Piese moto aftermarket sau originale?

de

Spre deosebire de masini, motocicletele reprezinta rar o necesitate si angreneaza de obicei o pasiune. Ai putea argumenta ca un scuter este un mijloc de transport urban mai efficient decat masina si astfel ai putea justifica o asemenea achizitie, dar o motocicleta de tip chopper foarte rar este cumparata cu mintea si nu cu inima.

Cert este ca, indiferent daca vorbim despre scutere sau motociclete, toate au nevoie de grija, atentie si o intretinere riguroasa. Cu alte cuvinte, benzina si piese de calitate. Iar daca nu ne pricepem foarte bine la mecanica, putem apela intotdeauna la un magazine de piese moto de calitate, care sa ne ghideze si sa ne ofere cele mai bune solutii.

Pe langa libertatea de miscare pe care o ofera aceste fantastice vehicule pe doua roti mai ai si libertatea financiara data de o intretinere mult mai ieftina decat in cazul unei masini. Iar acest lucru ar trebui sa ne permita sa cumparam piese moto doar de cea mai inalta calitate si sa alimentam doar cu benzina de cifra octanica superioara.

Si totusi, unde tragem linie si delimitam bugetul atunci cand vine vorba despre piese moto?

Desigur, ca si in cazul masinilor apare eternal discutie: sa cumpar piese auto pe original sau sa merg pe mana unui producator aftermarket?

Discutia este ampla si ne-am putea intinde pe o perioada foarte lunga de timp, asa ca voi incerca sa tin discutia cat mai compacta, prinsa in argumente solide si angrenata de dorinta de invatare si de pasiunea catre motociclete.

In primul rand, daca vorbim de modele clasice de motociclete, cu o vechime si o istorie consacrata, atunci poti cumpara doar piese moto originale, pentru ca foarte rar producatorii aftermarket se vor incapatana sa pastreze matritele pieselor pentru modele cumparate in numar foarte mic, doar de catre pasionati.

Cat despre modelele uzuale de motociclete, atunci trebuie sa avem grija ce producator alegem pentru pasiunea noastra pe doua roti. Din fericire, traim vremuri in care producatorii auto si moto apeleaza la alte firme pentru a le furniza piesele si de multe ori singura diferenta dintre original si aftermarket este sigla.

Asa ca tot ceea ce trebuie sa iti faci sunt temele si sa te documentezi despre provenienta pieselor de pe original si astfel vei economisi bani fara a pierde din calitate.

Sunt piesele de provenienta originala mai bune decat cele aftermarket?

Piesele originale, sau OEM, sunt facute pentru a respecta exact specificatiile din fabrica. Nimic mai mult, nimic mai putin. Exista piese aftermarket care sunt mai slabe calitativ decat cele OEM, dar exista si piese aftermarket care sunt mai bune decat cele originale. Doar pentru ca scrie pe ele “BMW” , “Yamaha”, “Aprilia” sau oricare alt producator, asta nu inseamna ca reprezinta cuvantul absolut in materie de calitate si fiabilitate.

Totusi, indiferent de toate argumentele aduse, atat pro cat si contra, ultimul cuvant il va spune bugetul (sau partenerul de viata, in unele cazuri) si decizia de cumparare se rezuma la cel mai bun raport calitate-pret, in functie de bugetul nostru.

Dar oare poti pune pret pe o pasiune?

Oricat de mult am incerca sa ne abtinem si sa ne pastram bugetul in varianta initiala, intotdeauna vom gasi bani pentru pasiunea noastra. Daca ar fi sa te las cu o idee, aceasta ar fi ca daca nu iti permiti piese moto de cea mai inalta calitate, macar asigura-te ca schimbi regulat piesele si ca mentii planul de intretinere al motocicletei. O piesa de calitate medie dar noua este mult mai buna decat o piesa de calitate inalta, dar uzata.