Statul islamic din Irak şi Siria şi obiectivele sale

de

SIIS reprezintă prescurtarea organizației teroriste Statul Islamic din Irak și Siria, care este o grupare militară ce acționează în diverse zone din Irak și Siria. În limba engleză, este cunoscută sub numele de ISIS (Islamic State of Irak and Siria), ISI sau IS (Islamic State of Irak – Statul Islamic din Irak, respectiv Islamic State – Statul Islamic). Organizația este una relativ veche, istoria ei datând de pe vremea lui Abu Musab Al-Zarqawi.

Ea a ieșit în evidență și a devenit mai cunoscută în urma evenimentelor armate din Siria, dar termenul SII (Statul Islamic din Irak) este folosit de mai multă vreme, încă de când Statele Unite au invadat pentru prima dată Irakul. În 2006, după moartea lui Al-Zarqawi, un individ tânăr și educat a preluat controlul acestei organizații. Gruparea, în forma sa inițială, era compusă din și susținută de o multitudine de grupări Sunite arabe teroriste, printre care se găsesc și Al-Qaeda, Consiliul Shura al Mujahedinilor, precum și alte grupuri de insurgenți ca Jeish al-Taiifa al-Mansoura, Jaysh al-Fatiheen, Jund al-Sahaba, Katbiyan Ansar Al-Tawhid wal Sunnah și numeroase alte triburi sunite.

În ziua de astăzi, Abu Bakar Al-Baghdadi este conducătorul organizației, ale cărei scopuri nu par a fi foarte clare. Deși nimeni nu a trecut pe o foaie de hârtie țelurile în numele cărora SIIS comite toate atrocitățile de care este capabilă, unele dintre aceste scopuri pot fi, oarecum, intuite:

gruparea încearcă să declanșeze un jihad (război sfânt) la nivel global pentru instaurarea islamului ca religie mondială;

– se dorește trecerea dincolo de granițele țărilor de pe planetă și unificarea tuturor acestora sub un singur guvern central musulman. Ca atare, gruparea a invadat Siria și Irakul și a preluat controlul mai multor orașe din aceste două țări;

– militanții care alcătuiesc SIIS urmează o versiune foarte conservatoare a legii islamice Șaria și o implementează pe aceasta cu o foarte mare strictețe. Acest lucru a dus la câteva acțiuni controversate din partea lor. De exemplu, anumite secte minoritare au fost eliminate cu brutalitate, iar moscheele și/sau altarele de rugăciuni ale acestora au fost distruse.

Privind impactul regional pe care îl are SIIS, se vede clar că această organizație a reușit să câștige atenția întregii lumi și, în special, a marilor puteri. Armatele Siriei și Irakului nu pot să o contracareze prea eficient, întreaga regiune în care aceasta activează fiind, prin urmare, una extrem de instabilă. Multe state din Estul Mijlociu încearcă, la rândul lor, să ia atitudine în fața grupării și o consideră o amenințare serioasă care nu trebuie ignorată.