Tendințele în design interior ale anului 2014

de

Anul 2014 pare a fi un an al experimentelor, al diversității cromatice și estetice, fără a se debarasa de amenajările elegante în stil clasic sau exotismul decorațiunilor rustice.

În 2013 am avut parte de o paletă largă de tendințe: minimalism modern , stilul open-space, o aplecare spre tendințele eco și o diversitate mare de culori în domeniul bijuteriilor: culoarea verde de smarald sau violetul regal.

Experții in design interior au preconizat de la începutul anului cum va arăta în 2014 o casă modernă, de la cromatică, la finisaje, elemente de decor, până la piese de mobilier.

Design interior și cromatică

Din punct de vedere cromatic, anul 2014 are ca principiu varietatea, promovând combinații curajoase de culori, creativitatea și libera exprimare în conturarea unui stil propriu. Vedeta acestui an este culoarea galben, simbolizând energia și entuziasmul unui început nou.

De asemenea, anul acesta se observă o tendință spre abundența de culori: diverse nuanțe de portocaliu, turcoaz, precum și tonuri intense de lavandă, roșu-rubin sau gri-uri colorate.

Design interior și modele de imprimeuri

Anul 2014 pare a fi unul cu adevărat postmodern, promovând multiculturalitatea și contrastul în ceea ce privește imprimeurile. Se observă un reviriment al lumii rustice prin folosirea de motive etnice la realizarea covoarelor, tapeturilor și perdelelor. Cele mai pronunțate influențe sunt din cultura spaniolă și africană.

După cum spuneam, acestea sunt contrastate de stilul futurist al imprimeurilor cu forme geometrice care sunt regăsite pe obiectele decorative: tablouri, paravane de separare, corpuri de iluminat. Gustul pentru contraste nu se oprește aici, observându-se și apariția modelelor florale vintage, în culori pastel.

Design interior și piese de mobilier

Piesele de mobilier ale anului 2014 au ca și concept fundamental confortul, utilitatea și ergonomia. Scaunele, canapalele și mesele sunt construite în forme organice și contururi fluide, din materiale de calitate, plăcute la atingere și care oferă în același timp o experiență senzorială accentuată: velur, bumbac fîn, piele naturală sau mătase.

Orice living room trebuie să aibă o piesă de rezistență care să sintetizeze toate elementele camerei și care să atragă atenția. Acesta poate fi un fotoliu cu spătar înalt, un scaun hand-made din lemn masiv sau, de ce nu, o masă cu un design neconvențional.