Importanta unui stil de viata sănătos pentru toata familia

de

Se știe foarte bine că un stil de viață sănătos, care ne ajută să ne menținem în formă și să ne ferim de boli, este un lucru foarte important pentru oricine, inclusiv pentru familii, nu numai pentru anumiți indivizi din cadrul ei. Poate părea mai greu de crezut, dar adaptarea la un astfel de stil de viață nu este deloc complicată și nu trebuie să faceți niște schimbări foarte spectaculoase pentru a trăi și a vă simți mai bine. Sunteți înconjurați de foarte mulți experți și de foarte multă informație la acest capitol, de aceea trebuie să vă folosiți minte pentru a discerne între ceea ce este util pentru voi și ceea ce trebuie evitat.

Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faceți încă de la început, ca familie, când hotărâți că este cazul să vă schimbați stilul de viață, este să mâncați cât mai sănătos. Evitați toxinele din alimente pe cât de mult se posibil și consumați foarte multe fructe proaspete, legume și cereale integrale. Apoi, nu se poate să vă mențineți în formă dacă nu faceți și puțină mișcare. Ca atare, alegeți niște activități fizice moderate care se pot efectua fără prea mult efort și încercați să le faceți de câteva ori pe săptămână.

Dacă sunteți fumători, fie activi, fie pasivi, reduceți numărul de țigări sau cantitatea de fum pe care o inhalați. Fumați mai puține țigări sau petreceți mai puțin timp în preajma persoanelor care fumează. Ideal ar fi, totuși, să puteți elimina definitiv tutunul din viața voastră, deoarece acesta nu prezintă nici un avantaj pentru sănătate. Dimpotrivă, el vă poate face mai mult rău decât bine. Prin respectarea unui regim de antrenament moderat, veți reuși să slăbiți și să vă mențineți mereu în formă.

Nu cred că mai este nevoie să menționez faptul că nici grăsimea nu este bună pentru organismul nostru, în special când este prezentă în exces. Persoanele supraponderale sau obeze sunt predispuse riscului de a suferi de diabet de tip II, afecțiuni cardiace sau probleme cu masa osoasă, din cauza greutății care apasă pe ea. Deși, probabil, nu veți putea mânca întotdeauna numai alimente organice sau naturale, fără urme de pesticide sau alte chimicale în ele, ar trebui să încercați să consumați măcar 12 fructe sau legume de acest fel.

Stilul vostru de viață actual, la fel ca și cel al multor altor persoane, este unul extrem de convenabil, dar, în același timp, și nesănătos, în mare parte a lui. Majoritatea dintre voi mâncați foarte multe alimente procesate și mult prea puține fructe și legume. De asemenea, aș vrea să știu câți dintre cei care citiți acest articol mergeți la sală și vă antrenați în mod regulat pentru a fi mereu în formă? Ridicați mâinile sus! Cum? Atât de puțini dintre voi fac asta?

Acum înțelegeți de ce spun că duceți un stil de viață nu foarte sănătos?

Mulți dintre noi preferă să nu facă nici un fel de schimbare în viața lor, pentru că schimbările, chiar și cele mai mici, ne scot din zona noastră de confort. Nouă ne este mult mai bine în această zonă, cu care suntem obișnuiți și din care nu am vrea să fim scoși niciodată. De ce? Pentru că este mult mai ușor să faci aceeași rutină la nesfârșit, decât ar fi să aduci un lucru nou în viața ta. Prin urmare, uneori preferați să tratați o boală, mai degrabă decât s-o preveniți printr-o alimentație sănătoasă și antrenament fizic.

Și, când boala se instalează, dați fuga la doctor și la farmacie să luați anumite medicamente pentru a o trata sau pentru a o ține sub control. În loc să faceți o schimbare în bine și să vă oferiți vouă și familiilor voastre un viitor mai bun, departe de zodia oricărei afecțiuni de sănătate, preferați să continuați să aveți exact aceleași obiceiuri proaste care v-au adus pe toți membrii familiei în situația în care vă aflați în prezent.

Evident, trebuie să fiți conștienți și de faptul că nu toate aspectele unui stil de viață sănătos se află sub controlul vostru. De multe ori, veți fi supuși acțiunii unor toxine din mediul înconjurător pe care nu aveți cum să le evitați în totalitate. Totuși, sunt și mulți alți factori care se află mereu la îndemâna voastră și de care voi vă puteți folosi, dacă vreți, pentru a vă schimba stilul de viață. Orice ați face, trebuie să fiți responsabili pentru acțiunile pe care le întreprindeți și alegerile pe care le faceți.

