5 secrete pentru o motivație nelimitata

de

În viață avem nevoie de energie pentru a trăi, pentru a exista și pentru a face toate acele lucruri pe care ni le dorim. Adesea, însă, avem prostul obicei de a rata părțile pozitive din cauza faptului că avem niște convingeri care ne limitează și care ne fac să renunțăm ușor la obiectivele pe care ni le-am propus. De câte ori nu vi s-a întâmplat și vouă să vă spuneți vorbe de genul „E prea mult efort, sunt obosit”, „Nu merită, cui îi pasă?”, „Sigur, cândva am să…” sau „Da, știu că ar trebui, dar…”?

Pentru unii dintre voi, sună foarte familiar ce am scris eu mai sus. Și, cum vă încadrați în categoria oamenilor negativiști, știți foarte bine că vă lipsește un ingredient principal pentru a merge mai departe și pentru a vă trăi viața așa cum meritați: motivația. Este adevărat că fără ea nu se poate face nimic. Poate părea un clișeu, ceva copilăresc sau o prostie, dar nu este.

Motivația este cea care vă dă imbold de a continua drumul spre atingerea obiectivului propus, chiar și atunci când soarta nu vă prea surâde. Ea se poate defini ca „trăsătura psihologică specifică unui individ, care îl îndeamnă pe acesta să treacă la acțiune”. Am putut explica, în câteva cuvinte, ce anume este motivația, dar vă va fi de ajutor numai acest lucru? Evident, nu, nu se poate ajunge prea departe doar prin cunoașterea înțelesului unui termen.

Sau, altfel spus, teoria este bună, dar trebuie completată și cu practica. Așadar, unde puteți găsi motivația?

Primul secret al ei este acela că motivația nu seamănă cu un obiect și nu este nici un substantiv. Nu este un simplu cuvânt, un lucru pe care să-l poți ridica de jos. Ea nu se pune la frigider, nu se lasă în baie și nici nu se poate cumpăra de la magazin la kilogram. Motivația este alcătuită dintr-un set de strategii de gândire sau procese pe baza cărora noi acționăm (sau nu, dacă nu suntem motivați). Ați observat ce am zis adineauri? „Pe baza cărora noi acționăm”.

Adică? Noi suntem responsabili pentru cât de motivați suntem! Nu este nimeni obligat să ne bage pe gât motivație dacă nu o avem sau dacă nu o vrem. Uneori, este chiar imposibil să fim motivați de către o altă persoană, pentru că, în final, noi decidem ce anume ne mișcă, ce ne face să trecem la acțiune. Degeaba ni se spune un lucru, dacă nu suntem deloc motivați de el. Putem să ascultăm sute de discursuri motivaționale și putem mii de cărți pe acest subiect, dacă informațiile pe care le luăm de acolo nu rezonează cu noi, nu vor avea efect.

Fără să vă dați seama, deja am menționat și al doilea secret care stă la baza motivației: responsabilitatea. Au, ce? Exact, nu puteți scăpa de ea nici aici! Deci, sunteți responsabili pentru cât de motivați sunteți? Știți ce anume vă face să fiți motivați? Care este combustibilul din spatele motivației? Trebuie să puteți răspunde cât mai exact la aceste întrebări pentru a putea trece la un nivel superior.

Vă întrebam, un pic mai sus, care credeți că ar fi combustibilul care vă alimentează „rezervorul” motivației? A știut cineva să răspundă? Nu? Nici o problemă, am să vă lămuresc eu imediat. Sentimentele, emoțiile sunt cele care vă motivează. Și tot ele sunt, de asemenea, și al treilea secret al motivației nelimitate. Să aruncăm un pic o privire la emoții și să vedem, în câteva cuvinte, ce sunt ele, de fapt.

Se poate spune că emoțiile sunt o „energie în mișcare”. Ele se încadrează în trei categorii: pozitive, neutre și negative. Conform acestei încadrări, și energia pe care o avem în noi se poate trece la exact aceleași trei categorii.

Acestea fiind spuse, trecem la secretul numărul 4: oamenii se motivează singuri și îi pot motiva și pe alții prin folosirea acestor 3 tipuri de energie. Și voi puteți face la fel! O emoție pozitivă vă oferă, de cele mai multe ori, energia de a merge mai departe și de a obține ceea ce vă doriți. Pe de altă parte, o emoție neutră vă poate ține în același loc (fără să vă afecteze negativ, neapărat), pe când o emoție negativă vă poate trage în jos, vă poate cauza un disconfort sau vă poate îndepărta de la drumul bun pe care vă aflați.

Axa motivației

Fie că vă îndepărtați de o durere sau de consecințe, fie că vă simțiți bine și sunteți mulțumiți de rezultatele pe care le-ați avut până acum, puneți în mișcare anumite procese prin intermediul energiilor pe care le transmiteți. Aceasta este motivația. De regulă, ființele umane au o anumită preferință în ceea ce privește locul unde se situează pe axa motivației. Vă puteți pune câteva întrebări pentru a vedea care sunt preferințele voastre în acest caz. Unde vă aflați? Cum vă motivați? Iată câteva exemple.

