Cum sa maresti durata de viata a bicicletei tale

de

Cu c├ót folose╚Öti mai des o biciclet─â, cu at├ót cresc ╚Öansele ca ea s─â se defecteze la un moment dat. Ceea ce este normal, pentru c─â, la fel ca orice alt obiect fabricat de om, nu este conceput─â s─â dureze ve╚Önic. Inevitabil, o s─â vin─â o vreme ├«n care bicicleta nu va mai func╚Ťiona la fel de bine ╚Öi va avea nevoie de un pic de ├«ngrijire, pentru a-╚Öi rec─âp─âta str─âlucirea de alt─â dat─â.

├Än timp, diversele p─âr╚Ťi componente ale unei biciclete se stric─â, din cauza uzurii: cauciucurile se sparg sau se taie, pedalele se pot rupe, ghidonul ├«ncepe s─â joace sau se ├«ndoaie (ca urmare a „oboselii” metalului din care este f─âcut), iar rulmen╚Ťii se pot cr─âpa, la r├óndul lor. Este adev─ârat c─â nu prea avem cum s─â evit─âm astfel de evenimente, dar asta nu ar trebui s─â ne ├«mpiedice s─â facem tot posibilul pentru a ne men╚Ťine bicicleta ├«ntr-o stare de func╚Ťionare c├ót mai bun─â.

1. ╚Üine╚Ťi bicicleta ├«n interior

Adesea, bicicletele au de suferit dup─â ce au fost expuse mai mult─â vreme elementelor naturii. Ploile ╚Öi ninsorile le ud─â dac─â sunt ╚Ťinute afar─â, iar toat─â acea umezeal─â ╚Öi ap─â se infiltreaz─â ├«n metal, corod├óndu-l ╚Öi provoc├ónd ruginirea sa ├«n timp. De aceea, o biciclet─â ar trebui s─â fie depozitat─â ├«ntr-o ├«nc─âpere unde intemperiile nu o pot afecta. De preferat, ├«nc─âperea s─â fie una care s─â nu permit─â ploii, ninsorilor sau apei s─â se infiltreze ├«n interior, altfel, nu ar avea absolut nici un rost s─â o ╚Ťine╚Ťi acolo.

2. Cur─â╚Ťa╚Ťi ╚Öi unge╚Ťi ╚Öaua

Este p─âcat s─â arunc─âm o biciclet─â perfect func╚Ťional─â ╚Öi curat─â doar pentru c─â ╚Öaua acesteia s-a ├«n╚Ťepenit ╚Öi nu mai poate fi ajustat─â dup─â nevoia noastr─â. Nu este o problem─â dac─â pozi╚Ťia ├«n care ea s-a blocat este una confortabil─â, dar poate deveni o adev─ârat─â b─âtaie de cap atunci c├ónd nu se ├«nt├ómpla a╚Öa ceva. Dac─â ├«ncerca╚Ťi s-o elibera╚Ťi din prinsoare ruginii, s-ar putea s─â o strica╚Ťi, ├«n special dac─â modalitate de deblocare aleas─â este una care implic─â for╚Ť─â brut─â.

C├ónd se ├«nt├ómpl─â a╚Öa ceva, bicicleta poate deveni nefunc╚Ťional─â, pentru c─â nu ve╚Ťi mai putea merge pe ea dac─â ╚Öaua s-a rupt, iar parte din bra╚Ťul care o sus╚Ťine a r─âmas ├«n╚Ťepenit ├«n cadru. Pentru a evita o asemenea problem─â, scoate╚Ťi ╚Öaua din c├ónd ├«n c├ónd ╚Öi cur─â╚Ťa╚Ťi-o, aplic├ónd ╚Öi un strat de lubrifiant care s-o protejeze de rugin─â ╚Öi s─â o fac─â mai u╚Öor de manevrat.

3. Lubrifierea angrenajelor

Defectarea rulmen╚Ťilor, a butucilor ╚Öi a altor angrenaje mobile poate fi o problem─â enervant─â pentru mul╚Ťi bicicli╚Öti. Dar a╚Ťi fi, poate, surprin╚Öi s─â afla╚Ťi c─â o simpl─â cutie de ulei ieftin poate rezolva foarte simplu treaba. C├ónd un rulment sau caseta pedalelor se stric─â, celelalte p─âr╚Ťi mobile vor lucra mai din greu pentru a pune bicicleta ├«n mi╚Öcare, lucru care le poate afecta ╚Öi pe ele ├«n viitor.

De regul─â, dac─â l─âsa╚Ťi defec╚Ťiunile s─â se acumuleze ╚Öi nu le acorda╚Ťi aten╚Ťie, costul remedierii lor poate fi mult mai mare dec├ót dac─â a╚Ťi fi ales s─â le rezolva╚Ťi atunci c├ónd erau mai pu╚Ťine ╚Öi mai necomplicate.

4. Cur─â╚Ťarea bicicletei

Praful ╚Öi murd─âria se vor acumula pe biciclet─â, indiferent pe unde ve╚Ťi merge cu ea. Nu conteaz─â dac─â drumul pe care ├«l str─âbate╚Ťi este unul de ╚Ťar─â, gen o uli╚Ť─â, sau un trotuar din ora╚Ö, praful se g─âse╚Öte din abunden╚Ť─â ├«n ambele cazuri. ├Än foarte scurt timp, toat─â murd─âria acumulat─â de-a lungul timpului de pe strad─â se va aduna ├«n diversele angrenaje ╚Öi le va uza mai repede.

De aceea, este bine s─â ave╚Ťi la voi o c├órp─â cu care s─â ╚Öterge╚Ťi bicicleta de fiecare dat─â c├ónd opri╚Ťi undeva. De asemenea, ├«n weekend, sau c├ónd timpul v─â permite, sp─âla╚Ťi bicicleta bine cu ap─â ╚Öi detergent, usca╚Ťi-o ╚Öi inspecta╚Ťi-o!

5. ├Äntre╚Ťinerea cauciucurilor

Un cauciuc neechilibrat se poate uza foarte repede ╚Öi, de asemenea, poate cauza ╚Öi uzura altor componente, cum ar fi fr├ónele sau schimb─âtoarele de viteze. Uneori, aceast─â problem─â poate fi ╚Öi de la jante, ale c─âror spi╚Ťe s-au ├«ndoit, f─âc├ónd ca ├«ntreaga roat─â s─â fie descentrat─â. Remedia╚Ťi aceast─â defec╚Ťiune prin verificarea frecvent─â a ro╚Ťilor ╚Öi ├«nlocuirea cauciucurilor sau a spi╚Ťelor, dup─â caz.