Spulbera barierele din calea succesului

de

Într-o casă cu tavan nu foarte înalt nu o să poți băga niciodată obiecte de mobilier prea înalte, pentru că nu vor încăpea. Da, poți să le mai scurtezi, să le mai tai picioarele sau să mai scoți bucăți din ele, dar ce rost are? Nu te-ai alege decât cu niște lucruri nefolositoare, numai bune de dus la gunoi! Tavanul este cel care ne încurcă, cel care ne plafonează și nu ne permite să ne mobilăm casa după cum ne dorim.

Cam așa stau lucrurile și în viețile noastre. Dacă „tavanul” este prea lăsat, nu vom putea aspira către lucruri mai bune, pentru că nu vom putea depăși plafonul pe care, de multe ori, singuri ni-l impunem, prin diverse metode. În loc să ne gândim că cerul este limita (sau nici măcar el), ne vom face griji că am ajuns într-un punct din care nu mai putem evolua, nu mai putem merge tot mai sus.

Și, când ne punem astfel de bariere mentale, în orice facem, rezultatele nu vor mai fi unele de care să ne mândrim. Întrebarea mea este: tu unde te-ai plafonat? Ce anume te împiedică să-ți îndeplinești visele? Care sunt obstacolele ce ți-au ieșit în cale? O bună modalitate prin care poți afla unde te-ai plafonat, este să-ți măsori nivelul de îndoială pe care o ai.

Dacă motivul pentru care nu-ți duci la bun sfârșit scopurile este teama de eșec sau lipsa de încredere în sine, înseamnă că „locuiești” într-o casă cu un tavan foarte scund. Pentru a remedia situația, fă o listă cu cel puțin 10 succese pe care le-ai avut până acum în viață. Nu contează dacă sunt mari sau mici, pune-le pe toate aici.

Uită-te peste lista întocmită și adu-ți aminte cum ai reușit, în acele momente, să treci peste obstacole și să-ți atingi scopurile respective. Te-ai simțit mai încrezător în forțele proprii? Ai fost mai curajos? Dacă da, aplică niște strategii asemănătoare și acum și treci la un nivel superior!


 

Uneori, chiar și atunci când suntem încrezători în noi și nu lăsăm îndoiala sau frica să ne dea prea multe bătăi de cap, tot pare că ne-am plafonat undeva. Adevărat, la un nivel superior, dar tot plafonare este. Care să fie cauza? În general, problema constă în mărimea (amploarea) viselor pe care le avem. Dacă nu sunt suficient de mari să ne motiveze, nu vom putea trece peste toate obstacolele care ne ies în cale.

Seth Godin, autorul cărții „The Purple Cow” (Vaca Mov), spunea că unul din lucrurile riscante din viețile noastre îl reprezintă, adesea, tendința de a vrea să ne simțim în siguranță. Nu este nimic greșit în a face asta, dar, atunci când scopul nostru este de a realiza lucruri mărețe, poate reprezenta o barieră în calea reușitei noastre.


 

A ne atinge scopurile pe care ni le-am propus este, de cel mai multe ori, o provocare. Acest lucru presupune să ieșim din zona noastră de confort, ceea ce, pentru mulți dintre noi, pare ceva inimaginabil, înfricoșător. Tocmai de aceea preferăm să rămânem acolo unde ne este bine, în micul nostru Rai, în micul nostru balon cu care ne-am obișnuit.

Totuși, să ne amintim că, dacă ne complacem în situația asta, nu vom realiza prea multe în viață. Nu ne vom îndeplini visele și nici nu vom fi mai încrezători în propriile puteri. Drept urmare, nu vom depăși plafonul la care am ajuns. Când ceea ce dorești să atingi în viață este un scop mare, întotdeauna vei fi pasionat de el și vei face în fiecare zi câte un pas pentru a te putea apropia și mai mult de acesta.

Nu ți se va întâmpla prea des să îți lipsească dorința de reușită, încrederea sau pasiunea. Chiar dacă te vei confrunta cu probleme, vei putea să le faci față mult mai ușor și, uneori, se poate să transformi acele probleme apărute în oportunități și experiențe noi, pozitive. Mai mult, când „tavanul” este foarte înalt și nu te plafonezi, vei avea dorința de a-i ajuta și pe cei din jurul tău să-și îndeplinească visele.

Așadar, împărtășește reușitele, pasiunea și provocările pe care le-ai avut cu ei și arată-le ce ai făcut pentru a trece la următorul nivel! Ajutând cât mai mulți oameni în această direcție, vei deveni o persoană cu influență, către care vor veni și alții pentru a primi sfaturi.