Mă reîntorc la alimentație, deoarece aceasta este un factor cheie în atingerea unui stil de viață sănătos. Se poate spune că totul pleacă de la ea.

Există și acea vorbă care sună așa: „Spune-mi ce mănânci și am să-ți spun cine ești”. Mă rog, poate că nu am reprodus-o tocmai exact, dar cred că ați înțeles foarte bine ce am vrut să spun. Dieta sau alimentația pe care o aveți în prezent vă influențează în mod direct starea de sănătate și felul în care vă simțiți în propria piele.

Dacă doriți să vă schimbați stilul de viață și să aveți o nutriție mai bună, este important să nu porniți în această călătorie cu mentalitatea greșită. Nu veți obține rezultatele dorite atunci când faceți ceva ce nu vă place. De exemplu, dacă nu doriți nici în ruptul capului să mâncați alimente mai sănătoase sau să faceți exerciții fizice, dar totuși, cumva, v-ați simțit obligați să vă înhămați la așa ceva, mereu veți trăi cu impresia că tot ceea ce faceți acum este un sacrificiu care, după părerea voastră, nu merită atât efort.

Prin urmare, cum vă așteptați să aveți rezultate bune de pe urma antrenamentului sau a noii diete, dacă voi le urâți pur și simplu? Poate că, la început, cei din jur vă vor ridiculiza și vă vor spune că nu trăiți din plin viața dacă nu mai mâncați tot felul de alimente nesănătoase, precum pizza sau mâncarea fast-food, dar acest lucru nu trebuie să vă descurajeze. În schimb, întrebați-le pe acele persoane care râd de voi cum se așteaptă ele să trăiască mai bine și mai mult când stilul lor de viață este unul extrem de dezordonat.

Motivul pentru care, din câte ați putut observa, pun foarte mult accent pe mâncatul sănătos, este acela că o alimentație echilibrată întotdeauna funcționează. Dacă aveți deja un stil de viață de care sunteți mulțumiți, imaginați-vă un pic cum era existența voastră înainte de a face această mare schimbare? Poate că unii dintre voi erați, pur și simplu, dependenți de un anumit aliment nesănătos. De exemplu, de dulciuri. Cum vă simțeați după ce le consumați?

Bine la început, pentru că vă satisfăceați pofta, dar nu la fel de bine după o anumită perioadă de timp. Zaharul nu face bine organismului, în special în cantități mari. Alimentația nesănătoasă duce la apariția multor probleme de sănătate, de la dureri de cap, infecții și oboseală, până la afecțiuni mai serioase cum sunt cele de inimă sau diabetul. Mai mult, ele pot afecta chiar și viața sexuală! Parcă nu mai sunt atât de tentante alimentele acelea nesănătoase, nu?

 

Sigur acesta a fost unul dintre acele momente în care ați hotărât că este timpul să schimbați ceva în viața voastră. Acum, când mâncați mult mai sănătos ca înainte, puteți vedea cu ochii voștri (și puteți simți și în interiorul corpului vostru) diferența. Nu vă mai îmbolnăviți așa de des, sunteți mai puternici, mai rezistenți și aveți mai multă energie pe care de-abia așteptați s-o utilizați la sala de forță, la o plimbare cu bicicleta sau la un meci de fotbal.

 

Un stil de viață sănătos este cel mai potrivit pentru oricine și ar trebui adoptat de toți membrii unei familii, de la cei mai mici, până la cei mai bătrâni. Copii, în special, pot fi învățați de la o vârstă fragedă importanța unei alimentații corecte și echilibrate și a unei activități fizice practicată frecvent. Se poate spune că ei învață chiar prin imitație, luându-se după adulți și dorind să fie ca ei. De aceea, este bine să-i modelați de mici în această privință, pentru a deprinde niște obiceiuri sănătoase și pentru a învăța să evite alimentele care nu le aduc nici un beneficiu din punct de vedere al nutriției.

Copii pot deprinde obiceiuri sănătoase nu doar când stau cu voi la masă, ci și când vă văd gătind. Așa că, nu este o idee rea să-i aveți pe lângă voi atunci când preparați un fel de mâncare. Mulți dintre ei sunt foarte curioși și, cu siguranță, vor vrea să afle ce anume faceți voi în bucătărie. Cu ceva noroc, vor învăța de mici să gătească nu doar o mâncare gustoasă, ci și sănătoasă.

Un ultim lucru pe care vreau să vi-l mai împărtășesc este acela că ar trebui să faceți cu toții, de la părinți la bunici, un efort pentru a vă schimba stilul de viață pe care îl aveți acum. Niciodată nu cred că este prea târziu să faceți acest lucru, așa că nu vă ascundeți în spatele unei astfel de scuze..