Istoria parfumurilor arabesti

de

Inceputurile parfumeriei

Parfumurile au un efect subliminal asupra memoriei noastre. Cuvantul “parfum” vine din limba latina “per fumus”, care inseamna efectiv “prin fum”. Parfumul are o vasta istorie, datand inca de pe timpul Imperiului Persan. O tableta cu scris cuneiform gasita acum 4000 de ani in teritoriul unde se afla Mesopotamia este cel mai vechi atestat al uzului parfumurilor.

Pe vremea aceea, parfumurile erau considerate un obiect de lux, iar uzul acestora a fost pastrat in cultura araba, fiind folosite in cadrul ceremoniilor religioase. Cu siguranta cunoasteti reputatia miresmelor orientale emanate de parfumurile arabesti. Efectul subliminal asociat cu parfumurile arabesti poate fi descris prin doua cuvinte: lux si eleganta.

Cum au aparut parfumurile arabesti?

Cultura islamica a avut o contributie semnificativa in dezvoltarea parfumeriei: imbunatatirea extractiei esentelor prin distilare si introducerea unor noi ingrediente. Parfumurile erau des folosite in practicile religioase islamice, iar anii ascensiunii islamului aduce de la sine si perpetuarea uzului parfumurilor in viata de zi cu zi.

Istoria ne spune ca primul parfum arabesc a fost preparat in secolul IX de catre omul de stiinta Abu Yusuf Yaqub bin Ishaaq al Kindi care facea experimente combinand diverse ierburi si plante, obtinand atat parfumuri, cat si cosmetice si farmaceutice. Abu Yusuf a si scris o carte, intitulata “Cartea Chimiei si Distilarii Parfumurilor”, ce contine mai mult de 100 de retete de uleiuri imbietoare.

Al doilea cel mai apreciat contribuitor al lumii parfumurilor arabesti este Jabir ibn Hayyan, care a perfectionat metoda obtinerii parfumurilor arabesti prin distilare, filtrare si evaporare.

Miresmele orientale isi gasesc calea in Europa prin Al-Andalus (Spania Islamica de la acea vreme) in vest, si prin comertul intreprins de catre cavalerii cruciati. Ghilda Piperarilor din Londra anilor 1179 este un exemplu de factiune care se ocupa cu vanzarea materiilor prime cu care se faceau parfumurile arabesti. De asemenea, renumita familie de Medici pornesc industria parfumeriei in Europa in secolul XVI, in urma casatoriei cu printul Frantei.

Parfumurile si pasiunea pentru miresme imbietoare ocupa un loc de seama in cadrul culturii Peninsulei Arabe. Principalele ingrediente, Bakhoor-ul si Oud-ul, folosite inca din vremurile stravechi, sunt folosite si astazi, iar mirosul lor specific este resimtit in casele, magazinele si mallurile din zona Peninsulei Arabe.

Intrigue Boutique aduce exoticul Peninsulei Arabe chiar in fata usii tale. Niciun miros nu este la fel, iar acest lucru se aplica mai ales in cazul parfumurilor arabesti. Exploreaza si alege un parfum arabesc care sa te reprezinte si sa ti se potriveasca.