Cum să îți alegi echipamentul de vânătoare

publicat de Adrian C

15 iunie 2015

Indiferent dacă mergi la vânătoare de rațe, fazani, mistreți, căprioare sau iepuri, trebuie să știi că pentru fiecare dintre acestea trebuie să ai un anumit tip de echipament și muniție. De asemenea, ca vânător ar trebui să știi cum să îți alegi echipamentul în funcție de vânatul pe care îl urmărești, de sezonul de vânătoare, precum și de locul în care se desfășoară acțiunea.

În funcție de planurile pe care ți le faci în legătură cu o partidă de vânătoare și de rezultatele pe care vrei să le obții (până la urmă fiecare vânător își dorește să nu se întoarcă acasă cu mâna goală, ci cu o pradă bogată), îți poți alege echipamentul care să îți ușureze munca, să te mențină în siguranță și care să te ajute să și vânezi ceva.

Înainte de a merge la cumpărături, trebuie să știi exact în ce sezon de vânătoare te afli și care sunt exemplarele pe care le poți sacrifica. Trebuie să fii conștient că nu poți vâna căprioare dacă sezonul nu e este deschis, așa că nu are sens să îți procuri accesorii sau muniție pentru acest tip de vânătoare. Mai mult decât atât, trebuie să știi că nu poți vâna căprioare decât cu o autorizație specială, chiar și atunci când este deschis sezonul. La fel se întâmplă și în cazul iepurilor sau al altor tipuri de vânat. Chiar dacă ești vânător amator, nu poți participa decât la o vânătoare organizată de către Asociațiile de vânătoare și pescuit de pe raza județului în care te afli. În cazul în care încalci aceste reguli, vei fi considerat braconier și sancționat conform legilor în vigoare.

Acum, că am clarificat aceste aspecte legale, poți citi mai departe pentru a afla care sunt echipamentele pe care ar trebui să ți le procuri și cum să faci cele mai bune alegeri în acest sens.

1. Arma potrivită

La acest capitol variantele și posibilitățile sunt nelimitate. Poți alege arma cea mai potrivită pentru tine în funcție de buget, de rezultatele pe care le aștepți sau de gradul de implicare în aceste activități, precum și de preferințele estetice. Bineînțeles, o pușcă modernă, cu lunetă, te va ajuta să împuști mult mai multe exemplare, dar nici o pușcă tradițională nu este de neglijat. Până la urmă, în afară de calitățile armei, contează foarte mult și iscusința vânătorului.

2. Muniția

Dacă la capitolul arme mai puteai să faci un compromis, la capitoul muniție lucrurile sunt mult mai stricte. Orice vânător cu o minimă experiență știe că nu poate să meargă la vânătoare de mistreți cu cartușe cu alice pentu păsări sau iepuri. Așadar, în funcție de animalul vizat, alege-ți și tipul de cartușe. În caz contrar, nu numai că nu vei împușa nimic, ci te vei face de râs și în fața celorlalți participanți la partida de vânătoare.

3. Îmbrăcăminte care izolează mirosul uman

În cazul în care ai planificat o vânătoare de căprioare, trebuie să știi (și ar trebui să o știi dacă ești vânător adevărat!) că cerbii și căprioarele au un miros foarte fin și te pot simți dacă te apropii prea mult. Pentru a-ți crește șansele de a nu te întoarce acasă cu mâna goală, nu ar strica să achiziționezi un costum de vânătoare care să folosească această tehnologie, de blocare a mirosului specific uman. Deși foarte util, acest articol poate fi destul de greu de procurat, dat fiind prețul destul de mare pe care îl are.

4. Camuflaj

Fie că vorbim de îmbrăcăminte sau de alte accesorii care să te ajute să devii una cu mediul înconjurător, acestea sunt indispensabile pentru orice vânător care se respectă. Dacă știi că participi la partide de vânătoare în sezoane care cuprind toate cele patru anotimpuri, atunci ar trebui să ai un echipament pentru fiecare dintre acestea. În schimb, dacă nu ești un împătimit al vânătorii și participi doar ocazional la astfel de activități, îți poți achiziționa doar costumul de camuflaj corespunzător sezonului pe care îl preferi. Asta te va scuti cu siguranță de cheltuieli inutile.

5. Protecție împotriva vremii

Indiferent că este vorba de frig, ploaie sau căldură, orice vânător trebuie să aibă o îmbrăcăminte adecvată, care să îl protejeze împotriva acestor factori externi. Atunci când stai la pândă sau când ești pe punctul de a ochi un animal, în mod cert nu ți-ar plăcea să fii distras de frigul care te cuprinde de la picioare sau de căldura care te sufocă. Așadar, pentru rezultate cât mai bune, nu omite acest aspect.

Bineînțeles, acestea sunt doar câteva dintre echipamentele necesare unui vânător (cele de bază), însă dacă nu te numeri printre invitații lui Țiriac la vânătoarea de mistreți de la Balc, nici nu ai nevoie de mai mult. În final, contează mai mult acțiunea de a vâna în sine, adrenalina și mișcarea, și mai puțin prada cu care te întorci acasă.

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.