Utilizarea eficient─â a unor panouri solare

de

Panourile solare sunt o alegere inteligent─â dac─â dore╚Öti s─â faci ni╚Öte economii la factura de electricitate pe viitor. Deci, presupun├ónd c─â te-ai decis s─â le cumperi ╚Öi s─â le montezi ├«n locuin╚Ťa ta, po╚Ťi s─â te felici╚Ťi pentru pasul pe care l-ai f─âcut. Dar ├«nainte de a da banii pe ele ╚Öi de a le instala, sunt c├óteva lucruri de care ar trebui s─â ╚Ťii cont ├«n leg─âtur─â cu ele.

├Än primul r├ónd, g├ónde╚Öte-te c├óte panouri solare ├«╚Ťi vor fi de trebuin╚Ť─â. Pentru aceasta, este nevoie s─â cuno╚Öti consumul zilnic actual de curent electric, dar ╚Öi pe cel anual. Av├ónd o idee despre c├ó╚Ťi wa╚Ťi se consum─â ├«ntr-un an ╚Öi c├ónd anume sunt perioadele mai de v├órf, vei putea afla num─ârul de panouri solare pe care trebuie s─â le achizi╚Ťionezi.

Mai departe, pentru aceia dintre voi care sta╚Ťi la cas─â, este important s─â determina╚Ťi ╚Öi cantitatea de lumin─â solar─â care se revars─â zilnic asupra acoperi╚Öului casei. ├Än care perioad─â este cea mai intens─â? Diminea╚Ťa sau dup─â-masa? Face╚Ťi o medie aproximativ─â anual─â. ╚Üine╚Ťi cont ╚Öi de faptul c─â zilele de var─â sunt mai lungi dec├ót cele de iarn─â. Dac─â nu pute╚Ťi determina singuri aceste numere, cere╚Ťi sfatul unor exper╚Ťi.

Bun, acum c─â a╚Ťi rezolvat cu punctele de mai sus, a venit momentul s─â stabili╚Ťi ╚Öi c├óte panouri solare v─â vor fi necesare. ├Ämp─âr╚Ťi╚Ťi wa╚Ťii consuma╚Ťi zilnic la num─ârul de ore de lumin─â solar─â primit─â de locuin╚Ťa voastr─â. ├Än acest fel, ve╚Ťi avea o idee despre c├ó╚Ťi wa╚Ťi ar trebui s─â genereze panourile pe or─â.

Un panou de 100 de wa╚Ťi poate produce o cantitate de energie electric─â pe or─â similar─â cu num─ârul de wa╚Ťi pe care ├«l are. Dac─â ave╚Ťi nevoie de mai mult curent electric (200 de wa╚Ťi), v─â vor trebui, evident, 2 panouri. Cum ele au diverse m─ârimi, este recomandat ca, ├«nainte de a le cump─âra, s─â v─â documenta╚Ťi c├ót mai bine pentru a vedea care se potrivesc locuin╚Ťei voastre.

Pasul urm─âtor pe care ├«l ave╚Ťi de f─âcut este s─â stabili╚Ťi locul unde vor fi instalate. De preferat, ar trebui puse ├«ntr-un loc ├«n care lumina solar─â este din abunden╚Ť─â. Analiza╚Ťi cu aten╚Ťie fiecare zon─â din curte (sau de pe acoperi╚Öul casei)!

Dac─â v-a╚Ťi hot─âr├ót, trece╚Ťi la stabilirea bugetului rezervat achizi╚Ťion─ârii panourilor. Suma de bani pe care o ve╚Ťi cheltui, chiar dac─â vi se va p─ârea mare, se va recupera prin economiile f─âcute la factura electric─â. Nu da╚Ťi o gr─âmad─â de bani pe ni╚Öte panouri de pe urma c─ârora nu v─â ve╚Ťi putea recupera investi╚Ťia f─âcut─â ├«n ele dec├ót dup─â foarte mul╚Ťi ani!

Fiecare panou are o anumit─â m─ârime ╚Öi un anumit pre╚Ť. ╚śi exist─â multe firme care le comercializeaz─â. Este bine s─â fi╚Ťi aten╚Ťi de unde le cump─âra╚Ťi, pentru a nu avea surprize nepl─âcute pe viitor. Dac─â firma respectiv─â nu este dispus─â s─â v─â ofere informa╚Ťiile de care ave╚Ťi nevoie, nu v─â pierde╚Ťi timpul cu ea!

Dup─â achizi╚Ťionarea panourilor, mai r─âm├óne s─â le instala╚Ťi. O pute╚Ťi face singuri, urm├ónd instruc╚Ťiunile care le ├«nso╚Ťesc, sau pute╚Ťi cere ajutorul prietenilor, vecinilor sau chiar firmei de la care le-a╚Ťi luat. Instruc╚Ťiunile se vor citi cu mare aten╚Ťie, deoarece trebuie s─â ╚Öti╚Ťi ce face╚Ťi. Instalarea unui panou solar nu este la fel de simpl─â ca asamblarea unui scaun de birou!

├Äncepe╚Ťi montarea lor numai dup─â ce sunte╚Ťi siguri c─â a╚Ťi ├«n╚Ťeles tot ceea ce a╚Ťi citit ├«n instruc╚Ťiuni!