Tehnologii de purtat ce merita încercate

de

Nu mai este deloc surprinz─âtor c─â tehnologia a intrat ├«n vie╚Ťile noastre de foarte mult─â vreme. ├Än fiecare zi, interac╚Ťion─âm cu tot felul de dispozitive ╚Öi/sau gadget-uri care, cel pu╚Ťin teoretic, ar trebui s─â ne fac─â via╚Ťa mai u╚Öoar─â. Telefonul mobil ne d─â posibilitatea s─â contact─âm persoane aflate la distan╚Ťe foarte mari de noi, f─âr─â a mai fi limita╚Ťi de cabluri. Laptopul ne permite s─â acces─âm internetul de oriunde din lume, iar b─âtr├ónul televizor ne ╚Ťine mereu la curent cu ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n alte p─âr╚Ťi ale globului, prin intermediul jurnalelor de ╚Ötiri.

Dar tehnologia nu se rezum─â doar la astfel de obiecte. Ea este at├ót de avansat─â ├«n prezent, ├«nc├ót a reu╚Öit s─â se apropie ╚Öi mai mult de noi. O categorie interesant─â de dispozitive este cea de „wearables”, dup─â cum sunt ele numite ├«n limba englez─â. O traducere a cuv├óntului „wearable” ar fi „u╚Öor de purtat”. ╚śi aici nu m─â refer la telefonul mobil, exist─â o gam─â variat─â de astfel de dispozitive pe pia╚Ť─â.

Dintre acestea, fac parte și ochelarii de la Google (Google Glass), ceasul inteligent Pebble, pijamaua inteligentă, OpenGo și Electrozyme. Despre ele vă voi da câteva detalii în rândurile care urmează.

1. Google Glass

P├ón─â acum, sunt sigur c─â destul de mult─â lume a auzit despre ochelarii crea╚Ťi de Google. Nu mai sunt chiar o noutate, dar merit─â men╚Ťiona╚Ťi. Au fost foarte mult─â vreme ├«n centrul aten╚Ťiei, chiar ╚Öi ├«nainte de lansare. Ei permit utilizatorului s─â ├«nregistreze clipuri video, s─â fac─â poze, s─â-╚Öi sune prietenii ╚Öi ├«i ofer─â acces acestuia ╚Öi la o baz─â de date cu h─âr╚Ťi. Prima versiune testat─â de dezvoltatori a costat 1500 de dolari, pre╚Ťul final al produsului, pentru public, nefiind ├«nc─â dezv─âluit.

2. Pebble

Printre altele, cuv├óntul „pebble” se traduce ╚Öi ca pietricic─â. De╚Öi pare c─â este doar un simplu ceas, el ╚Ötie s─â fac─â mai multe. ├Äl notific─â pe utilizator c├ónd a fost sunat, c├ónd a primit un mesaj voce sau atunci c├ónd i s-a trimis un mesaj text. Evident, fiind ceas, poate indica ╚Öi ora exact─â.

Se mai poate folosi ╚Öi pentru navigare, deoarece are GPS ├«ncorporat ╚Öi, de asemenea, poate ├«nregistra diver╚Öi parametrii c├ónd alergi sau mergi ├«n drume╚Ťii. A ap─ârut ca parte a unei campanii pe Kickstarter, dep─â╚Öindu-╚Öi de mult timp scopul principal. Este compatibil at├ót cu sistemul Android, c├ót ╚Öi cu iOS ╚Öi cost─â 150 de dolari.

3. Pijamaua inteligent─â

Aceast─â pijama inovativ─â folose╚Öte o tehnologie de scanare nou─â (care nu este bazat─â pe coduri QR) ╚Öi, momentan, este disponibil─â numai pentru copii, urm├ónd s─â apar─â ╚Öi versiunea pentru adul╚Ťi pe viitor. Cost─â doar 25 de dolari ╚Öi, folosind o aplica╚Ťie pe telefonul mobil cu care se scaneaz─â pijamaua, se poate g─âsi o poveste de citit copiilor.

4. OpenGo

OpenGo este un mic dispozitiv care se pune ├«n ├«nc─âl╚Ť─âri ╚Öi este perfect pentru atle╚Ťii care se antreneaz─â sau care se afl─â ├«ntr-un proces de refacere. Este produs de compania Moticon ╚Öi este dotat cu un flash drive, un program de operare ╚Öi o carcas─â. Pre╚Ťul s─âu nu este public ╚Öi se poate ob╚Ťine numai la cerere. Este util la urm─ârirea diver╚Öilor parametrii de performan╚Ť─â fizic─â ├«ntr-o manier─â discret─â.

5. Electrozyme

Pentru cei pasiona╚Ťi de s─ân─âtate ╚Öi exerci╚Ťii fizice, exist─â Electrozyme. Acesta este un tip de tatuaj permanent care are ╚Öi un alt rol ├«n afar─â de acela de a te face s─â ar─â╚Ťi „mi╚Öto”: m─âsoar─â nivelul acidului lactic din transpira╚Ťie. Apoi, aceste informa╚Ťii ajung pe internet, unde se poate urm─âri echilibrul electroli╚Ťilor ╚Öi nivelul general de hidratare din corpul t─âu.