Remediere defecțiuni aer condiționat

de

De fiecare dată când avem probleme cu aerul condiționat, primul nostru impuls este să chemăm în ajutor un reparator priceput. Mulți dintre noi preferăm să facem acest lucru, pentru că nu știm exact care este cauza defecțiunii și nici nu dorim să riscăm să stricăm și mai rău unitatea de aer condiționat. Deși un astfel de meseriaș știe foarte bine ce face, adesea, serviciile pe care ni le oferă au și costuri pe măsură.

Ca urmare, nu foarte multă lume își permite să apeleze la el. Dacă vă aflați în situația în care trebuie să vi se repare aerul condiționat, dar nu aveți suficienți bani pentru a plăti un reparator calificat, puteți încerca să remediați chiar voi problemele apărute. Sigur, vor fi și unele cazuri în care nu veți avea de ales și va trebui să chemați specialistul, dar, anumite intervenții pot fi făcute și de voi.

Iată care sunt câteva dintre cele mai întâlnite defecțiuni ale unei unități de aer condiționat.

1. Unitatea nu pornește

Când aerul condiționat nu mai pornește, primul lucru pe care ar trebui să-l verificați este termostatul, pentru a vedea dacă acesta funcționează corect. Dacă nu are nici o problemă, este de ajuns să-l resetați. Alt pas pe care îl mai puteți face, este să aruncați o privire și la siguranțele din panoul electric.

Se prea poate ca acestea să fie „sărite”. Înainte de a le reseta și pe ele, identificați ce anume a cauzat dezactivarea lor. Dacă se întâmplă ca siguranțele să sară din nou, este mai bine să chemați un electrician, deoarece problema pe care o întâmpinați poate fi una mai complexă.

2. Unitatea scoate zgomote ciudate

De regulă, dacă unitatea de aer condiționat vibrează și scoate anumite zgomote, înseamnă că nu a fost bine instalată. Pentru a rezolva problema, va trebui să fie instalată corect. Această operațiune o puteți face chiar voi sau, dacă nu aveți încredere în abilitățile voastre, sunați un specialist să vă ajute.

Scârțâitul care se mai aude din când în când din aerul condiționat poate fi cauzat de dislocarea curelei. Opriți unitatea și aranjați cureaua în poziția corectă.

3. Unitatea nu răcește locuința

În cazul în care unitatea este pornită, dar încăpere în care este instalată nu se răcește corespunzător (sau deloc), explicația ar fi că unul dintre furtunurile din ea este înghețat, iar fluxul de aer nu are o curgere corectă. Pentru corectarea problemei, închideți unitatea de la termostat, trecându-l de pe poziția „auto”, pe poziția „on”. Dacă nu apar schimbări în modul de funcționare al aparatului, defecțiunea poate fi una mai complicată.

Totuși, verificați și furtunurile sau filtrul de aer, poate s-a adunat mizerie în ele. Dacă este nevoie, schimbați-le.

4. Unitatea degajă un miros neplăcut

Dacă porniți unitatea, iar aceasta degajă un miros neplăcut, este posibil ca filtrul să fi acumulat multă mizerie, fiind necesară înlocuirea lui.

Concluzie

Acestea sunt unele dintre cele mai des întâlnite probleme pe care le puteți avea la o unitate de aer condiționat. După cum am mai menționat în rândurile de mai sus, dacă știți că nu puteți rezolva singuri o defecțiune, sau dacă ați încercat, dar fără succes, în cele din urmă va trebui să apelați la ajutorul unui specialist.