Tu ai nevoie de investigatii cu computer tomograf?

de

Lucruri pe care ar trebui sa le stie pacientul ce urmeaza a fi supus unei investigatii cu computer tomograf

In vederea lucrurilor pe care un pacient ce urmeaza a fi supus unei investigatii ce presupune un computer tomograf exista o serie de lucruri care ar trebui stiute. Ca in cazul mai multor tipuri de examinari din alte domenii, inainte de inevstigatia ca atare, individul trebuie sa completeze un chestionar sub stricta indrumare a medicului specialist. Acest act are ca scop triajul si determinarea eligibilitatii pacientului cu acest tip de analiza.

In cazul anumitor examinari cu computer tomograf din bucuresti pretul poate varia. Acest lucru obliga pacientul sau, daca este minor, pe insotitorul acestuia sa se intereseze de costurile necesare inainte ca acesta sa fie supus analizei.

Prin participarea la o astfel de analiza, pacientul se angajeaza sa urmeze instructiunile medicului in ceea ce priveste modul in care va decurge procesul. Acesta trebuia sa stea nemiscat pe burta sau pe spate (dupa necesitate) pe intreaga perioada pana la noi indicatii.

Detalii despre un control cu computer tomograf

In functie de zona de interes ce urmeaza a fi analizata cu atentie aceasta poate necesita o examinare ce presupune computer tomograf cu substanta de contrast pentru a fi mai precise diagnosticele si interpretarile de dupa.

Aceasta substanta menita sa contrasteze organul sau zona de interes de restul aglomerarii se administreaza cu cateva minute inainte de investigatie atat prin administrare orala cat si prin injectabil. De asemenea, daca pacientul nu are minim 3 zile trecute de la ultima examinare radiologica ce include bariu acest tip de analiza nu se poate efectua din motive de siguranta dar si pentru ca ar putea rezulta diagnostice imprecise sau chiar total eronate.

computer tomograf

Cat dureaza si cat de sigura sunt analizele cu computer tomograf?

In prezent, un computer tomograf reprezinta una din cele mai avansate metode de analiza prin imagistica. Astfel de rezultate precise sunt posibile numai daca pacientul absoarbe o anumita doza de radiatii X care nu sunt extrem de nocive. Cu toate acestea, numai un medic specialist poate decide daca este necesara sau nu o astfel de investigatie.

In ceea ce priveste durata, ea variaza in functie de zona de la 15 la 20 de minute. Ca si exemplu, cateva zone asupra carora se poate insista cu un computer tomograf sunt:

  • CT cerebral;
  • CT abdominal si pelvis;
  • CT abdominal cu sau fara substanta de contrast;
  • Etc.