Inegalitatea dintre sexe şi sărăcia

de

Se prea poate ca unii dintre voi să nu știți acest lucru, dar inegalitatea dintre sexe este una dintre principalele cauze ale sărăciei. Ce înseamnă, mai exact, această inegalitate? Că femeile sunt, de cele mai multe ori, mai dezavantajate în societate decât bărbații.

În diverse zone de pe glob, tinerii sunt de multă vreme prinși în niște roluri predeterminate, în funcție de tradiția și cultura din care fac parte. Din partea fetelor se așteaptă ca acestea să acorde mai multă atenție creșterii fraților mai mici, în detrimentul educației. Mai mult, pentru a mai ridica din presiunea cauzată de problemele financiare, multe dintre ele sunt forțate sau nevoite să se însoare de la o vârstă mai timpurie.

Acest lucru înseamnă că ele vor face mulți copii, perpetuând ciclul sărăciei. Băieții care cresc în cartiere rău famate ajung să se alăture diverselor găști sau grupări de crimă organizată pentru a-și dovedi masculinitatea. Astfel, ei ajung să consume droguri, să bea alcool mult sau să facă tot felul de munci extrem de grele, fapt care îi va determina să aibă un comportament mai abuziv pe viitor, în special față de femei.

Se poartă tot felul de discuții legate de rezolvarea problemei inegalității dintre sexe. S-a ajuns, în acest fel, la concluzia că ea este doar una dintre inegalitățile care duc la sărăcie, celelalte fiind inegalitățile în funcție de clasa socială, rasă și etnie.

Violența asupra femeilor

În multe țări, fetele sunt percepute ca fiind o piatră de moară din punct de vedere financiar, din cauza veniturilor mici pe care le aduc în familie și a costurilor mari cu zestrea.

Discriminarea femeilor începe încă din faza de concepție…

– Selecția pre-natală în funcție de sex: sarcinile care sunt identificate ca având un făt de sex feminin sunt întrerupte, iar cele care au un făt de sex masculin sunt lăsate să ajungă la termen. Această practică este foarte răspândită în Asia de Sud și de Est, Africa de Nord și în Estul Mijlociu.

Ce se întâmplă după naștere?

– Infanticidul feminin: reprezintă uciderea intenționată a fetelor nou-născute și păstrarea în viață a băieților nou-născuți. Această practică este des întâlnită în India și China. Ca urmare a unei astfel de acțiuni, prăpastia dintre numărul bărbaților și numărul femeilor crește, ceea ce poate duce chiar la crime împotriva femeilor sau la răpiri pentru mariaje forțate, din cauza faptului că numărul populației feminine dintr-o anumită zonă este mult prea mic în comparație cu populația masculină.

Decesele cauzate de zestre: sunt caracterizate de uciderea miresei de către socrii acesteia, dacă ei sunt de părere că zestrea cu care aceasta a venit nu este una suficient de bună. Astfel de crime se comit cu precădere în Asia de Sud, dar și în alte părți ale lumii.

Crimele de onoare: se fac atunci când se dorește pedepsirea unei femei pentru că a comis un adulter sau pentru că a fost victima unui viol. Aproximativ 5000 de femei mor în acest fel în fiecare an. Între 1999 și 2013, 3512 femei au fost atacate cu acid în Bangladeș.

Mutilarea organelor genitale feminine: până la 140 de milioane de femei au trecut prin astfel de chinuri în Africa și Estul Mijlociu (datele sunt din 2011, luna noiembrie), alte 3 milioane riscând să aibă aceeași soartă în fiecare an.

Inegalitatea între sexe, un obstacol în calea dezvoltării și creșterii economice

În multe țări aflate în curs de dezvoltare, discriminarea pe bază de sex face ca nu foarte multe femei să aibă acces la un loc de muncă. Asta înseamnă că numai o parte a forței de muncă disponibilă este utilizată, ceea ce duce risipirea resurselor economice. Dacă s-ar elimina această discriminare, femeile ar putea intra mult mai ușor pe piața muncii, fapt ce ar ajuta la creșterea producției și a economiei.

Și printr-o educație suficientă și corectă ar mai putea femeile să dobândească puterea de a lua decizii și de a promova egalitatea între sexe, ceea ce ar îmbunătăți atmosfera familiei din care fac parte. Mai mult, și copiii acestora ar avea parte de o educație mai bună, putând să ajungă, la rândul lor, buni contribuitori la bunăstarea economiei.

Studiile arată că procentul de femei care sunt angajate este mic, acolo unde discriminarea atinge un nivel ridicat. De exemplu, în Africa de Nord, Estul Mijlociu și Asia de Sud, doar 20% din forța de muncă feminină care nu este implicată în agricultură, este angajată și în alte domenii.