Stațiunea Băile Herculane

de

Stațiunea Băile Herculane are o istorie bogată ce se întinde din Epoca Paleolitică până în prezent. Timp de 165 de ani, în perioada în care Dacia a fost provincie romană, locul unde astăzi se află Stațiunea Băile Herculane era frecventat de aristocrații romani, servind drept centru de relaxare, așa cum este și în zilele noastre.

În urmă săpăturilor arheologice au fost descoperite în zonă șase statuete reprezentandu-l pe zeul Hercules, de aici provenind și numele acestei stațiuni. Stațiunea Băile Herculane este atestată documentar în anul 153 e.n, cu numele „Ad aquas Herculis sacras”, fiind cea mai veche stațiune din România.

Orașul este localizat în sud-vestul României, în județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei, fiind învecinată cu Munții Mehedinți în vest și Munții Cernei în est. Distanță dintre Herculane și municipiul Drobeta-Turnu Severin este de 40 km. Din București trenul face un drum de șase ore, iar ca să ajungi din Timișoara poți lua trenul care face aproximativ două ore și jumătate sau poți veni cu mașina, pe drumul european E70.

Herculane este un oraș mic situat pe răul Cerna, cu reputația de cea mai renumită stațiune balneoclimaterică din România. Atracția principală a stațiunii o reprezintă izvoarele cu apă termală ce deține calități curative, încă din timpurile romanilor. Există 15 izvoare cu apă minerală și termală, folosite pentru tratarea afecțiunilor reumatice, nervoase și nutriționale. Acestea sunt foarte apreciate pentru conținutul bogat în sulf, calciu, magneziu și oligoelemente. Un alt atu al stațiunii este aerul ionizat negativ, benefic pentru organism.

În tot perimetrul stațiunii Băile Herculane aceste izvoare sunt o atracție turistică importantă, acestea fiind recomandate ca tratament pentru o gamă largă de afecțiuni precum problemele inflamatorii, reumatice, neurologice, nutriționale, ginecologice, dermatologice sau nutriționale. Stațiunea dispune de un număr mare de camere de masaj și saună, hidroterapie, fizioterapie, piscine termale în aer liber și săli de gimnastică. Există totuși câteva contraindicații, stațiunea fiind în general nerecomandată celor bolnavi de tuberculoză și celor cu afecțiuni ale ficatului, ulcer sau hipertensiune arterială.

Obiective turistice in stațiunea Băile Herculane

Pe lângă atracțiile principale, turiștii au la dispoziție numeroase obiective turistice în stațiunea Băile Herculane, precum peșteri, izvoare, statui, cascade, chei, temple și obiective de însemnătate istorică.

Alte locuri ce merită să fie vizitate sunt cheile Peciniscai, Valea Feregari, Cheile Șoimului, Cheile Domogled, Crucea albă, Vârful Domogled -1106m, sau Izvorul Roșu, Peștera cu Aburi (56 grade C), Peștera lui Adam (lungă de 169m), Grota Haiducilor (143 m).

Alte trasee recomandate sunt: Valea Cernei, satul Cerna, Cheile Corcoaiei, Izvorul Cernei, Vârful Giselei, cascada Cociu (100m), și alte atracții că Platoul Austriac, Cheile Tasnei, Moara Dracilor, Termele Romane, apartamentele reginei Tereza și Sfinxul Bănățean.