Cardul de credit al viitorului

de

C─âr╚Ťile de credit se utilizeaz─â de peste 60 de ani. ├Än anii ’50, ele au revolu╚Ťionat complet felul ├«n care aveau loc tranzac╚Ťiile ╚Öi u╚Öurin╚Ťa cu care ne puteam acum accesa banii. A trecut mult timp de-atunci, ├«ns─â, iar tehnologia a evoluat. Cu toate acestea, chiar ╚Öi ├«n zilele noastre, cardul de credit ├«n sine nu este chiar foarte diferit de cel din trecut.

Acest lucru, din p─âcate,├«l face s─â fie vulnerabil la o serie de probleme legate de siguran╚Ťa folosirii lui, ca de exemplu fraudele, care aduc pagube de miliarde de dolari utilizatorilor de carduri de credit ├«n fiecare an.

Tehnologiile care vor schimba modul în care folosim cardul de credit

Ca r─âspuns la problemele de siguran╚Ť─â cu care se confrunt─â de╚Ťin─âtorii c─âr╚Ťilor de credit, s-au implementat o serie de m─âsuri menite s─â limiteze sau s─â elimine pe viitor efectele negative ale pagubelor produse prin comiterea de fraude bancare ├«n care sunt implicate cardurile. Aceste solu╚Ťii vor fi urmate, evident, de unele chiar ╚Öi mai bune.

Printre acestea, reg─âsim introducerea tehnologiei cu microcip ├«n fiecare card de credit existent. Microcipurile sunt mult mai sigure dec├ót vechile benzi magnetice care existau ├«n genera╚Ťia anterioar─â de c─âr╚Ťi de credit. Astfel de tehnologie este deja ├«n uz ├«n Canada ╚Öi Europa.

O alt─â solu╚Ťie ce urmeaz─â a se implementa, este tehnologia propus─â de compania Dynamics. Prin aceasta, se dore╚Öte ascunderea unei p─âr╚Ťi a num─ârului cardului de credit p├ón─â la momentul utiliz─ârii acestuia. Pe l├óng─â ea, se mai dore╚Öte ╚Öi conceperea unor c─âr╚Ťi de credit care se vor putea ata╚Öa mai multor conturi bancare deodat─â. Se sper─â ca, prin aducerea pe pia╚Ť─â a acestei noi tehnologii, s─â se reduc─â num─ârul de carduri ╚Öi de conturi bancare necesare, care ar putea fi afectate, de exemplu, ├«n cazul unui atac cibernetic asupra b─âncii.

De ce nu s-au implementat încă toate tehnologiile noi?

R─âspunsul pe scurt ar fi pentru c─â nu este chiar at├ót de simplu pe c├ót pare s─â faci lucrul acesta. Orice nou─â tehnologie care apare are nevoie de ceva timp p├ón─â c├ónd este introdus─â ├«n aten╚Ťia publicului. Ea trebuie, mai ├«nt├ói de toate, analizat─â ├«n detaliu ╚Öi testat─â pentru a vedea c├ót este de viabil─â ╚Öi util─â publicului larg

De exemplu, ├«n Europa ╚Öi Canada exist─â deja cardurile care dispun de microcip. ├Än America, pe de alt─â parte, ele nu sunt ├«nc─â disponibile, ├«n special din cauza faptului c─â popula╚Ťi, dar ╚Öi mare parte dintre companii, ├«nc─â nu sunt convinse de avantajele utiliz─ârii unor astfel de carduri. Companiilor nu le sur├óde ├«nc─â tehnologia cu microcip, ele motiv├ónd faptul c─â, dac─â s-ar adapta la ea, ar trebui s─â investeasc─â sume foarte mari de bani pentru schimbarea aparaturii prin care se efectueaz─â tranzac╚Ťiile ╚Öi pl─â╚Ťile cu carduri.

├Än cele din urm─â, pentru a limita pierderile de miliarde de dolari, toate noile tehnologii din categoria cardurilor de credit vor trebui s─â fie implementate. Indiferent de ├«nc─âp─â╚Ť├ónarea unora de a ╚Ťine cu din╚Ťii de vechea tehnologie, pentru a nu fi nevoi╚Ťi s─â investeasc─â sume prea mari de bani ├«n ele!