a evita orice alte nepl─âceri survenite ulterior, c├ónd se constat─â c─â aceasta prezint─â numeroase defecte. Umezeala poate afecta multe dintre sistemele componente ale unei ma╚Öini, de la sistemul de naviga╚Ťie ╚Öi p├ón─â la buna func╚Ťionare a air bag-urilor sau a sistemului ABS.

C├ónd apa care a p─âtruns ├«n respectiva ma╚Öin─â se retrage ╚Öi toate suprafe╚Ťele sunt relativ uscate, acele zone ├«n care aceasta ├«nc─â este prezent─â ╚Öi din care se poate scoate mai greu, pot rugini, dac─â este vorba despre un element de caroserie. Corodarea/ruginirea acestor suprafe╚Ťe le face mult mai fragile, ele fiind cele care vor ceda primele ├«n cazul unui accident sau din cauza for╚Ťelor ╚Öi a presiunii la care sunt supuse.

Sistemele electrice ╚Öi electronice se pot strica ╚Öi ele foarte u╚Öor dac─â au fost afectate de ap─â, ap─âr├ónd scurtcircuitele, care sunt un adev─ârat pericol pentru ma╚Öin─â, pentru c─â ele pot duce la declan╚Öarea unui incendiu. Chiar dac─â un astfel de eveniment nu este iminent, nu ├«nseamn─â c─â un circuit electronic sau electric nu a avut deja de suferit, uneori chiar iremediabil. ├Än astfel de cazuri, repara╚Ťiile sau ├«nlocuirea complet─â a respectivei componente afectate poate costa mult.

Cum s─â identifica╚Ťi o ma╚Öin─â care a fost afectat─â de umezeal─â

Primul lucru pe care ar trebui s─â face╚Ťi pentru a identifica o ma╚Öin─â care a fost afectat─â de umezeal─â, este s─â verifica╚Ťi, ├«n am─ânunt, actele acesteia, inclusiv orice chitan╚Ť─â care provine de la service ╚Öi care men╚Ťioneaz─â interven╚Ťiile care s-au f─âcut asupra ei. ├Än acestea ar trebui s─â se spun─â dac─â vehiculul a suferit avarii ├«n urma infiltr─ârii apei ╚Öi dac─â au fost remediate corect ╚Öi ├«n totalitate.

Chiar dac─â ├«n acte totul pare ├«n regul─â, nu ├«nseamn─â c─â ma╚Öina nu poate avea ni╚Öte defecte ascunse. Acum este momentul s─â face╚Ťi o inspec╚Ťie vizual─â a ei. Verifica╚Ťi at├ót interiorul, c├ót ╚Öi exteriorul ╚Öi uita╚Ťi-v─â dup─â urme de rugin─â, pete r─âmase de la uscarea apei sau dup─â orice miros ciudat care nu ar trebui s─â fie, de regul─â, prezent ├«ntr-o ma╚Öin─â.

Dac─â astfel de semne nu sunt vizibile, dar tot nu sunte╚Ťi convin╚Öi c─â ma╚Öina se afl─â ├«ntr-o stare tehnic─â bun─â, apela╚Ťi la un service autorizat. Aici, mecanicii pot face o verificare mai complex─â a vehiculului ╚Öi v─â pot spune exact dac─â acesta a suferit defec╚Ťiuni de pe urma infiltr─ârii apei ├«n el. De asemenea, dac─â este posibil, verifica╚Ťi ╚Öi VIN-ul ma╚Öinii ├«n cauz─â, pentru a afla mai multe detalii despre ea, care v─â pot spune dac─â aceasta a fost bine ├«ntre╚Ťinut─â sau nu.

Va recomandam sa cautati/ adaugati anunturi auto second hand pe site-ul Onlinecars.ro