Tratament pentru atacuri de panica

de

Atacurile de panică sunt perioade de frică sau teamă intensă, care, de cele mai multe ori, sunt însoțite de 4 sau mai multe din simptomele următoare, gen palpitații, amețeală, probleme de respirație, sau transpirație. Ele pot dura de la câteva minute până la câteva ore și tind să debuteze subit, ajungând la maxim în 10-20 de minute. Deși se manifestă rapid, atacurile de panică nu dispar cu aceeași repeziciune.

Efectele lor asupra celui care le suferă pot varia. Pentru persoanele care sunt afectate pentru prima dată de un atac de panică, aceasta poate fi o experiență foarte neplăcută și le poate determina să apeleze la ajutorul serviciilor medicale de urgență, deoarece, parte din simptomele caracteristice lui se întâlnesc și la atacul de cord. Ca urmare, cele două probleme de sănătate se pot confunda ușor.

Atacurile de panică repetate sunt semnul unei tulburări de panică. Se diferențiază de alte forme de anxietate chiar prin intensitatea, apariția lor subită și natura episodică. Pot apărea alături de alte tipuri de anxietate sau de alte afecțiuni psihologice, dar nu sunt neapărat indiciul unei boli de ordin mental.

Dacă suferiți de atacuri de panică și v-ați decis că este timpul să urmați un tratament pentru a le ține sub control, trebuie să știți că nu sunteți singurele persoane care trec prin așa ceva. Conform unor statistici, în Statele Unite, de exemplu, nu mai puțin de 6 milioane de oameni cu vârsta peste 18 ani suferă de atacuri de panică și alte afecțiuni similare în fiecare an. Vestea bună este că marea majoritate a acestora deja se tratează corespunzător.

Vă aflați în aceeași situație? Atunci nu lăsați pe mâine ce ați putea rezolva azi! În articolul de față am să vă prezint 10 din cele mai importante motive pentru care ar trebui să începeți un tratament pentru atacurile de panică imediat!

1. Fără un tratament adecvat pentru atacurile de panică, există șanse foarte mici să scăpați de ele

Simptomele acestui tip de tulburare anxioasă sperie destul de mult individul afectat, iar fără un tratament corect pentru diminuarea efectelor lor, se poate ajunge la pierderea efectivă a păcii mentale. În cazul în care și voi sunteți chinuiți frecvent de un atac de panică, atunci știți foarte bine care sunt simptomele acestuia: sentimentul de sufocare, disconfort la nivelul pieptului, alte probleme de respirație, transpirație, tremurat, greață, frisoane, amețeală, teama de moarte.

Cât dintre acestea vi se par cunoscute? Dacă ați răspuns multe, atunci trebuie să începeți un tratament imediat, chiar astăzi! În caz contrar, simptomele vor persista și vor fi din ce în ce mai frecvente.

2. Simptomele de panică tind să se intensifice pe măsură ce întârziați administrarea unui tratament

Lipsa unui tratament adecvat imediat vă poate face mintea să se afle sub un asediu foarte intens al atacurilor de panică, sporindu-vă și mai mult sentimentul de teamă cu fiecare episod care are loc. Drept urmare, fiind mereu într-o astfel de stare, vă veți simți anxioși și triști tot timpul. Melancolia frecventă se poate înrăutăți și se poate transforma într-o formă majoră de depresie. Potrivit unor studii științifice, 50-60% din cei afectați de atacuri de panică riscă să sufere și de depresie.

Un alt factor care poate influența starea de panică în care vă aflați, este și consumul sau chiar abuzul de diverse substanțe (alcool, droguri etc.). Adesea, cei care suferă de stări de depresie sau atacuri de panică aleg să-și înece amarul în alcool, crezând că, astfel, se pot vindeca. Cel mai pozitiv aspect al începerii unui tratament cât mai curând este acela că se poate evita căderea în patima drogurilor sau a alcoolului și, de asemenea, se pot evita și problemele create de acestea.

3. Fără un tratament adecvat pentru atacuri de panică, simptomele de care aveți parte pot deveni severe

Agorafobia este unul din rezultatele ignorării urmării unui tratament pentru atacuri de panică. Pentru aceia dintre voi care încă nu au auzit de acest termen, el denumește teama de spațiile largi, deschise. Pe măsură ce sunteți afectați de tot mai multe episoade de panică, mintea voastră va începe să facă legătura dintre ieșitul din casă și declanșarea unui nou atac.

Ca urmare, locuința proprie devine o închisoare și „strategia” voastră disfuncțională de evitare a unor noi episoade. Se știe foarte bine că, prin amânarea repetată a administrării unui tratament pentru atacuri de panică, există mari șanse ca agorafobia să se instaleze la un moment dat pe viitor.

