Top 5 orașe părăsite din lume

de

Conform definiției de pe Wikipedia.org, un oraș părăsit (sau un oraș-fantomă) este orice locație (sat, oraș, metropolă etc.) care a fost abandonat de către locuitori la un moment dat și care încă mai conține urme ale civilizației de mult apuse care, cândva, era foarte prosperă în acel loc.

Un oraș ajunge să fie abandonat și dat uitării din mai multe motive. De multe ori, lumea pleacă din acel oraș deoarece economia acestuia nu mai este suficient de puternică pentru a-l susține, pentru a oferi locuri de muncă, sau condiții decente de trai. Alteori, au loc dezastre naturale care distrug orașul și care forțează, astfel, oamenii să se mute într-un alt loc. În alte cazuri, dezastrele sunt produse chiar de către om (revolte, războaie, rată a criminalității foarte ridicată, accidente nucleare etc.).

Termenul de „oraș-fantomă” se mai aplică și suburbiilor, orașelor sau altor așezări umane care încă mai sunt populate de locuitori, însă într-o mai mică măsură față de perioade similare din trecut. Uneori, acest fel de orașe devin atracții turistice, în timp ce altele nu pot fi vizitate din motive de siguranță sau pentru că autoritățile țării în care ele se află interzic accesul în ele.

1. Kolmanskop, Namibia – Orașul îngropat în nisip

Kolmanskop este un oraș-fantomă aflat în partea de sud a Namibiei, la o distanță de câțiva kilometri de portul Luderitz. În această zonă, în 1908, a început Goana după diamante, mulți oameni fiind atrași de posibilitatea de a da lovitura aici și de a se îmbogăți. În numai doi ani de zile, s-a construit un oraș complet, în care se puteau găsi locuințe, un spital, o școală și chiar un cazinou.

Acesta nu a supraviețuit mult în timp, deoarece, odată cu scăderea vânzărilor de diamante după Primul Război Mondial, lucrurile au început să se clatine în Kolmanskop. Într-un final, în anii ’50, orașul a fost complet abandonat, iar dunele de nisip au acoperit totul în calea lor. Străzile au dispărut, casele au fost înghițite de nisip, ferestrele și geamurile s-au spart și peste tot peisajul s-a așternut liniștea.

2. Prypiat, Ucraina – Cândva casă pentru muncitorii de la Cernobâl

Accidentul nuclear de la Cernobâl, din 1986, este, cu siguranță, unul dintre cele mai cunoscute evenimente ce au avut loc spre sfârșitul anilor ’80 și care continuă să marcheze viețile foarte multor oameni chiar și în prezent.

Prypiat a fost, până la momentul producerii accidentului nuclear, casa a aproximativ 50000 de oameni, dintre aceștia parte din ei fiind muncitori la centrala din Cernobâl. Orașul se află acum în ceea ce se numește „zona de alienare” sau „zona interzisă”. După explozia reactorului de la centrala nucleară de la Cernobâl, Prypiatul a fost evacuat, toți locuitorii săi părăsind în gabră zona afectată de radiații.

În urma lor, au rămas blocurile de locuințe (4 dintre ele construite recent și nelocuite), un bazin de înot, spitalele și alte clădiri care îndeplineau diverse funcții în cadrul orașului. În interiorul acestora, oamenii și-au abandonat mare parte din bunuri, neputând să le ia cu ei: televizoare, jucării de copii, haine, mobilier, acte etc..

De-a lungul timpului, toate aceste clădiri au fost vandalizate, din ele furându-se aproape tot ceea ce a fost considerat a fi de valoare. Din cauză că nimeni nu a mai întreținut imobilele respective, acestea s-au deteriorat cu trecerea timpului, iar în 2005, o școală cu 4 etaje s-a prăbușit parțial.

3. San Zhi, Taiwan – Orașul viitorului

Orașul San Zhi se află situat în partea de nord a statului Taiwan. Aici s-a început construcția, în anul 1978, unei stațiuni turistice cu aspect futurist, în care locuințele aveau forma unor OZN-uri. Această stațiune se dorea a fi una de lux, adresându-se celor care aveau o situație materială cu mult peste medie.

Din păcate, lucrurile nu au mers conform planului, în decursul construirii locuințelor având loc o serie de accidente în care mai multe persoane și-au pierdut viața. Într-un final, din această cauză și din lipsă de fonduri, combinate cu o lipsă de interes, s-a decis sistarea oricăror alte lucrări de construcții.

Toate locuințele-OZN care fuseseră ridicate până la acea dată au fost abandonate. Se zvonește că, în prezent, orașul ar fi bântuit de spiritele celor care și-au găsit sfârșitul aici în timpul construcției lui.

4. Craco, Italia – Orașul medieval

Craco se află în regiunea Basilicata, provincia Matera, la 40 de kilometri distanță de Golful Taranto, Italia. Orașul a fost menționat pentru prima dată în istorie în 1060. Așezarea este una cu aspect medieval, tipică zonei în care se află.

În anul 1891, populația orașului număra peste 2000 de locuitori. Din cauza problemelor legate de cultivarea pământurilor din zonă, între 1892 și 1922, peste 1300 de oameni au părăsit așezarea, mutându-se în America de Nord. Pe lângă aceste probleme, zona a mai fost afectată și de alunecări de teren, cutremure și război, toate acestea contribuind din plin la migrarea în masă a locuitorilor.

În anul 1963, restul de oameni rămași în Craco, 1800, au fost mutați, în cele din urmă, într-o vale din apropiere, denumită Craco Peschiera. Locația inițială a fost, deci, abandonată, dar mai poate fi vizitată și astăzi, cu toate că se află în ruină.

5. Oradour-Sur-Glane, Franța – Locul unui masacru teribil

În timpul celui de-al doilea război mondial, în micul sătuc francez Oradour-Sur-Glane, a avut loc un eveniment înfiorător. 642 de locuitori au fost masacrați de către trupele germane, ca pedepasă pentru acțiunile Rezistenței Franceze îndreptate împotriva armatei naziste. Inițial, nu acest sat era ținta lor, ci o locație din apropiere, Oradour-Sur-Vayres, pe care nemții au confundat-o cu satul Oradour-Sur-Glane.

Aici, conform relatărilor supraviețuitorilor, pe data de 10 iunie 1944, locuitorii de sex masculin au fost fortați să intre în hambare unde au fost împușcați în picioare pentru a avea o moarte cât mai lentă. Copiii și femeile, care fuseseră închiși în biserică, au pierit în încercarea lor de a evada de acolo, în momentul în care au fost întâmpinați cu focuri de mitralieră.

Tot satul a fost, ulterior, distrus complet de naziști. Nu au mai rămas decât câteva ruine, ca amintire tristă a acelei fatidice zi de iunie, 1944.