Sistemele de navigație

de

Un sistem de navigație instalat pe mașină crește prețul autoturismului cumpărat cam cu 1000 de euro. Poate nu ar părea un preț atât de mare dacă acestea s-ar ridica la așteptările clienților.

În concordanță cu un studiu făcut, șoferii spun că nu sunt chiar mulțumiți de aceste sisteme de navigație care vin incorporate în structura mașinii. Satisfacția generală este undeva la nota 6,8 față de 6,9 a anului trecut, dintr-un total maxim de 10. Satisfacția clienților a scăzut din cauza factorului de „ușurință în folosire”, ceea ce este ironic, deoarece definiția acestor sisteme este de a face viața șoferilor mai ușoară.

Cea mai dezamăgitoare funcție a acestor sisteme este cea de recunoaștere a vocii. Șoferii sunt frustrați cu această funcție deoarece, mulțumită omniprezenței smartphone-ului știu că există o tehnologie mai buna. Smartphone-urile și recunoașterea vocii au crescut pretențiile clienților din domeniul automobilelor, iar producătorii nu se ridică la aceste așteptări.
Un alt studiu arată ca șoferii ar alege mai degrabă să cumpere un smartphone cu aplicație de navigație inclusă decât un sistem de navigație montat pe mașină. 47% din cumpărătorii de mașini noi au declarat ca au download-at o aplicație de navigație anul trecut, față de anul precedent, iar 46% au spus că nu vor cumpăra mașină cu sistem de navigație inclus atâta timp cât mai există aplicații de navigație pe telefoane.

Unele din motivele pentru care se folosesc mai mult smartphone-urile pentru navigație sunt: faptul că aceste aplicații sunt gratis, sunt actualizate, utilizatorii sunt familiarizați cu interfața, precum și faptul ca funcția de recunoaștere a vocii funcționează mult mai bine. Astfel, producătorii de sisteme de navigație au de ales: ori își îmbunătățesc platformele pentru sistemele de navigație ori vor trebui să găsească o cale să integreze în proces smartphone-urile.

Producătorilor de mașini le convine ideea de a vinde autovehiculul cu sistemul de navigație inclus, deoarece acest lucru de permite să ridice prețul total, însă este de înțeles alegerea cumpărătorilor de a refuza această opțiune.

Personal, lucrez în testarea acestor sisteme de navigație și ceea ce pot să vă spun este că sunt cu mult sub ceea ce poate să facă un smartphone de ultimă generație, iar când vine vorba de funcția de recunoaștere a vocii aceste sisteme lasă de dorit.
Recomandarea mea este să săriți peste această opțiune în momentul în care doriți să achiziționați un autoturism. Sperăm ca pe viitor producătorii de astfel de sisteme să se ridice măcar la nivelul unui smartphone.