4. Cu cât amânați mai mult tratamentul pentru atacurile de panică, cu atât mai mult veți avea de suferit și voi, dar și cei dragi

Nu este deloc o idee inteligentă să trageți de timp și să evitați tratamentul. Riscați, în acest fel, să îi faceți și pe cei din jurul vostru să devină anxioși sau chiar deprimați la un moment dat. De ce? Să ne gândim puțin: voi cum v-ați simți dacă o persoană dragă vouă ar suferi de atacuri de panică frecvente? Îngrijorați, nu? Ei bine, fix așa se simt cei dragi când voi înșivă aveți de suferit.

Încă un aspect important: dacă tratamentul pentru atacuri de panică nu se administrează cât mai repede, pot apărea probleme de comunicare și interacționare cu persoanele din jur. Nu vă faceți griji, însă, încă se mai poate rezolva această problemă. Luați imediat atitudine și urmați un tratament potrivit pentru afecțiunea de care suferiți. Le veți face și celor dragi un mare bine!

5. Tratamentul pentru atacuri de panică vă poate oferi un ajutor rapid și durabil

Fără îndoială, într-o astfel de situație, vă veți dori să primiți un ajutor rapid și de durată. Tratamentul vă poate oferi ceea ce aveți nevoie. De ce să nu apelați la el? În fond, problema de care suferiți este una importantă și ea trebuie rezolvată rapid, pentru binele vostru și al celor dragi. Înainte ca lucrurile s-o ia razna de tot, urmați un tratament bun și nu mai tolerați simptomele atacurilor de panică!

6. Chiar și atunci când ați suferit mai mulți ani la rând de atacuri de panică, tratamentul tot vă poate ajuta mult

Perioada de timp în care ați fost afectați de atacuri de panică nu este un obstacol în calea unui tratament eficient. Ele sunt o afecțiune care se poate vindeca. Dacă voi (sau cineva pe care îl/o cunoașteți) are probleme cu atacurile de panică de multă vreme, acest lucru se întâmplă pentru că: respectiva persoană nu a cerut ajutorul necesar situației în care se află sau pentru că tratamentul pe care l-a urmat cândva, în trecut, nu a fost unul tocmai bun.

Indiferent de motiv, tratamentul potrivit are, cu siguranță, potențialul de a ajuta la eradicarea rapidă a episoadelor neplăcute.

7. La un moment dat, tot trebuie să urmați un tratament dacă starea voastră de sănătate nu se îmbunătățește. Așadar, de ce să mai pierdeți vremea până atunci?

Nu încape îndoială că amânarea tratamentului este o greșeală. Nu are nici o logică să tolerați simptomele atacurilor de panică, să vă pierdeți echilibrul emoțional, să aveți probleme de ordin social și/sau economic și, de-abia după aceea să apelați la un tratament de care știați că aveți oricum nevoie încă de la bun început.

Nu este mult mai potrivit să începeți un tratament pentru atacurile de panică imediat, pentru a vă scuti de toate problemele menționate mai sus? Dacă suferiți de o astfel de afecțiune, nu aveți altă alternativă decât să începeți un tratament mai devreme sau mai târziu (de preferat ar fi cât mai devreme).

8. Un tratament eficient vă va permite să vă rezumați toate activitățile care vă făceau plăcere în trecut

Faptul că tratamentul pentru atacuri de panică vă poate reda viața înapoi este, în sine, fără de preț. Imaginați-vă cât de bine v-ați simți să fiți din nou alături de cei dragi și să petreceți clipe minunate în compania lor, fără a mai suferi de atacuri de panică! Sau, cum ar fi să vă puteți face treaba la serviciu sau la școală fără teama apariției unor episoade de panică. Argumentul cel mai important: nimic nu este mai important decât sănătatea.

9. Amânarea tratamentului împotriva atacurilor de panică se poate dovedi a fi mai costisitoare pe termen lung

Dacă nu ați început încă un astfel de tratament, probabil că ați avut parte deja de unele din următoarele consecințe neplăcute: costuri ridicate cu vizitele la doctorul de familie sau la spital, reducerea salariului primit la serviciu sau primirea unor note slabe la școală, șomajul sau chiar exmatricularea de la școală/liceu/facultate.

Evident, sunt și alte consecințe neplăcute, cele de mai sus reprezentând doar o mică parte. Luați-le în considerare și analizați-le cu atenție data viitoare când vă mai gândiți să vă amăgiți că veți economisi bani prin ignorarea unui tratament adecvat.

10. Puteți găsi tratamente sau soluții care să vă ajute să scăpați de atacurile de panică și online. Acestea sunt la fel de eficiente precum cele prescrise de un medic, dar au avantajul de a fi mai accesibile și mai ieftine

Nu mai amânați tratamentul! Pe internet puteți găsi diverse tratamente împotriva atacurilor de panică în format electronic pe care le puteți descărca în propriul calculator și pe care, apoi, le puteți printa și urmări întocmai, trecând prin toți pașii recomandați. Acum, nu veți mai avea nevoie să apelați la un medic ori de câte ori aveți probleme cu atacurile de panică.