Succesul companiei SONY

de

Sony este unul din liderii mondiali în materie de produse electronice din această industrie, în ziua de astăzi. Timp de ani de zile, compania japoneză și-a dedicat mult timp, efort și bani pentru a fabrica unele dintre cele mai bune produse electronice de pe piață, produse care au fost gândite pentru a ne satisface din plin pe noi, clienții ei. Sony este un nume mare în lumea consolelor de jocuri video, ei fiind extrem de cunoscuți pentru PlayStation 3 și PlayStation Portable.

Corporația Sony este o companie japoneză, cu sediul în Minato, Tokyo, Japonia. Este al cincilea cel mai mare conglomerat media din lume, ea deținând mai multe alte companii, mai mari sau mai mici, din diverse domenii de activitate, cum ar fi televiziuni, radiouri, edituri sau mediul online.

Compania a fost fondată de Akio Morita și Masaru Ibuka pe 7 mai 1946. Undeva pe la sfârșitul lui 1945, după ce s-a încheiat cel de-al doilea Război Mondial, Masaru Ibuka și-a deschis un magazin de reparat aparate de radio. Atelierul se afla într-un centru comercial a cărui clădire a fost afectată de bombardamentele efectuate asupra orașului Tokyo.

Un an mai târziu, lui Ibuka i s-a alăturat și colegul său, Akio Morita, iar cei doi a fondat o companie care, la acea vreme, se numea „Tokyo Tsushin Kogyo K.K„. Această denumire se poate traduce în felul următor: „Compania de inginerie și telecomunicații din Tokyo„. Morita și Ibuka au fost printre pionierii construirii primului magnetofon din Japonia, cunoscut sub numele Tip-G.

Printre cele mai importante produse pe care le-au creat, de-a lungul timpului, cei de la Sony, și care au jucat un rol semnificativ în istoria companiei, sunt:

– Umatic (1968) (aparat video);

– Betamax (1975) (un tip de casetă video);

– Betacam (1981) (alt tip de casetă video);

– compact discul (1982, împreună cu cei de la Philips);

– Floppy Disk-ul de 3,5 inchi (celebra dischetă pentru calculator, 1982);

– Video8 (1985);

– DAT (1987);

– Hi8 (1988);

– MiniDisc (1990);

– Digital Betacam (1990);

– miniDV (1992);

– DVD-ul (1995);

– DVCAM (1996);

– Stick-ul de memorie (Memory Stick, 1998);

– Digital8 (1999);

– Universal Media Disc (2003);

– HDV-ul, alături de JVC (2004);

– Discul Blu-Ray, alături de Panasonic (2006)

Dar unul dintre cele mai mari succese pe care le-a avut compania japoneză a venit în 1994, o dată cu lansarea consolei de jocuri PlayStation, care se dorea a fi un rival de marcă pentru celelalte console care existau deja pe piață. În 2000, a apărut și PlayStation 2, devenind una dintre cele mai vândute console de jocuri video, ea fiind vândută în peste 140 de milioane de unități.

Datorită faptului că PlayStation a devenit un nume atât de popular, Sony și-a extins familia de console în 2005 cu PlayStation Portable și cu PSP go în 2009. Japonezii de la Sony au fost și cei care au creat Discul Universal Media (Universal Media Disc), care a fost folosit pentru PSP.

În 2006, când s-a pus în vânzare și PlayStation 3, aceasta era una dintre cele mai bune console care erau disponibile pe piață la vremea respectivă. Sony este lider și pe segmentul laptopuri, ei oferind cumpărătorilor cunoscutele modele VAIO. Alături de aceste produse, Sony mai deține (sau conduce direct) companiile Sony Pictures Entertainment și Sony BMG.