Tot ce trebuie să știi despre RCA

de

Cu siguranță toată lumea a auzit de RCA, dar nu oricine – mai ales dacă e vorba de cineva care nu este încă posesor al unui autovehicul – știe exact ce înseamnă și cum se utilizează.

Polița de asigurare RCA (Răspundere Civilă Auto) a fost adoptată ca o măsură împotriva litigiilor interminabile și extrem de costisitoare pentru sistemul judiciar din România. Astfel, acest tip de poliță obligatorie se încheie între proprietarul unui automobil (indiferent că e vorba de o persoană fizică sau juridică) și o companie de asigurări autorizată în acest domeniu.

Important de știut este faptul că acest tip de asigurare RCA se folosește doar pentru a despăgubi un terț, în cazul unui accident soldat cu avarierea mașinii și nu pentru uzul propriu. În acest din urmă caz se poate apela la o asigurare de tip CASCO – facultativă.

Cum pot încheia o asigurare RCA?

Tocmai pentru că este o poliță obligatorie și pentru că nu toți posesorii de autoturisme și-o pot permite fără probleme, tot mai multe companii din domeniu vin cu oferte de preț și tot felul de facilități menite să mai scadă din cheltuielile proprietarilor.

În general, este vorba de site-urile web ale unor astfel de companii, precum www.rcalatineacasa.ro, care vin cu o serie de oferte destinate celor care vor să încheie acest tip de asigurare la cele mai mici prețuri chiar din confortul propriului cămin, urmând ca asigurarea RCA să fie expediată la domiciliul clientului în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, cei cărora le permite timpul, pot apela la serviciile companiei SC Aust Insurance Broker de Asigurare SRL și direct la adresa Șos. Pipera 46, București.

De asemenea, multe astfel de companii aplică din ce în ce mai des reduceri de preț la contravaloarea poliței, dar și multe alte tipuri de promoții care vin în sprijinul asiguratului. Așadar, chiar dacă obligativitatea acestui tip de asigurare poate părea o povară pentru unii dintre noi, ofertele de pe piață ne ușurează semnificativ această sarcină.

Printre ofertele practicate cel mai des de unele companii, precum cea amintită mai sus, se numără o reducere de preț în cazul încheierii unei polițe cu o valoare mai mare, reduceri semnificative pentru polițele încheiate online, precum și transportul gratuit al acestora către domiciliul asiguratului. Bineînțeles, aceste facilități diferă de la o companie la alta, rămânând la latitudinea posesorilor de autovehicule să o aleagă pe cea mai la îndemână.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a încheia o asigurare RCA?

Pentru a încheia o astfel de poliță obligatorie trebuie îndeplinite o serie de condiții minimale, precum:

  • prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului – certificat de înmatriculare/ carte de identitate / document care atestă dreptul de proprietate al persoanei care urmează să înmatriculeze autovehiculul;
  • autovehiculul să fie înmatriculat / supus înmatriculării sau înregistrat în România;
  • persoana care încheie polița să figureze în documentele de identificare a autovehiculului.

Important de știut pentru toți posesorii de autovehicule înmatriculate sau în curs de înmatriculare este că absența unei astfel de polițe constituie contravenție și se pedepsește cu amendă (destul de usturătoare) și reținerea certificatului de înmatriculare până în momentul în care se face dovada încheierii asigurării auto.

Așadar, pentru a evita o astfel de situație, dar și pentru a nu vă afla în imposibilitatea de a plăti daune unui terț în cazul unui accident nefericit, nu trebuie să luați în calcul neîncheierea sau amânarea încheierii unei asigurări RCA.