Tehnologii de purtat ce merita încercate

de

Nu mai este deloc surprinzător că tehnologia a intrat în viețile noastre de foarte multă vreme. În fiecare zi, interacționăm cu tot felul de dispozitive și/sau gadget-uri care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne facă viața mai ușoară. Telefonul mobil ne dă posibilitatea să contactăm persoane aflate la distanțe foarte mari de noi, fără a mai fi limitați de cabluri. Laptopul ne permite să accesăm internetul de oriunde din lume, iar bătrânul televizor ne ține mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în alte părți ale globului, prin intermediul jurnalelor de știri.

Dar tehnologia nu se rezumă doar la astfel de obiecte. Ea este atât de avansată în prezent, încât a reușit să se apropie și mai mult de noi. O categorie interesantă de dispozitive este cea de „wearables”, după cum sunt ele numite în limba engleză. O traducere a cuvântului „wearable” ar fi „ușor de purtat”. Și aici nu mă refer la telefonul mobil, există o gamă variată de astfel de dispozitive pe piață.

Dintre acestea, fac parte și ochelarii de la Google (Google Glass), ceasul inteligent Pebble, pijamaua inteligentă, OpenGo și Electrozyme. Despre ele vă voi da câteva detalii în rândurile care urmează.

1. Google Glass

Până acum, sunt sigur că destul de multă lume a auzit despre ochelarii creați de Google. Nu mai sunt chiar o noutate, dar merită menționați. Au fost foarte multă vreme în centrul atenției, chiar și înainte de lansare. Ei permit utilizatorului să înregistreze clipuri video, să facă poze, să-și sune prietenii și îi oferă acces acestuia și la o bază de date cu hărți. Prima versiune testată de dezvoltatori a costat 1500 de dolari, prețul final al produsului, pentru public, nefiind încă dezvăluit.

2. Pebble

Printre altele, cuvântul „pebble” se traduce și ca pietricică. Deși pare că este doar un simplu ceas, el știe să facă mai multe. Îl notifică pe utilizator când a fost sunat, când a primit un mesaj voce sau atunci când i s-a trimis un mesaj text. Evident, fiind ceas, poate indica și ora exactă.

Se mai poate folosi și pentru navigare, deoarece are GPS încorporat și, de asemenea, poate înregistra diverși parametrii când alergi sau mergi în drumeții. A apărut ca parte a unei campanii pe Kickstarter, depășindu-și de mult timp scopul principal. Este compatibil atât cu sistemul Android, cât și cu iOS și costă 150 de dolari.

3. Pijamaua inteligentă

Această pijama inovativă folosește o tehnologie de scanare nouă (care nu este bazată pe coduri QR) și, momentan, este disponibilă numai pentru copii, urmând să apară și versiunea pentru adulți pe viitor. Costă doar 25 de dolari și, folosind o aplicație pe telefonul mobil cu care se scanează pijamaua, se poate găsi o poveste de citit copiilor.

4. OpenGo

OpenGo este un mic dispozitiv care se pune în încălțări și este perfect pentru atleții care se antrenează sau care se află într-un proces de refacere. Este produs de compania Moticon și este dotat cu un flash drive, un program de operare și o carcasă. Prețul său nu este public și se poate obține numai la cerere. Este util la urmărirea diverșilor parametrii de performanță fizică într-o manieră discretă.

5. Electrozyme

Pentru cei pasionați de sănătate și exerciții fizice, există Electrozyme. Acesta este un tip de tatuaj permanent care are și un alt rol în afară de acela de a te face să arăți „mișto”: măsoară nivelul acidului lactic din transpirație. Apoi, aceste informații ajung pe internet, unde se poate urmări echilibrul electroliților și nivelul general de hidratare din corpul tău.