O scurta istorie a skateboarding-ului

de

Skateboarding-ul are un trecut tumultos, presarat cu evenimente mai putin placute, dar si cu evolutii uimitoare in ceea ce priveste placile si stilul de mers.

Si in ziua de azi exista numeroase voci care spun ca skateboarding-ul este unul dintre cele mai periculoase sporturi, insa in istoria sa lucrurile au stat si mai rau de atat, in mare parte din cauza materialelor inferioare din care erau confectionate placile, dar si rotile.

Dar, iata mai multe date concrete din istoria nu prea indepartata a acestui sport.

1. Aparitia sketboardingu-ului

Acest sport a luat nastere in anul 1950, in California, atunci cand mai multi surferi au venit cu ideea de a duce surfingul in strada. Si cum sa faci asta daca nu prin construirea unei placi asemanatoare celei pentru surf? Bineinteles, ideea era mult mai greu de pus in practica deoarece nimeni nu stia cum sa construiasca o placa adecvata. Cu toate acestea, mai multi oameni si-au unit viziunile si asa a aparut, in cele din urma si prima placa de skateboard.

2. Cum arata prima placa de skateboard

Primii skateri au inceput cu bucati de lemn, cu role atasate sub ele. Din nefericire, insa, aranjamentul nu era unul foarte sigur si multi tineri s-au accidentat incercand sa controleze o astfel de placa.

Cu toate acestea, skateboarding-ul era destul de popular si practicantii acestuia incercau sa il imbunatateasca in mod constant. Astfel, acele lemne s-au transformat in curand in scanduri, iar in cele din urma companiile au inceput sa produca placi din straturi presate de lemn, similare cu placile din zilele noastre.

3. Epoca de glorie

În 1963, skateboardingul devenise deja foarte cunoscut, iar companii de renume precum Jack’s, Hobie si Makaha au inceput sa organizeze diferite competitii de skateboarding. Stilurile principale practicate la acea vreme erau: downhill, slalom sau freestyle. Torger Johnson, Woody Woodward si Danny Berer erau unii dintre cei mai cunoscuti skateri ai vremii, dar ceea ce faceau acestia arata complet diferit fata de trick-urile practicate in zilele noastre.

Un alt aspect cu o importanta majora in evolutia sketboardingului este inventarea rotilor din urethan, in 1972, de catre Frank Nasworthy, roti asemenatoare cu cele de azi. Compania lui Nasworthy, Cadillac Wheels, si inventia acestuia au captata interesul tinerilor in ceea ce priveste practicarea acestui sport, pe atunci doar la nivel de hobby. Insa acest lucru avea sa se schimbe odata cu organizarea de noi concursuri de skateboarding care au dus aceasta activitate la un alt nivel.

4. Decaderea

Din nefericire, la sfarsitul anilor 70 skateboardingul a cunoscut o noua prabusire in popularitate, in mare parte din cauza accidentarilor suferite de cei prea putini antrenati sau experimentati. Astfel, desi au inceput sa se construiasca tot mai multe skate parkuri, practicantii erau din ce in ce mai putini. In cele din urma, multe dintre parcurile de skateboarding au fost inchise.

Incepand cu anii 80 insa, iubitorii acestui sport au inceput sa isi faca propriile rampe si sa se dea pe orice puteau. In acest fel, skateboardingul a inceput sa castige iarasi adepti si sa devina, in timp, sportul pe care il cunoastem cu totii astazi.