Tendințe în iluminat

de

Începând cu data de 01.09.2009 a intrat în vigoare Directiva Europeană care interzicea începând cu data de 01.09.2012 folosirea becurilor cu incandescentă cu puterile de 25,40,60,75,100 W și înlocuirea acestora cu becuri economice.

Dar iată că nu a trecut mult și după mult trâmbițata excludere de pe piața iluminatului, a becurilor clasice cu incandescentă și înlocuirea lor cu becuri economice, un nou trend apare la orizont, în domeniul surselor de iluminat: este vorba despre becurile cu led.

Tehnologia a evoluat rapid, iar soluțiile legislative probabil că nu vor intarzia să apară, excluzând probabil becurile economice pentru a face loc celor cu leduri.

Dar, ce sunt ledurile?
LED-ul (Light Emitting Diode), după cum o spune și denumirea, este o diodă care emite lumină.  O diodă este un dispozitiv care permite curentului să circule doar într-o singură direcție.

Care sunt avantajele utilizării ledurilor în iluminat ?
–      Eficientă ridicată,
–      Fără radiații UV,
–      Durată de viață mare,
–      Rezistentă la șocuri și vibrații,
–      Ușor programabile.

Tehnologia iluminării cu led s-a dezvoltat foarte repede, astfel încât în prezent consumul de energie electrică al unui bec cu leduri  comparativ cu un bec cu incandescentă, este de 8 ori mai mic.
Durata de viață a unui bec cu leduri este în medie de 11-15 ani, iar temperature de culoare este perfect adaptată, astfel încât să nu fie obositoare pentru ochiul uman.
Astfel, devine evident avantajul utilizării acestui tip de surse de iluminat.
În ceea ce privește prețul, spre exemplu  un bec de 12W, care corespunde ca și flux luminos unui  bec cu incandescentă clasicde aproximativ 100W, în medie ajunge la un preț de   aproximativ 56 lei cu TVA inclus.
În concluzie, putem scădea semnificativ valoarea facturii de energie electrică utilizând becurile cu led, pentru iluminat. Cum prețul energiei electrice este în creștere, devine necesară utilizarea acestei soluții mai economice , investiția amortizandu-se  destul de repede.

Lucrurile însă nu se opresc aici, întrucât de curând au aparut tuburi de dimensiunea tuburilor fluorescente clasice (60cm. și 120cm.), care pot înlocui cu succes consumabilele vechi și cu lumină obositoare de neon.

După o atentă informare, consultând cataloagele mai multor producători în domeniu, am constatat că tendința este aceea de înlocuire totală a becurilor economice.

Nici iluminatul stradal nu a fost ocolit de tehnologia de iluminare cu led, astfel încât în prezent se găsește pe piață o gamă diversificată de corpuri de iluminat stradal cu leduri .

O altă soluție ingenioasă este folosirea de panouri solare atașate la stâlpii de iluminat stradal, pentru alimentarea corpurilor cu led. Întrucât consumul de energie al ledurilor este unul redus, soluția aleasă este una viabilă. Prin această metodă se folosește energia solară care este gratuită,și sunt eliminate cantitățile mari de cabluri ce erau necesare în cazul surselor clasice.