Alegerea bicicletei potrivite

de

Dacă nu ați ai mai avut de a face cu lumea ciclismului până acum, veți observa imediat, atunci când veți dori să vă cumpărați o bicicletă, că acestea vin în diverse forme și tipuri. Alegere celei potrivite vouă poate fi o provocare. Dar haideți să lămurim un pic lucrurile și să facem tot acest proces ceva mai simplu.

Nici o bicicletă, oricât de scumpă sau sofisticată este ea, nu poate face totul. Așa că, mai întâi de toate, trebuie să știți la ce o veți folosi. Veți merge cu ea mai mult pe drumuri normale? Veți ieși cu ea pe teren accidentat? Poate vreți să vă cumpărați o bicicletă specială pentru acrobații. Depinde numai de voi să hotărâți ce doriți să faceți cu acea bicicletă pe viitor!

Dacă nu vreți nici un fel de bicicletă specială, ca cea menționată anterior, atunci aveți de ales între 3 tipuri principale: bicicletele de stradă, cele de munte și hibridele.

1. Bicicleta de stradă

O bicicletă de stradă este făcută din materiale ușoare. Unele dintre acestea, care sunt de o calitate foarte ridicată, ajung să cântărească și 7 kilograme. Cauciucurile lor sunt foarte înguste și sunt umplute cu o mare cantitate de aer, ceea ce le face să fie foarte tari. Astfel de cauciucuri nu opun mare rezistență la înaintare, dar nu sunt nici bune la absorbit șocurile provocate de trecerea peste denivelările sau gropile din asfalt.

Ghidonul se află poziționat în așa fel încât să-ți permită să ai o formă cât mai aerodinamică. Cum acest este, de regulă, curbat, îl poți ține în mână în mai multe feluri. Un astfel de ghidon este util atunci când mergi mult cu bicicleta, pentru că poți schimba des poziția mâinilor pe el. O bicicletă de stradă este bună pentru fitness, plimbări sau competiții pe asfalt. Ea nu este potrivită pentru mersul pe teren accidentat.

2. Bicicleta de munte (moutain bike)

Bicicletele de munte sunt de două tipuri: cele cu suspensie pe față și cele cu suspensie și pe față, dar și pe spate. Cele care au suspensie numai pe furca din față, au un sistem de amortizoare ce au o cursă de aproximativ 5-10 centimetri, concepute pentru a prelua șocurile din teren. La celălalt tip de bicicletă, suspensia este prezentă atât pe furca din față, cât și pe cea din spate.

Teoretic, cele care un sistem de suspensie complet sunt cele mai potrivite pentru terenul accidentat, deoarece preiau mai bine șocurile trecerii peste o denivelare sau o groapă, în comparație cu bicicletele care au suspensie numai pe față. La o bicicletă de munte aerodinamica nu este foarte importantă, așa că pe ea se va sta într-o poziție mai ridicată.

Cauciucurile sunt mai late și mai groase decât la o bicicletă de stradă. Ele oferă o stabilitate și o priză mai bună pe multe suprafețe. Bicicletele de munte sunt mai grele, cântărind până la 16 kilograme. Și asta pentru că sunt construite pentru a rezista mai mult condițiilor de utilizare la care sunt supuse.

3. Bicicleta hibridă

Acest tip de bicicletă oferă eficiența unei biciclete de stradă și poziția confortabilă de mers a uneia de munte. Cauciucurile ei sunt aproape la fel de înguste precum cele ale bicicletei de stradă, dar ceva mai groase, pentru a conferi mai mult confort și pentru a absorbi mai bine șocurile.

Bicicletele hibride pot fi construite să fie ceva mai rezistente, pentru a se putea merge cu ele pe drumuri accidentate ușoare și în excursii de tip cross-country. Din acest motiv, sunt ceva mai grele decât bicicletele de stradă. Ele nu sunt concepute pentru a se merge cu ele prea mult pe teren accidentat, deoarece nu au suspensie față.

O astfel de bicicletă este potrivită pentru voi dacă:

– vă puteți permite doar o singură bicicletă și doriți să combinați mersul pe stradă cu mersul pe teren accidentat;

– vă place să mergeți pe stradă cu bicicleta, dar nu vreți să stați foarte aplecați pe ghidon sau doriți, poate, o plimbare mai confortabilă;

– obișnuiți să faceți naveta cu bicicleta și vă place viteza, vrând, în același timp, să aveți și o poziție mai înaltă în șa pentru a putea vedea mai bine traficul din jur.

Evident, puteți alege și dintre alte tipuri de biciclete, nefiind nevoie să vă limitați la cele de stradă, de munte sau hibride. În unele cazuri, vă puteți chiar comanda o bicicletă personalizată dacă vă doriți acest lucru!