Stațiunea Sinaia

de

Stațiunea Sinaia este situată la poalele munților Bucegi, cunoscută datorită importanței turistice. Aici se mai află și Castelul Peleș, fosta reședință de vară a regelui Carol I.

Sinaia se află la jumătatea distanței dintre Ploiești și Brașov. Stațiunea Sinaia este amplasată într-o zonă muntoasă, altitudinea fiind cuprinsă între 767 m și 1055 m. Sinaia este cunoscută ca stațiune turistică și balneo-climaterica.

Istoric

Zona de pe Valea Prahovei, în care se află astăzi stațiunea Sinaia, era o zonă foarte împădurită și nelocuită în secolul al XVII-lea. Primii locuitori stabiliți în zonă au fost călugării Mănăstirii Sinaia, ctitorită de Marele Spătar Mihail Cantacuzino între anii 1690 și 1695.

Denumirea mănăstirii a fost luată de oraș, iar numele mănăstirii se trage de la o călătorie a lui Cantacuzino în Palestina și la Muntele Sinai.

În perioada 1873, a început construcția complexul castelului Peleș, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România și Europa, care a servit ca reședință de vară pentru primul rege Hohenzollern al României, Carol I.

Primele semne de industrializare au apărut la sfârsitul secolului al XIX-lea, apărând o fabrică de cherestea, o fabrică de var hidraulic și o fabrică de cuie de fier.

Anuarul Socec, consemnează că în anul 1925, Sinaia deținea o uzină hidroelectrică de 1500 de cai-putere care alimenta sistemul de iluminat public și un sistem de canalizare și apa curentă, care se alimenta din izvoarele Peleșului.

Cultură

Reperele turistice ale orașului Sinaia cuprind Castelul Peleș, Pelisorul, Cazinoul Sinaia, Mănăstirea Sinaia, precum și un muzeu dedicat lui George Enescu. La Sinaia, se află și vila lui Nicolae Iorga. La Sinaia, au încetat din viață importante persone politice : regina Maria a României, regele Carol I, Ferdinand și prim-ministrul Ion Gheorghe Duca, asasinat pe peronul gării din Sinaia unde se găsește și o placă comemorativă

Agrement

În stațiunea Sinaia, se poate vizita Mănăstirea Sinaia care este o mănăstire de călugări, activă, cu clădiri ce datează din anul 1695. Se mai poate vizita și castelul Peleș, care reprezintă încercarea regelui Carol I de a imită stilul din țara natală, creând un ansamblu bavarian în munții Bucegi. Ornametul castelului este bogat, atât în exterior constând din complicate sculpturi, cât și în interior, unde sunt transpuse scene din operele lui Wagner.

Pelișorul este situat lângă castelul Peleș și a reprezentat reședința de vară a lui Ferdinand, al doilea rege din dinastia Hohenzollern. Pelișorul nu este la fel de mare ca Peleș, dar oferă mai mult confort.

În centrul stațiunii, se află telecabina, care urcă până în vârful muntelui. La întoarcere, se poate urma un traseu marcat ce durează două ore.

În munții Bucegi, se află mai multe cabane care oferă posibilități de cazare : Babele-2000m, Omu-2505m, Piatra Arsă-1950m, Peștera-1600m. În Munții Bucegi, clima și-a pus puternic amprenta asupra reliefului, influențând apariția unor forme mai puțin întâlnite în alte masive (Babele, Sfinxul, Ciupercile).

Vântul, asociat cu apa precipitațiilor, a acționat necontenit asupra rocilor, modelându-le și transformându-le prin procesele de deflație și coroziune. Efectele acestor procese se văd peste tot în Munții Bucegi.

Domeniul disponibil pentru schiat este împărțit pe doi dintre versanții muntelui Vârful cu Dor (2030 m) :

  • Versantul de Vest care dispune de telescaunul Valea Dorului, completat de 2 instalații de teleschi. Aici se găsește domeniul schiabil care primește cei mai mulți schiori.
  • Versantul de Est se întinde de-a lungul telecabinei. Aici se găsește pârtia Carp,care urmărește traseul telecabinei. Pârtia Carp, este de o calitate tehnică foarte bună, fiind marcată cu culoarea neagră.

Pârtiile de ski alpin au o lungime totală de 11.500 m, reprezentând 14,8% din totalul ofertei montane și grade de dificultate diferite mergând de la albastru (ușor) până la negru și roșu (dificil și mediu).

Bucurându-se de factori tonic-stimulanți, o climă caracterizată de o presiune atmosferică scăzută, cu o atmosferă puternic ionizată, cu un aer curat, fără praf și alți agenți alergici, bogat în ozon și radiații ultraviolete, cu numeroase izvoare cu ape minerale sufuroase, bicarbonate, calcice, cu magneziu, cu oligominerale, stațiunea Sinaia întrunește condiții excelente de tratament a neuroasteniei, a tulburărilor aparatului digestiv, a tulburărilor hepatobiliare (sechele după operații pe ficat), endocrine (hipertiroidism benign și boala lui Basedow, după tratament endocrinologic), afecțiuni respiratorii (nevroze respiratorii) și alte tulburări.