5 operațiuni de întreținere a mașinii pe care le puteți face personal

de

Noi, oamenii, suntem obișnuiți să ne plângem de fiecare dată când dăm de greu. Întreținerea mașinii este și ea doar una dintre acele situații în care, dacă suntem nevoiți să facem anumite operațiuni, acestea ni se vor părea complicate și vom dori să trecem peste ele, deși se poate dovedi că ele sunt, de fapt, simplu de făcut. Cu toate că mașinile din ziua de astăzi sunt ceva mai complexe decât cele din trecut, există câteva operațiune de întreținere care sunt simple și pot fi făcute de orice șofer, indiferent de experiența sau cunoștințele sale tehnice.

1. Schimbarea uleiului

Prima operațiune la care voi face referire este schimbarea uleiului mașinii. Dacă sunteți șoferi de ceva vreme, nu cred că mai este cazul să vă spun că uleiul trebuie schimbat la o anumită perioadă de timp. Probabil știți asta deja sau poate că vi s-a spus de mai multe ori la service. Când vorbim de schimbarea lui, nu ne rezumăm doar la scoaterea uleiului din mașină și atât, ci și la înlocuirea filtrului de ulei.

Pentru a face această operațiune, întâi de toate trebuie să vedeți unde anume se află gura de scurgere a băii de ulei. După ce ați găsit-o, scoateți dopul din ea și lăsați să se scurgă tot uleiul din baie într-un recipient. Nu aruncați acel ulei oriunde vi se pare potrivit, ci duceți-l la un centru de reciclare!

După ce uleiul s-a scurs în totalitate, scoateți și vechiul filtru și înlocuiți-l cu unul nou, curat. Puneți dopul înapoi la gura de scurgere a băii de ulei și umpleți-o din nou cu ulei curat. Asigurați-vă că dopul este bine strâns, altfel veți pierde uleiul din baie!

2. Schimbarea ștergătoarelor de parbriz

Deși ar trebui ca ștergătoarele să fie schimbate periodic, multă lume nu face asta. Din ce motiv, nu am idee, operațiunea fiind una foarte simplă. Ștergătoarele de parbriz sunt atașate de brațele motorizate printr-un mecanism de prindere. Apăsați pe el, iar lamele vor ieși foarte rapid din locașurile lor. Instalarea unor ștergătoare noi este la fel de ușoară: luați-le pe cele noi, puneți-le în poziția corectă și apăsați pe mecanismul de prindere pentru a le fixa. Simplu!

3. Înlocuirea filtrului de aer

Filtrul de aer se găsește deasupra carburatorului, într-o carcasă de plastic neagră, atașată de parte de sus a motorului. Deschideți această carcasă, scoateți filtrul (sau filtrele) vechi și înlocuiți-l cu unul nou, curat. Dacă nu este cazul de schimbare, vechiul filtru poate fi curățat un pic și pus înapoi la loc.

4. Curățarea contactelor bateriei

Penultima operațiune de întreținere a mașinii pe care am să v-o prezint este curățarea contactelor bateriei. Nici pentru aceasta nu aveți nevoie de ajutorul unui mecanic. Prin efectuarea ei, se va mări durata de viață a bateriei. Scoateți cablurile de la baterie și curățați-le cu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu și cu o perie de sârmă. Procedați la fel pentru contacte și, la final, ștergeți-le cu o cârpă uscată.

5. Înlocuirea siguranțelor

O altă operațiune simplă de făcut acasă. Cutia cu siguranțe a unei mașini se află, de regulă, sub bordul mașinii, pe partea șoferului. Majoritatea acestor cutii au și o diagramă care ar trebui să simplifice înlocuirea siguranțelor. Dacă aceasta nu este prezentă, căutați siguranțele care par a fi ușor înnegrite sau topite. Scoateți-le, înlocuiți-le și ați terminat!