Un LIDER conduce oameni,un MANAGER doar ii manipuleaza

de

Despre lider si leadership s-au scris deja sute de cărți, dacă nu cumva chiar mii. Milioane de articole. Traineri și profesioniști din diverse domenii țin cursuri, workshopuri, mese rotunde, discursuri motivaționale și cuvȃntări de tot felul. La o căutare pe google ȋți ies aproximativ 488.000.000 de rezultate pentru cuvȃntul „leadership”.

Deci, resurse sunt aproape infinite. Spun „infinite” pentru că sentimentul meu este că aproape ȋn fiecare minut undeva, pe glob, cineva pronunță sau scrie acest cuvȃnt ȋntr-un anumit context. Şi mai am un sentiment: ȋn tot ceea ce ȋnseamnă business noțiunea de „leadership” si “lider” a căpătat cam aceeași greutate și frecvență ca și noțiunea de „iubire” ȋn tot ceea ce ȋnseamnă viața personală. Este aproape un fel de „vȃrf de piramidă”. Şi chiar acesta este adevărul.

Adică: ȋn lumea de astăzi, așa cum este ea, fără lideri totul s-ar prăbuși. Oamenii sunt altfel construiți. Mai ales cei tineri. Ei nu mai pot fi doar „manageriați”. Ei au nevoie de modele. De oameni care să-i motiveze, să-i inspire, să-i facă să-și dorească să fie mai buni, dar nu ca o dorință extrinsecă (că așa „se cere”, că așa e strategia și planul de business sau că așa pot obține un venit mai bun), ci că o dorință intrinsecă. Adică un mod de a pune problema astfel ȋncȃt să vrei tu, adȃnc ȋn mintea, constiința și sufletul tău să faci să fii mai bun, să ai rezultate mai bune, să fii mai performant.

Ori un astfel de lucru nu este deloc simplu. De aceea se tot spune, pe bună dreptate, că nu orice manager este și lider și că există ȋn realitate puțini lideri ȋntru-totul coerenți cu noțiunea de leadership.

Dȃnd chiar acum căutarea aceea cu 488.000.000 de rezultate pentru cuvȃntul leadership, am deschis cu curiozitate wikipedia și iată cum este definit leadershipul acolo: “a process of social influence in which a person can enlist the aid and support of others in the accomplishment of a common task”.

Deci: ȋn primul rȃnd, leadershipul este un proces. Adică ceva care presupune acțiune. Ceva care se ȋntȃmplă. Nu este un titlu și nici un adjectiv. Leadershipul nu ȋl ai, ci ȋl inveți, ȋl dezvolți, ȋl practici continuu. Leadershipul nu este ceva ce ai, ci ceva ce faci.

Apoi: nu este orice fel de proces, ci unul de influență socială. În limba romȃnă cuvȃntul „influență” are de cele mai multe ori o umbră peiorativă. Mulți oameni fac confuzia ȋntre „influență” și „manipulare”. Dar diferențele sunt majore! Şi este vorba despre exact ceea ce spuneam mai sus. Alăturat noțiunii de leadership, influența este acea abilitate de a crea ȋn oameni motivații intrinseci. Adică de a-i determina să-și dorească ei ȋnșiși pentru ei și nu pentru altcineva sau altceva. Manipularea este atunci cȃnd ȋi determini pe ceilalți să-și dorească nu pentru ei ȋnșiși, ci pentru tine.

Mai departe apare cuvantul „enlist”. Şi ȋmi iau libertatea, ȋn virtutea filozofiei mele de viață, să spun că leadershipul este un angajament. Un fel de promisiune supremă de la care nu abdici. Nu poți astăzi să fii lider și mȃine să nu mai fii. Nu mă refer la rol/titul, ci la modul tău de a te comporta, de a fi. Este cale lungă pȃnă la a reuși să fii cu adevărat lider, dar atunci cȃnd ești, nu mai poți fi altfel. Pentru că leadershipul este un alt mod de a fi. O altă filozofie de viață. Un alt fel de a gȃndi, a simți, a spune și a face. Toate ȋn armonie cu tine insuți și cu exact ceea ce spune și definiția de pe wikipedia mai departe: „aid and support of others in the accomplishment of a common task”.

Un lider autentic este aproape de oameni, dar ȋn coerență simultană și cu business-ul. Să fii un lider autentic însemna să ajuți și să susții oamenii. Nu doar să ȋi ȋnveți, ci să ȋi și inspiri să reușească. Liderului autentic ȋi pasă ȋn egală măsură și de oameni și de business. Şi o face autentic.
Pe foarte scurt, cam acestea sunt motivele pentru care a fi lider autentic nu ȋnseamnă doar un curs sau un workshop. Precum spuneam la ȋnceput, informații despre ce este leadershipul, care sunt principiile lui, ce ȋnseamnă să fii lider și așa mai departe… găsești oriunde și oricȃte. Diferența, cu adevărat o faci doar TU: cea/cel care vrei să fii lider autentic. Şi o faci prin modul ȋn care intri ȋn acest proces. Nu e suficient să știi cum, ci să o și pui corect ȋn practică.

Leadershipul este, ȋn esență, o competență ȋnaltă. Şi ca orice competență, ȋnseamnă 3 lucruri: cunoștințe + abilități + atitudine. Oricare dintre acestea 3 lipsește, demolează ideea de competență.

Într-un training clasic, capeți doar una dintre cele 3, adică doar cunoștințele. Apoi, cunoștințele puse corect și frecvent ȋn practică, te vor face să ai abilitatea de a fi lider. Însă, toate acestea nu se ȋntȃmplă decȃt atunci cȃnd ai și atitudinea potrivită. Nu doar ȋn ton, intonație, gestică sau mimică, ci ȋn tine ȋnsuți. Profund, ȋn mintea, conștiința și sufletul tău. Motivat și autentic.

Acesta este motivul pentru care am ales ca ȋn cele doua zile de „training” pe tema „Leadership” să te ajut nu doar cu informații (ȋți poți cumpăra cȃte cărți vrei, nu ai nevoie să vii la un curs), ci cu practică. Practică ȋn care nu vei exersa niște noi abilități/cunoștințe. Ci ȋn care ȋți vei creiona propriul tău stil de leadership. Cel care ti se potrivește ție. Şi nu te gȃndi că vei alege dintr-o gamă anume de stiluri. Ci vei descoperi, de fapt, liderul din tine. La puzzle-ul care este deja personalitatea ta, vei adăuga exact acele piese care transformă puzzle-ul ȋn altceva: ȋn liderul autentic din tine.