Specialiștii recomandă mastectomia totală femeilor cu cancer mamar
Specialiștii oncologi susțin că femeile diagnosticate cu cancer mamar ereditar care apelează la mastectomia totală (extirparea ambilor sâni) au șanse de supraviețuire mai mari decât în cazul mastectomiei parțiale. Rezultatele acestui studiu realizat în parteneriat de către două instituții de sănătate din SUA și Canada au fost publicate în data de 12 februarie 2014, susține AFP.
Studiul realizat de cercetătorii americani și canadieni a fost realizat pe participante diagnosticate cu cancer mamar în fază incipientă care au suferit o operație de extirpare a ambilor sâni. Din acestea, 87% încă trăiau la 20 de ani după operație, în timp ce statisticile arată că numai 66% din femeile care au fost supuse mastectomiei parțiale erau în viață după două decenii de la intervenția chirurgicală.
Medicii oncologi recomandă extirparea ambilor sâni cu precădere femeilor purtătoare a două mutații pe genele BRCA1 și BRCA2 care sporesc riscul de debut a unui prim cancer de sân cu 60-70% și deschid posibilitatea apariției unui cancer mamar secund. Aproximativ 0.2% dintre femei sunt purtătoarele acestor tipuri de mutații care le determină să recurgă la mastectomie preventivă. Anul trecut, Angelina Jolie a suferit o astfel de operație deși nu era diagnosticată cu cancer mamar la acel moment.
Aproximativ jumătate dintre femeile americane predispuse la cancer mamar apelează la mastectomie totală după ce sunt diagnosticate cu această boală. Riscul apariției celui de-al doilea cancer și implicit, al decesului, nu era cunoscut până la realizarea acestui studiu.
„Am ajuns la concluzia că este de datoria noastră să propunem mastectomii totale ca măsură inițială în tratamentul femeilor cu cancer mamar în fază incipientă și care sunt purtătoare de mutații la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2.” susțin autorii acestui studiu, publicat în revista medicală British Medical Journal
Studiul a fost realizat între anii 1975 și 2009 pe un eșantion reprezentativ de 390 de femei. Dintre acestea, 44 au suportat o mastectomie totală imediat cum au aflat că suferă de cancer mamar, în timp ce restul de 346 au optat inițial pentru operația de extirpare a unui singur sân. 135 dintre acestea din urmă au fost nevoite să apeleze la extirparea celui de-al doilea sân după recidiva cancerului.
79 de femei au murit în total pe parcursul celor 20 de ani de la diagnosticare, 18 fiind în grupul celor care au optat pentru mastectomie totală și 61 în grupul femeilor care au ales extirparea unui singur sân.