Vlad Musteata despre noua reforma fiscala in Moldova si efectele asupra sectorului imobiliar

de

“Noua reforma fiscala din Republica Moldova, adoptata in 2018, reprezinta un stimul pentru dezvoltarea mediului de afaceri local si are un impact pozitiv in special asupra domeniului imobiliar din Chisinau.”- declara  Vlad Musteata, directorul companiei imobiliare ProImobil, in privinta ultimelor schimbari adoptate de Guvern in domeniul fiscal.

Noua reforma fiscala aprobata in Republica Moldova consta in urmatoarele:

-Micsorarea impozitelor pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%;

-Scaderea contributiilor sociale ale angajatorului de la 23% la 18%;

-Majorarea scutirii personale de la 23% la 18%;

-Reducerea contributiilor sociale din partea angajatorilor in domeniul agriculturii de la 16% la 12%;

Vlad Musteata sustine ca, in urma aprobarii noului pachet legislativ, Republica Moldova a devenit mult mai atractiva pentru investitiile in domeniul imobiliar. Taxa micsorata pe vanzarile bunurilor imobiliare trebuie sa creasca influxul financiar. “Impozitele pentru investitori au fost reduse considerabil.  Daca pana in prezent, castigurile de capital din cauza vanzarii de bunuri imobiliare au fost de 9%, acum s-au schimbat la 2,2%. Aceasta este o taxa foarte mica, atat pentru investitorii locali, cat si pentru cei straini.”

Directorul Proimobil accentueaza si un alt punct forte al schimbarilor legislative. Impozitele mai mici pe achizitiile imobiliare inlesnesc considerabil vanzarile prin credit, inclusiv Programul Prima Casa. In Moldova, tinerii abia se obisnuiesc cu ideea proiectului, deci interesul sporit fata de acest sistem de procurare a locuintelor este, cu siguranta, un efect pozitiv.

Vlad Musteata mentioneaza, de asemenea, ca reforma a adus transparenta in domeniul vanzarilor de locuinte. Impozitele mai mici incurajeaza proprietarii sa declare pretul real al locuintelor, fara retineri. Economia tarii are doar de castigat din acest aspect.

De asemenea, reforma fiscala deschide usile tarii atat pentru fondurile de investitii interne, cat si pentru cele externe. Impozitele scazute inseamna profit mai mare. Diferenta de 6,5% se face simtita mai usor, aplicata la sume mari de bani, iar domeniul imobiliar pune in circulatie sume considerabile.

Prin intermediul dezvoltarii mediului de afaceri, investitiilor, crearii locurilor de munca, ar putea fi rezolvate si celelalte probleme uzuale in Moldova: maririle de salarii, pensii, problema plecarii peste hotare, dezvoltarea drumurilor, acordarea serviciilor medicale si de educatie de calitate.

https://proimobil.md/