– Dimineața mă ridic din pat:

– pentru că trebuie (gând negativ);

– pentru că vreau să încep o nouă zi (gând pozitiv)

– Iau frecvent medicamente:

– pentru că vreau să mă simt bine și să trăiesc viața la maximum (gând pozitiv);

– pentru că, dacă nu le iau, mă pot îmbolnăvi sau pot muri (gând negativ)

– Când se ivește ocazia, socializez cu ale persoane:

– pentru că îmi place să întâlnesc oameni noi și să fiu în preajma lor (gând pozitiv);

– pentru că, altfel, ar fi nepoliticos din partea mea și nu vreau să supăr pe nimeni (gând negativ)

– Îmi țin casa curată:

– pentru că așa îmi place (gând pozitiv);

– pentru că, altfel, voi fi admonestat (gând negativ)

– Înțeleg că exercițiile fizice regulate sunt bune pentru mine:

– și le fac, pentru că vreau să profit de beneficiile lor (gând pozitiv);

– și le fac, pentru că, altfel, sănătatea mea ar putea avea de suferit mult (gând negativ)

– Fac anumite lucruri:

– pentru că pot;

– pentru că trebuie

Câte „gânduri pozitive” ați putut identifica la propriile voastre întrebări? Mulți oameni se află, de regulă, doar la unul din capetele axei motivației, fie, predominant, la cel cu gânduri pozitive, fie la cel cu gânduri negative. Acum, că ați înțeles cum sunteți voi motivați, putem trece la ultimul secret.

Secretul al cincilea este cel care aduce și celelalte secrete laolaltă și care vă arată cum să obțineți o motivație nelimitată pentru tot restul vieții. El spune că „trebuie să combini atât energiile pozitive, cât și cele mai puțin pozitive pentru a crea o motivație care să te împingă la acțiune”. Dacă sunteți conștienți de cealaltă energie disponibilă vouă, aflată la capătul opus al axei, vă puteți crește motivația și veți trece la acțiune.

Acum (sau mai târziu, după cum preferați), rezervați-vă 5 minute pentru a trece un pic prin tiparul motivației nelimitate pe care am să vi-l împărtășesc. Aceste întrebări simple se pot aplica oricând aveți nevoie de mai multă motivație, oriunde. După ce veți fi folosit tiparul de câteva ori, vă veți putea motiva pe voi (și chiar pe alții) ca niște adevărați experți.

Tiparul motivației nelimitate

1. Identificați un anumit aspect al vieții voastre în care ați vrea să fiți sau să aveți mai multă motivație (poate fi orice: mers la sală, cunoscut persoane noi, curățat casa etc.).

2. Odată identificat lucrul respectiv, notați-l pe o foaie de hârtie, pentru a nu uita de el.

3. Observați stilul curent ale motivației asociate cu această activitate. Ce emoții sau sentimente vă trezește, negative sau pozitive? Dacă sunt pozitive, citiți și puneți-vă întrebări din partea B, dacă sunt negative, folosiți partea A.

Partea A

Vă depărtați de durere și/sau consecințe și puteți face față acestei deplasări pentru un timp. În primul rând, observați cât de real este disconfortul cauzat de această mișcare, ce alte probleme mai pot apărea și ce dureros ar fi dacă nu ați trece la acțiune acum. Pentru a adăuga și mai multă energie motivației, observați că, ceea ce veți obține, va fi bun, vă va face plăcere imediat ce veți începe să treceți la treabă. Acum, vă simțiți bine și vă veți simți și mai bine odată ce veți fi terminat activitatea pe care o faceți. Pe când experimentați toate aceste lucruri, observați și cât energie aveți pentru efectuarea acestui pas.

Partea B

Vă deplasați către activitate, dar nu aveți suficient imbold pentru a trece la acțiune. Întâi de toate, observați ce anume vă atrage către acea activitate. Întrebați-vă ce anume este important la ea pentru voi. Ce înseamnă importanța ei pentru voi, cum vă simțiți în legătură cu asta? Imaginați-vă ce ar însemna să nu fi făcut activitatea respectivă niciodată, nu ați fi remarcat importanța și înțelesul ei. Acest lucru ar putea marca începutul procrastinării (tragerii de timp), nu cred că ați vrea să aveți de a face cu așa ceva, nu?

Conștientizați asta și observați plăcere sporită și chiar posibila durere care vă pot fi provocate dacă nu acționați imediat. Vedeți câtă energie și motivație aveți pentru rezolvarea activității? Continuați cu ea!

În final, felicitați-vă pentru începerea sau finalizarea unei activități și observați cât de bine vă puteți motiva pentru a face acțiunile care sunt importante pentru voi. Aveți un sentiment de mândrie și independență acum, știind că veți putea să îndepliniți orice vă propuneți.