Ce Au in Comun Masina de Cusut si Masina de Brodat?

de

Desi legatura este cat se poate de clara inca de la prima vedere, felul in care masina de cusut si masina de brodat au evoluat impreuna de-a lungul istoriei este foarte interesant de observat. Cele doua echipamente au fost mereu un real sprijin pentru industria textila si un mediu prin care arta si-a putut gasi locul chiar si in inima epocii industriei. Aceste doua masini au tesut impreuna istorii vii si colorate a oamenilor si a timpurilor pe care le-au traversat. De la instrumente ale modernitatii la simboluri ale statutului social, masinile de cusut si brodat au avut intotdeauna un loc aparte in casele si inimile oamenilor.

Cateva Date Despre Masina de Cusut

De-a lungul istoriei putine activitati precum cusutul au avut un rol atat de important in dezvoltarea societatii. Cusutul, in trecut, era un adevarat ritual prin care erau initiate fetele de catre mamele lor. Cusutul aducea laolalta generatiile, creand o baza comuna propice pentru socializare si transmiterea de informatii. Dar in acelasi timp cusutul avea un scop cat se poate de pragmatic, fiind indeletnicirea multor oameni.

Cu timpul, cererea pentru tot felul de articole textile a crescut si odata cu ea si cererea pentru forta de munca care sa poata coase. Cand s-a observat ca oferta nu poate face fata cererii numai din cusutul manual, a trebuit sa se ia masuri. Astfel s-a inventat masina de cusut. Inventatorul acesteia ramane pana in ziua de azi o enigma.

Unii istorici sustin ca masina de cusut ar fi fost inventata de Charles Weisenthal, un londonez cu origini germane, dar acesta nu a lasat nici un fel de descriere pentru nici un fel de masina. Ce a descris el era de fapt un ac care sa fie folosit intr-un angrenaj mecanic, nicidecum o masina in sine. Dupa Weisenthal, o serie de alti inventatori au incercat sa rafineze ideea si sa creeze prima masina de cusut bazandu-se pe schitele lui, insa fara succes.

Desi Thomas Saint a primit primul patent pentru o astfel de masina in 1790, modelul descris de acesta nu a fost niciodata functional. Prima masina, cu adevarat functionala, a fost construita de croitorul francez Barthelemy Thimonnier, in 1830. Aceasta a fost si cauza pentru care atelierul lui Barthelemy a fost luat cu asalt si incendiat de un numar de croitori din Paris, speriati de ideea de a-si pierde slujbele in favoarea inventiei acestuia.

In ciuda tuturor obstacolelor intalnite de-a lungul timpului, masinile de cusut au ramas un simbol al inovatiei si una din cele mai mari succese ale erei industrializarii.

Ce Stim Despre Masina de Brodat

Masina de brodat a evoluat oarecum natural din masinile de cusut. Aceasta a fost folosita la inceput pentru a executa modele simple pe suprafete extile. Masinile de brodat vechi trebuiau controlate de catre cel care le actiona pentru a se asigura ca respecta modelul trasat si ca firele nu se incurca.

Odata cu trecerea anilor si imbunatatirea echipamentelor, costurile de productie pentru broderii au scazut. Astfel, cererea pentru articole brodate a crescut, iar complexitatea modelelor cerute a crescut odata cu ea.

Masina de brodat timpurie, special fabricata in acest scop, folosea o serie de circuite pentru a stoca informatia despre designul grafic ce urma a fi transpus pe suprafata textila. Aceasta terbuia alimentata manual si circuitele schimbate ori de cate ori se schimba modelul. Marele avantaj al acestor masini a fost reducerea si mai mult a timpului de productie si sporirea complexitatii modelelor create.

Era computerizarii a cuprins si domeniul broderiilor. Acum, orice logo sau imagine poate fi reprodusa cu ajutorul masinilor de brodat care folosesc ghidajul unui calculator. Digitalizarea imaginilor si faptul ca masinile de brodat pot fi controlate de la distanta a insemnat o reducere semnificativa a prezentei umane in fabricile de textile.

4 Beneficii ale Utilizarii Broderiilor

Cu ajutorul masinilor de brodat industrial aproape oricine isi poate crea si transpune propriul design pe aproape orice. Cateva beneficii ale folosirii broderiei sunt:
1. Broderia este sinonima cu un statut social ridicat si cu o anumita nota de rafinament si eleganta.
2. Multumita noilor generatii de masini de brodat, acestea pot lucre atat pe suprafete netede cat si pe suprafete neregulate.
3. Brodarea ofera numeroase variante de culori si combinatii ale acestora. De asemenea, in functie de ata folosita, produsul final capata un asect aparte.
4. Broderiile rezista trecerii timpului, atat din punct de vedere al calitatii executiei cat si al frumusetii si distinctiei lucrarii