Cardul de credit al viitorului

de

Cărțile de credit se utilizează de peste 60 de ani. În anii ’50, ele au revoluționat complet felul în care aveau loc tranzacțiile și ușurința cu care ne puteam acum accesa banii. A trecut mult timp de-atunci, însă, iar tehnologia a evoluat. Cu toate acestea, chiar și în zilele noastre, cardul de credit în sine nu este chiar foarte diferit de cel din trecut.

Acest lucru, din păcate,îl face să fie vulnerabil la o serie de probleme legate de siguranța folosirii lui, ca de exemplu fraudele, care aduc pagube de miliarde de dolari utilizatorilor de carduri de credit în fiecare an.

Tehnologiile care vor schimba modul în care folosim cardul de credit

Ca răspuns la problemele de siguranță cu care se confruntă deținătorii cărților de credit, s-au implementat o serie de măsuri menite să limiteze sau să elimine pe viitor efectele negative ale pagubelor produse prin comiterea de fraude bancare în care sunt implicate cardurile. Aceste soluții vor fi urmate, evident, de unele chiar și mai bune.

Printre acestea, regăsim introducerea tehnologiei cu microcip în fiecare card de credit existent. Microcipurile sunt mult mai sigure decât vechile benzi magnetice care existau în generația anterioară de cărți de credit. Astfel de tehnologie este deja în uz în Canada și Europa.

O altă soluție ce urmează a se implementa, este tehnologia propusă de compania Dynamics. Prin aceasta, se dorește ascunderea unei părți a numărului cardului de credit până la momentul utilizării acestuia. Pe lângă ea, se mai dorește și conceperea unor cărți de credit care se vor putea atașa mai multor conturi bancare deodată. Se speră ca, prin aducerea pe piață a acestei noi tehnologii, să se reducă numărul de carduri și de conturi bancare necesare, care ar putea fi afectate, de exemplu, în cazul unui atac cibernetic asupra băncii.

De ce nu s-au implementat încă toate tehnologiile noi?

Răspunsul pe scurt ar fi pentru că nu este chiar atât de simplu pe cât pare să faci lucrul acesta. Orice nouă tehnologie care apare are nevoie de ceva timp până când este introdusă în atenția publicului. Ea trebuie, mai întâi de toate, analizată în detaliu și testată pentru a vedea cât este de viabilă și utilă publicului larg

De exemplu, în Europa și Canada există deja cardurile care dispun de microcip. În America, pe de altă parte, ele nu sunt încă disponibile, în special din cauza faptului că populați, dar și mare parte dintre companii, încă nu sunt convinse de avantajele utilizării unor astfel de carduri. Companiilor nu le surâde încă tehnologia cu microcip, ele motivând faptul că, dacă s-ar adapta la ea, ar trebui să investească sume foarte mari de bani pentru schimbarea aparaturii prin care se efectuează tranzacțiile și plățile cu carduri.

În cele din urmă, pentru a limita pierderile de miliarde de dolari, toate noile tehnologii din categoria cardurilor de credit vor trebui să fie implementate. Indiferent de încăpățânarea unora de a ține cu dinții de vechea tehnologie, pentru a nu fi nevoiți să investească sume prea mari de bani în ele!