Tu știi ce este o „infecție emoțională”?

de

Contactul cu alți oameni este o parte esențială a vieții fiecăruia dintre noi. Încă din cele mai vechi timpuri, pe când nu eram organizați în societatea de astăzi, obișnuiam să ne ducem existența în grupuri. Se pare că ne-am dat seamă că, dacă nu procedăm așa, este posibil să nu supraviețuim prea mult pe planeta pe care locuim. Este, deci, clar că relațiile dintre oameni sunt importante și au valoare din punct de vedere al supraviețuirii, atât pentru grupuri, cât și pentru indivizi.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că o relație are și dezavantaje. Nu este totul lapte și miere, din moment ce nu suntem niște ființe perfecte și nici nu trăim într-o lume roz. Dacă ne-am apuca să facem o listă cu toate dezavantajele, probabil ne-ar lua ceva timp s-o ducem la capăt. Din fericire, putem schimba aceste puncte slabe și le putem face să devină atuuri, care să ne ajute să ne dezvoltăm și mai mult.

Unul din dezavantajele despre care vom vorbi astăzi, este ceea ce se numește „infecția emoțională„.
Ea se comportă exact ca un virus al oricărei alte boli, numai că este, după cum îi spune și numele, la nivel de emoții. Este acel sentiment sau acea experiență de care o persoană încearcă să se lepede cumva, vărsându-și năduful asupra altui om sau chiar asupra unui animal.

Un bun exemplu este cineva care, la locul de muncă, se simte nedreptățit sau rănit de faptul că șeful l-a pedepsit dintr-un anume motiv (corect sau nu). Acel om va purta în el sentimentul și, când va ajunge acasă, și-l va exterioriza lovindu-și câinele. Un al doilea bun exemplu este bătăușul, care se confruntă cu propriile temeri sau frustrări și care încearcă să scape de ele, amenințându-i sau lovindu-i pe alții.

Uneori, în familia sau societatea ori sistemul din care facem parte, există o persoană de acest gen, care este „responsabilă” cu purtarea sau emiterea unor astfel de sentimente. Ea este sursa „infecției emoționale”. Comportamentul său nu este nicăieri menționat, în nici un act oficial și nici nu vine odată cu însurătoarea sau cu semnarea contractului de angajare, dacă ar fi să dăm niște exemple.

În schimb, el este comunicat și pus în aplicare non-verbal, „pe sub masă”. Pentru a găsi o soluție la această problemă, atunci când remarcați apariția unei emoții, a unei stări sau a unui sentiment, vă puteți întreba așa:

– Ale cui sunt ele?;

– Sunt de la mine?;

– Sau mi-au fost transmise de altcineva?

În timp ce reflectezi asupra lor, s-ar putea să remarci faptul că toate experiențele sau sentimentele pe care le ai, nu sunt chiar ale tale, ci sunt transmise către tine de partenerul tău de viață, de șef, de copii sau de părinți. Pe de altă parte, dacă sunt ale tale, vezi ce faci cu ele!

Cu alte cuvinte, asumă-ți responsabilitatea pentru ele și nu le pasa altcuiva! Sentimentele care nu-ți aparțin, care sunt ale altei persoane, dar care s-au revărsat și asupra ta, nu trebuie trimise înapoi la cel de la care le-ai luat! Aceasta este o capcană în care cad foarte mulți oameni și din care este mai greu de ieșit!

În loc să procedezi așa, cel mai bine ar fi să scapi de emoțiile negative definitiv, ca și când ar fi un sac de gunoi ce trebuie aruncat la ghenă. Apoi, trezește-ți capacitățile de gândire și evită să mai intri într-un astfel de cerc vicios dată viitoare când mai ai de-a face cu persoana sau firma ori situația care ți-a provocat, inițial, neplăceri.

Dacă reușești să faci asta, vei fi din nou stăpân pe tine și vei deține controlul asupra vieții tale!