Sfaturi pentru intretinerea unui ciocan hidraulic

de

Daca detineti sau utilizati un ciocan hidraulic, stiti cu siguranta ca este extrem de util. Poate fi folosit in numeroase proiecte care necesita, de exemplu,  spargerea asfaltului, a betonului sau a altor materiale de constructii.

Insa, la fel de adevarat este si ca nu este un instrument ieftin. Tocmai de aceea trebuie sa incercati sa va maximizati investitia, prelungind durata de viata a piconului dvs.

Cu o intretinere adecvata puteti avea un ciocan hidraulic performant si eficient pe termen lung.

Lubrifierea este de baza

Probabil ca sfatul pe care il veti primi cel mai des este acesta:” Nu uitati sa ungeti ciocanul hidraulic!”. Poate parea deranjant sa tot auziti acest lucru dar este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru instrumentul dvs.

Daca ciocanul hidraulic nu este uns corespunzator, componentele se vor uza mult mai repede, din cauza contactului metal-metal. Puteti unge dvs. piconul, se recomanda cam la fiecare 2 ore dar cel mai bine este sa verificati manualul de utilizare, sau puteti alege un sistem de lubrifiere automat.

Verificari zilnice

Fiind vorba despre un instrument greu incercat, nu se stie niciodata cum sunt afectate componentele sale. De aceea, este bine sa realizati o scurta verificare inainte de fiecare utilizare.

Nu este necesar sa pierdeti mult timp cu aceasta sarcina, doar cateva minute sunt suficiente pentru a observa daca ceva este in neregula. Urmariti daca exista piese uzate, deteriorate, fisurate si schimbati-le de indata daca este cazul.

Alegeti cuiul picon potrivit

Desi poate parea ciudat, uneori durata de viata a unui ciocan hidraulic este scurtata pentru ca nu s-a folosit cuiul potrivit.

Fiecare cui picon a fost conceput pentru o anumita aplicatie. De exemplu, un cui de tip dalta este potrivit pentru excavare generala sau spargerea betonului pentru un sant. In schimb, daca aveti un proiect de demolare ce presupune spargerea unui material mai dur, un cui de tip piramidal este instrumentul corect.

Folositi corect piconul

Fiecare operator are propriul stil si considera ca stie cum este mai bine sa lucreze. In unele situatii s-a demonstrat ca utilizarea incorecta a unui ciocan hidraulic poate duce la defectarea acestuia.

Una dintre situatii se refera la repozitionarea piconului la fiecare 15-30 de secunde. Atunci cand este depasit acest interval spargerea nu mai este eficienta. In plus, acumularea de caldura poate afecta ciocanul.

O practica la fel de daunatoare este tragerea in gol. Atunci cand piconul nu mai are material sub el si trage practic in aer, se degaja o energie care ajunge inapoi in instrument. Acest lucru determina uzura prematura a componentelor ciocanului hidraulic.

In concluzie, ciocanul hidraulic trebuie tratat la fel ca orice alt utilaj de pe santier. Acesta trebuie utilizat, ingrijit, verificat, curatat si intretinut cum se cuvine. Doar respectand toate aceste sfaturi puteti sa obtineti rezultatele cele mai bune in proiectul dvs.