Atacul de la Pearl Harbor

de

Atacul surpriz─â al japonezilor asupra bazei militare din Pearl Harbor, de╚Ťinut─â de armata american─â ├«n decursul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, ╚Öi B─ât─âlia pentru Anglia, care a avut loc ├«n iulie-octombrie 1940, au reprezentat dou─â dintre cele mai importante evenimente care, ├«n final, au avut un impact major asupra sf├ór╚Öitului celei de-a doua conflagra╚Ťii mondiale.

S─â vedem, pe scurt, ├«n ce au constat aceste dou─â evenimente. V─â voi prezenta, mai ├«nt├ói, faimoasa B─ât─âlie pentru Anglia, din 1940. Aceasta s-a purtat, predominant, ├«n aer. ├Än ea au fost implicate For╚Ťele Aeriene Germane (cunoscute ╚Öi sub numele de Luftwaffe), care erau parte a armatei de ocupa╚Ťie nazist─â, aflate sub stricta supraveghere ╚Öi comand─â a lui Adolf Hitler, ╚Öi For╚Ťele Aeriene Britanice.

Nicio tab─âr─â nu a luptat singur─â, fiecare av├ónd alia╚Ťii ei. Germania a beneficiat de ajutorul Italiei, iar Anglia a fost sprijinit─â de Polonia, Noua Zeeland─â, Cehoslovacia, Australia, Canada, Statele Unite ale Americii ╚Öi al╚Ťii. Conflictul ├«ntre cele dou─â tabere s-a declan╚Öat pe data de 10 iulie 1940 ╚Öi s-a ├«ncheiat pe 31 octombrie, acela╚Öi an, dur├ónd, a╚Öadar, exact 3 luni ╚Öi 3 s─âpt─âm├óni.

Pentru germani, obiectivul era s─â c├ó╚Ötige, ├«n cele din urm─â, superioritatea ├«n aceste lupte aeriene asupra britanicilor. La debutul luptelor, convoaiele cu provizii care se apropiau de coasta Marii Britanii sau de porturile acesteia, au devenit ╚Ťintele principale ╚Öi preferate de pilo╚Ťii Luftwaffe.

Prin avarierea sau distrugerea cât mai multor nave de transport, se spera ca Anglia să fie privată de proviziile și resursele de care avea nevoie pentru a rezista pe parcursul războiului. Astfel, Hitler sper ca, în cele din urmă, britanicii să capituleze, pentru a scăpa cât mai repede de ei.

C├ónd cel de-al Doilea R─âzboi Mondial a ├«nceput, la 1 septembrie 1939, se poate spune c─â Germania avea deja un avantaj asupra Angliei, deoarece de╚Ťinea de dou─â ori mai multe avioane dec├ót aceasta. Dup─â imediata capitulare a Fran╚Ťei, nazi╚Ötii au adus ├«n partea de nord a Europei nu mai pu╚Ťin de 3000 de avioane, gata oric├ónd s─â ├«ntreprind─â orice fel de misiuni asupra mai multor ╚Ťinte de pe continent, dar ╚Öi asupra Angliei.

Ca ╚Öi tipuri de avioane disponibile germanilor la acel moment, v─â pot men╚Ťiona, dac─â dori╚Ťi s─â afla╚Ťi, bombardierele de picaj (celebrele ╚Öi temutele Stuka), bombardierele obi╚Önuite (exemplu: Arado Ar 234, primul bombardiere cu motoare cu reac╚Ťie la acea vreme) sau avioanele de lupt─â (Messerschmitt Bf 109). Dat fiind num─ârul foarte mare de avioane disponibile, puterea nazist─â putea oric├ónd lansa atacuri masive asupra Angliei.

Prin contrast, Marea Britanie nu dispunea dec├ót de 650 de aeronave pentru a se ap─âra ├«n fa╚Ťa ma╚Öin─âriei de r─âzboi a lui Hitler, care era concentrat─â asupra distrugerii oric─ârui adversar ce ├«i ie╚Öea ├«n cale ╚Öi de╚Ťinerii controlului absolut chiar al ├«ntregii planete.

Cu toate acestea, englezii reu╚Öeau s─â ╚Ťin─â pasul cu tentativele de invazie ale germanilor, deoarece ├«╚Öi canalizaser─â toate resursele disponibile, inclusive cele umane, asupra produc╚Ťiei de r─âzboi. A╚Öadar, puteau construi un num─âr satisf─âc─âtor de avioane care s─â fie folosite ├«n lupt─â, sau care s─â le ├«nlocuiasc─â pe cele pierdute.

Atacul de la Pearl Harbor

Baza naval─â a SUA, de la Pearl Harbor (Hawaii), a fost ╚Ťinta unui atac surpriz─â din partea Marinei Japoneze, la data de 7 decembrie 1941. Dac─â este s─â v─â lua╚Ťi dup─â unele zvonuri ╚Öi teorii ale conspira╚Ťiei, acest atac nu a fost, nici pe departe, o surpriz─â. Se spune c─â americanii ar fi ╚Ötiut inten╚Ťia japonezilor de a lansa o ofensiv─â asupra respectivei loca╚Ťii cu mult timp ├«nainte, dar c─â nu au reac╚Ťionat suficient de repede la semnalele ce le-au fost transmise.

Omul care a planificat în detaliu acest atac și care l-a și executat în acea fatidică zi de 7 decembrie, a fost amiralul Isoroku, comandantul flotei de portavioane japoneze. Prin acest act, el spera ca, în cele din urmă, americanii să sufere pierderi foarte importante, care să îi împiedice să mai atace alte teritorii japoneze din Asia.

Iată firul întregului atac orchestrat de niponi:

– ora 7:48 diminea╚Ťa: primul val de avioane japoneze (din cele 353 implicate ├«n conflict) ├«╚Öi ├«ncepe ofensiva asupra bazei americane. Atacul dureaz─â aproape dou─â ore, timp ├«n care mai multe nave de r─âzboi americane sunt grav avariate sau distruse. Se produc pagube mari asupra cl─âdirilor, pistelor, rezervoarelor de combustibili ╚Öi a altor anexe prezente.

– imediat dup─â acest prim atac, urmeaz─â valul doi de avioane japoneze, care vine s─â ├«ncheie orice socoteal─â cu inamicul. La finalul luptei, distrugerile ╚Öi pierderile sunt mari: 8 vase de r─âzboi avariate sau distruse, 3 cruci╚Ö─âtoare, 3 distrug─âtoare ╚Öi alte 3 nave care ├«ndeplineau diverse func╚Ťii, suferind aceea╚Öi soart─â. 2403 marinari ╚Öi-au pierdut via╚Ťa, iar al╚Ťi 1178 au fost r─âni╚Ťi.

În urma acestui atac, condamnat dur de președintele american de la acea vreme, Franklin Delano Roosevelt, Statele Unite intră și ele în al Doilea Război Mondial, împotriva Germaniei și Japoniei.