Poluarea aerului şi mediul înconjurator
Fie că vrem să recunoaștem sau că vrem să ne gândim la acest lucru sau nu, poluarea aerului este o problemă reală, una care continuă să ne afecteze mediul înconjurător și viețile zi de zi. Cu toate că cei care locuiesc în zone rurale tind să uite că ne confruntăm cu o asemenea problemă (deoarece ei nu sunt nevoiți să se confrunte cu fumul fabricilor și gazele de eșapament la fel de mult ca cei de la oraș), ea nu înseamnă că nu există sau că este pe cale să dispară.
Sunt momente în care nu putem ignora poluarea, oricât de mult ne-am dori acest lucru. Numai să ne gândim puțin ce sentiment ne încearcă atunci când trecem pe lângă o fabrică sau o uzină din ale cărei coșuri este mult fum negru sau să ne gândim puțin ce efecte are asupra stării noastre de sănătate fumul emanat de țevile de eșapament ale mașinilor prezente în număr mare în trafic!
Ce reprezintă poluarea aerului?
Poluarea aerului se poate defini ca toate acele chimicale și gaze dăunătoare care sunt eliberate în atmosferă de către diverse surse (mașini, camioane, trenuri diesel, fabrici, uzine, minerit etc.) și care afectează, în timp, calitatea aerului și mediului în care trăim. Cele mai mari poluatoare de aer sunt mașinile, urmate pe locul doi de fabrici.
De ce este poluarea periculoasă?
– Din motive de sănătate: poluarea aerului se află în strânsă legătură cu diverse boli și afecțiuni cu care ne confruntăm în zilele noastre: boli de inimă, probleme de respirație etc.
– Încălzirea globală: poluarea aerului este responsabilă pentru încălzirea globală. Acest fenomen duce treptat la creșterea temperaturii de pe planeta noastră. Unele ecosisteme sunt deja afectate de încălzirea globală și, dacă acest proces nu este oprit, putem ajunge la topirea calotelor glaciare, ceea ce poate cauza creșterea nivelului mărilor și oceanelor.
Orașele care se află pe coasta unor mări, oceane sau pe malul unor râuri, pot fi inundate în urma creșterii nivelului apelor.
– Stratul de ozon: dacă poluarea aerului este mare, stratul de ozon are de suferit și se subțiază în timp. Dacă acesta dispare, nu vom mai fi protejați de radiațiile ultraviolete. Flora și fauna vor avea de suferit, la fel ca și noi, oamenii, fiind expuși riscului de a suferi de cancer de piele.
– Ploaia acidă: anumite substanțe poluante pot cauza apariția ploilor acide. Acestea au un mare impact negativ asupra animalelor, peștilor și plantelor peste care cad. De asemenea, ele afectează și solul, făcându-l prea toxic pentru anumite plante sau animale.
Cum putem lupta cu poluarea?
Una dintre metodele de luptă cu poluarea ar putea fi prin achiziționarea și conducerea unor automobile hibride. Acestea au un grad de poluare al atmosferei mult mai scăzut decât un vehicul obișnuit, care arde benzină sau motorină.
Apoi, mai putem utiliza energia verde, cum este cea solară, a vântului, a apei, energia geotermală și energia furnizată de biomasă, în locul celei produse prin arderea de combustibili fosili.
Dacă dorim să nu mai producem și alte pagube mediului înconjurător, care se pot dovedi iremediabile, ar fi cazul ca noi, cu toții, să începem să îmbrățișăm orice metodă posibilă pentru reducerea și chiar eliminarea efectelor adverse pe care poluarea le are asupra mediului.