De la ce vârstă ar trebui să economisim bani

de

Este greu de dat un răspuns exact la întrebarea „De la ce vârstă ar trebui să economisim bani?„, pentru că totul depinde de situația financiară în care ne aflăm și de motivația din spatele planurilor noastre de economii pe care ni le facem. Contează foarte mult ce dorim să facem cu acei bani și cât de mulți ne trebuie.

S-ar putea să avem nevoie de bani pentru o bătrânețe mai ușoară. Sau poate că vrem să facem o anumită investiție cândva, pe viitor, și am dori să avem toți banii necesari pentru aceasta disponibili imediat, atunci când va veni momentul să punem în aplicare planul cu investiția. Contează, de asemenea, și când începem să facem economiile în cauză. Cu alte cuvinte, vârsta este, și ea, un factor important în tot acest proces.

Ce planuri de economisire aveți, pe termen lung sau scurt?

Doriți să mergeți într-o vacanță exotică sau vreți să vă cumpărați o pereche de pantofi mai scumpă, pe care chiar doriți să o dețineți de multă vreme? Ei bine, acestea sunt două exemple de planuri de economisire pe termen scurt. Pe de altă parte, dacă doriți să vă cumpărați o mașină sau chiar o casă, acestea sunt planuri pe termen mai lung.

Planurile de economisire pe termen scurt sunt cele care nu durează mai mult de 6 luni, în timp ce planurile pe termen lung pot dura 5 ani sau mai mult până când sunt atinse. Un plan pe termen scurt necesită acțiune imediată, cum ar fi cazul acumulării unui fond de urgență care ar trebui să vă ajute să vă descurcați, din punct de vedere financiar, pentru cel puțin 3 luni (de preferat, 6), în caz că întâmpinați probleme cu banii pe viitor.

Cea mai potrivită vârstă de la care puteți începe să strângeți economii pentru fondul de pensie sau pentru orice alte planuri financiare pe termen lung, este vârsta de 20 de ani.

Ce este venitul disponibil?

Când v-ați decis ce fel de plan de economisire vreți să urmați, trebuie să vă uitați cu atenție la venitul disponibil. Acesta este venitul care vă rămâne după plata cheltuielilor lunare care implică procurarea de alimente, achitarea taxelor și impozitelor, a chiriei (sau întreținerii), a ratelor pentru mașină sau casă etc.

Dacă venitul este mic, începeți să economisiți devreme. Nu mai cheltuiți banii care vă rămân în plus pe nimicuri, chiar și atunci când dispuneți de un venit mai mare. Economisiți cât de mulți bani puteți, pentru că nu puteți ști niciodată ce provocări financiare vă așteaptă pe viitor.

Câți bani trebuie să economisiți?

Uneori, când trebuie să vă cumpărați o casă sau o mașină, vi se cere un anumit avans, să zicem, 10-20% din prețul de achiziție. Pentru pensionare, venitul care va alcătui noua voastră sursă de supraviețuire în anii bătrâneții, ar trebui să fie calculat cu acuratețe, pentru a putea determina suma exactă care vă poate ajuta să aveți o viață decentă.

Dacă ajungeți la concluzia că nu vă veți putea atinge scopul propus făcând economii minime, reevaluați bugetul de care dispuneți și reduceți cheltuielile acolo unde este posibil.

Unde ar trebui să vă țineți banii economisiți?

Pentru planurile pe termen scurt, cum ar fi achiziționarea unui produs electronic nou sau a unei vacanțe, banii îi puteți depune într-un cont de economii sau într-unul de depozit. În cazul planurilor pe termen lung, precum sunt cele care pot dura 5 ani, obligațiunile de economii sunt o investiție mai recomandată. Ele oferă o dobândă mai bună ca și conturile de economii și sunt relativ sigure.

Concluzie

În principiu, cu cât începeți să economisiți mai devreme, cu atât mai bine. Nu există o limită de vârstă de la care să faceți economii, așa că puteți începe oricând doriți. Niciodată nu puteți spune că sunteți prea tineri pentru a vă planifica viitorul financiar.