Regiunile viticole ale Frantei

de

Orice consumator entuziast de vinuri ar trebui s─â ╚Ötie c─â un vin bun se poate ob╚Ťine numai ├«n condi╚Ťii de mediu excelente. Pe planeta noastr─â exist─â mai multe regiuni foarte cunoscute pentru vinurile pe care le dau. Aici, strugurii sunt cultiva╚Ťi ├«n condi╚Ťii optime de vreme, din ei ob╚Ťin├óndu-se un vin de calitate ridicat─â. S─â ne concentr─âm aten╚Ťia asupra unei singure ╚Ť─âri: Fran╚Ťa.

F─âr─â ├«ndoial─â, Fran╚Ťa este una dintre primele ╚Ť─âri care v─â vine ├«n minte atunci c├ónd discuta╚Ťi cu cineva despre vinuri. Produc╚Ťia de vin este foarte ridicat─â aici, 8 miliarde de sticle fiind ├«mbuteliate ├«n fiecare an ├«n Fran╚Ťa. Pe pia╚Ťa vinului, aceast─â ╚Ťar─â ocup─â o mare cot─â.

Regiunile viticole unde se cultiv─â struguri ╚Öi se produce vin sunt recunoscute ╚Öi reglementate de c─âtre autorit─â╚Ťile franceze. Vinurile care se ob╚Ťin ├«n aceste regiuni sunt ├«ntotdeauna inspectate, ele trebuind s─â aib─â anumite caracteristici de ├«ndeplinit, care sunt specifice zonei din care provin. Fiecare regiune ├«n parte produce un soi de vin diferit.

Regiunea Alsacia se afl─â localizat─â de-a lungul r├óului Rin, ├«n partea de est a Fran╚Ťei, la grani╚Ťa cu Germania. Ea este cunoscut─â ca fiind o regiune unde se produce mult vin alb. De╚Öi vinul alb este predominant, aici se mai ob╚Ťin ╚Öi cantit─â╚Ťi mai mici de vin ro╚Öu. Soiurile de struguri caracteristice acestei zone sunt Muscat, Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer ╚Öi Riesling.

A doua regiune viticol─â important─â a Fran╚Ťei este Bordeaux. ├Än aceast─â regiune se ob╚Ťine vin ro╚Öu. Ea se g─âse╚Öte de-a lungul coastei Atlanticului. Vinurile care se export─â din zona Bordeaux sunt produse din soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot ╚Öi, uneori, Cabernet Franc.

Burgundia, sau, dup─â cum mai este numit─â, Bourgogne, se afl─â ├«n partea de est a Fran╚Ťei. Aici, vinul ro╚Öu ╚Öi vinul alb ├«mpart, ├«n m─âsuri egale, procentul de produc╚Ťie. Regiunea este divizat─â ├«n 4 mici subregiuni: Cote de Nuits, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise ╚Öi Maconnais. Soiurile de struguri care predomin─â aici sunt Chardonnay, pentru vinul alb, ╚Öi Pinot Noir pentru cel ro╚Öu.

O alt─â regiune interesant─â din Fran╚Ťa este ╚Öi Champagne. Dup─â cum v─â pute╚Ťi da seama din numele ei, aici se produce acel tip de vin pe care noi ├«l cunoa╚Ötem sub numele de ╚Öampanie. Pe l├óng─â acesta, ├«n Champagne se mai ob╚Ťin ╚Öi cantit─â╚Ťi ceva mai mici de vinuri normale, neacidulate.

├Än Corsica se g─âsesc multe vinuri de mas─â, produse pentru a fi consumate de localnici (╚Öi nu numai). Corsica este o insul─â aflat─â ├«n Marea Mediteran─â, fiind teritoriu francez. Pentru cei care doresc s─â viziteze aceast─â insul─â, trebuie men╚Ťionat c─â se pot organiza tururi de degustare a diverselor feluri de vinuri specifice zonei.

├Än mun╚Ťii Fran╚Ťei, foarte aproape de Elve╚Ťia, reg─âsim zona numit─â Jura. La fel ca ╚Öi ├«n Burgundia, ╚Öi ├«n Jura se folosesc strugurii Chardonnay ╚Öi Pinot Noir pentru ob╚Ťinerea vinurilor.

Una dintre cele mai mari regiuni viticole ale Fran╚Ťei este, f─âr─â ├«ndoial─â, Languedoc-Roussillon. Aceast─â zon─â aflat─â, aflat─â ├«n partea de sud a ╚Ť─ârii, este cunoscut─â pentru multitudinea de vinuri de mas─â care se ob╚Ťin aici.

Credea╚Ťi c─â am terminat cu regiunile viticole ale Fran╚Ťei? Nu ├«nc─â. Vom continua cu o alta, Valea Loarei, localizat─â ├«n partea central-vestic─â a Fran╚Ťei, de-a lungul r├óului Loara. Vinurile albe sunt cele mai ├«nt├ólnite ├«n Valea Loarei, iar strugurii care sunt cultiva╚Ťi ├«n aceast─â zon─â sunt Sauvignon Blanc ╚Öi Chenin Blanc.

Vinurile rose ╚Öi ro╚Öii sunt produse ├«n regiunile Provence ╚Öi Ron, care se g─âsesc de-a lungul coastei mediteraneene ale Fran╚Ťei. ├Än mun╚Ťii Alpi avem ╚Öi zona Savoy, unde putem ├«nt├ólni, predominant, vinurile albe care sunt f─âcute din soiuri de struguri specifice acestei regiuni.

Ultima, dar nu cea din urm─â regiune, este cea din sud-vestul Fran╚Ťei, care ╚Öi-a c├ó╚Ötigat reputa╚Ťia de zon─â unde se ob╚Ťin mai multe feluri de vinuri ro╚Öii seci ╚Öi vinuri albe dulci.