Utilizarea eficientă a unor panouri solare

de

Panourile solare sunt o alegere inteligentă dacă dorești să faci niște economii la factura de electricitate pe viitor. Deci, presupunând că te-ai decis să le cumperi și să le montezi în locuința ta, poți să te feliciți pentru pasul pe care l-ai făcut. Dar înainte de a da banii pe ele și de a le instala, sunt câteva lucruri de care ar trebui să ții cont în legătură cu ele.

În primul rând, gândește-te câte panouri solare îți vor fi de trebuință. Pentru aceasta, este nevoie să cunoști consumul zilnic actual de curent electric, dar și pe cel anual. Având o idee despre câți wați se consumă într-un an și când anume sunt perioadele mai de vârf, vei putea afla numărul de panouri solare pe care trebuie să le achiziționezi.

Mai departe, pentru aceia dintre voi care stați la casă, este important să determinați și cantitatea de lumină solară care se revarsă zilnic asupra acoperișului casei. În care perioadă este cea mai intensă? Dimineața sau după-masa? Faceți o medie aproximativă anuală. Țineți cont și de faptul că zilele de vară sunt mai lungi decât cele de iarnă. Dacă nu puteți determina singuri aceste numere, cereți sfatul unor experți.

Bun, acum că ați rezolvat cu punctele de mai sus, a venit momentul să stabiliți și câte panouri solare vă vor fi necesare. Împărțiți wații consumați zilnic la numărul de ore de lumină solară primită de locuința voastră. În acest fel, veți avea o idee despre câți wați ar trebui să genereze panourile pe oră.

Un panou de 100 de wați poate produce o cantitate de energie electrică pe oră similară cu numărul de wați pe care îl are. Dacă aveți nevoie de mai mult curent electric (200 de wați), vă vor trebui, evident, 2 panouri. Cum ele au diverse mărimi, este recomandat ca, înainte de a le cumpăra, să vă documentați cât mai bine pentru a vedea care se potrivesc locuinței voastre.

Pasul următor pe care îl aveți de făcut este să stabiliți locul unde vor fi instalate. De preferat, ar trebui puse într-un loc în care lumina solară este din abundență. Analizați cu atenție fiecare zonă din curte (sau de pe acoperișul casei)!

Dacă v-ați hotărât, treceți la stabilirea bugetului rezervat achiziționării panourilor. Suma de bani pe care o veți cheltui, chiar dacă vi se va părea mare, se va recupera prin economiile făcute la factura electrică. Nu dați o grămadă de bani pe niște panouri de pe urma cărora nu vă veți putea recupera investiția făcută în ele decât după foarte mulți ani!

Fiecare panou are o anumită mărime și un anumit preț. Și există multe firme care le comercializează. Este bine să fiți atenți de unde le cumpărați, pentru a nu avea surprize neplăcute pe viitor. Dacă firma respectivă nu este dispusă să vă ofere informațiile de care aveți nevoie, nu vă pierdeți timpul cu ea!

După achiziționarea panourilor, mai rămâne să le instalați. O puteți face singuri, urmând instrucțiunile care le însoțesc, sau puteți cere ajutorul prietenilor, vecinilor sau chiar firmei de la care le-ați luat. Instrucțiunile se vor citi cu mare atenție, deoarece trebuie să știți ce faceți. Instalarea unui panou solar nu este la fel de simplă ca asamblarea unui scaun de birou!

Începeți montarea lor numai după ce sunteți siguri că ați înțeles tot ceea ce ați citit în instrucțiuni!