De la cafeaua la ibric la cea la espressor!

de

Iubitorii de cafea gasesc in procesul de preparare al licorii lor favorite o calatorie a gustului, mirosului, aromei si savorii. Preparata la ibric, cafeaua degaja in aer savoarea si aroma proaspata a boabelor care au fost macinate, dar calitatea acesteia este departe de perfectiunea pe care o cauta pasionatii. De aceea s-a inventat expresorul de cafea, forma ideala de a aduce cafeaua la nivelul optim de degustare.

Ibric versus espressor

Cafeaua preparata la ibric iti ofera bucuria de a respira aerul placut inmiresmat de aroma degajata de cafeaua macinata care fierbe. Din pacate, cantitatea de apa si cantitatea de cafea macinata nu este echilibrata intr-un raport perfect pentru a obtine maximul de gust si aroma. In plus, temperatura de fierbere a apei nu este una care sa ofere dispersia perfecta a elementelor antioxidante si a nutrientilor din cafea.

In mod obisnuit cafeaua trebuie pregatita la o temperatura cuprinsa intre 89-92 de grade Celsius pentru a obtine maximul de beneficii. La ibric, cafeaua va fierbe la 100 grade Celsius (temperatura de fierbere a apei), ceea ce va conduce la pierderea unei parti importante din caracteristicile acesteia.

Espressorul de cafea este aparatul care permite configurarea cantitatii ideale de apa si cafea, precum si a temperaturii perfecte de fierbere. In acest mod, cafeaua va fi pregatita asa cum trebuie pentru a nu-si pierde din proprietati. Desigur, indeplinirea acestor elemente depinde foarte mult si de calitatea aparatului, rezultatele fiind mai bune in cazul espressoarelor automate, de exemplu.

O alta caracteristica de care trebuie tinut cont atunci cand pregatesti cafeaua este prezenta unor elemente care afecteaza sanatatea consumatorului. Cafeaua contine astfel de elemente (precum kahweolul si cafestolul) care, in cazul prepararii la ibric, nu sunt eliminate si conduce la cresterea valorilor colesterolului din sange.

Cafeaua pregatita la espressor este lipsita de prezenta acestor elemente negative, ceea ce constituie un plus pentru acest tip de masina de preparat cafea. Nivelul de presiune corespunzator (de peste 9 bari) are drept efect interactiunea foarte scazuta cu cafeaua macinata.

O alta caracteristica de care trebuie tinut cont este si faptul ca timpul de pregatire al cafelei este cu mult mai scazut in cazul unui expresor de cafea. Cafeaua pregatita la ibric nu beneficiaza de o temperatura constanta, necesitand, totodata si supravegherea permanenta pentru “a nu da in foc”. In cazul unui espressor vei avea de apasat doar un buton pentru inceperea procesului si atunci cand acesta este fianalizat, aparatul se opreste singur, iar cafeaua perfecta este gata de servit.