Trandafirii urcători – un plus de viață grădinii tale

de

Dacă vrei să ai o grădină spectaculoasă, trebuie neapărat să iei în calcul trandafirii urcători. Prezența lor este obligatorie, indiferent dacă vorbim de o grădină mare sau de una cu un spațiu mai limitat. În domeniul peisagisticii, trandafirii urcători au o considerație aparte, aceștia fiind apreciați de majoritatea specialiștilor ca fiind cei mai spectaculoși trandafiri, datorită impactului estetic deosebit pe care îl au în decorarea unei grădini.

Pe lângă frumusețea acestora, trandafirii urcători sunt și foarte rezistenți. Având tulpini puternice și rigide, sunt perfecți pentru decorarea structurilor de ciment, cărămizi sau pentru decorarea suporturilor de lemn sau din metal. Indiferent de locul în care dorești să îi plasezi, trandafirii urcători aduc un plus de culoare, parfum și oferă o dinamică aparte grădinii tale.

Cum se îngrijesc și întrețin trandafirii urcători?

Trandafirii urcători înfloresc doar o dată pe sezon. Sunt ușor de întreținut și nici foarte pretențioși. Se deosebesc de trandafirii normali prin faptul că au flori mai mici. „Esențele tari se țin în sticlute mici” spune o vorba. Trandafirii urcători se potrivesc perfect acestei expresii, având florile foarte parfumate și viu colorate.

Lucrul cel mai important în întreținerea lor este tăierea intensivă a acestora după ce florile au dispărut. Astfel, îi vei stimula să formeze o coroană puternică și să se dezvolte la înălțimi mai mari.

Dacă îi tai corespunzător, trandafirii urcători se răspândesc foarte repede, acoperind arcadele, pergonele sau gardurile care împrejmuiesc grădina. De asemenea, sunt cunoscuți ca fiind un soi foarte rezistent, în special la temperaturi scăzute, neavând nici un fel de problemă la -18 grade. Punctul lor slab este însă predispoziția la diverși dăunători, boala care îi afectează cel mai mult fiind făinarea frunzelor.

Care sunt cele mai apreciate specii de trandafiri urcatori?

Dacă te-ai decis să îți decorezi grădina cu trandafiri urcători, trebuie să știi că trebuie să respecți câteva cerințe când faci această alegere. În primul rând, asigură-te că specia aleasă se poate adapta la spațiul pe care vrei să îl decorezi. Unele specii de trandafiri urcători au nevoie de mai mult aer, fiind mai potriviți unor spații mai aerisite și mai bine ventilate, precum arcadele sau pergolele. Pereții sau structurile de ciment nu se recomandă acestor specii.

Speciile cele mai apreciate pentru calitatea de „urcători” sunt Crimson Glory, New Dawn, Madame Alfred, Albertine si Veilchenblau. Aceștia au o paletă largă de culori, de la roșu intens, roz în cupe albe, până la alb sau roz de măr. Important este să alegi o culoare care să fie potrivită cu textura și culoarea suportului.

Nu în ultimul rând, asigură-te că suportul este rezistent, trandafirii urcători autentici fiind foarte puternici și având o greutate considerabilă.