Sfaturi intretinere motocicletă

de

O motocicletă sigură este o motocicletă foarte bine întreținută. Sunt mai multe sfaturi despre ceea ce este bine să faceți și ceea ce nu este bine să faceți atunci când vine vorba de întreținerea corectă a unei motociclete. Am să încerc, în articolul de față, să menționez numai o mică parte din aceste sfaturi care, sper eu, vă vor ajuta să vă mențineți motocicleta într-o stare de funcționare cât mai bună!

Primul pas către întreținerea unei motociclete este curățarea acesteia. Atunci când o curățați cu atenție, aveți ocazia să vedeți mai în detaliu mare parte din componentele care o alcătuiesc. O motocicletă se poate curăța fără apă, doar cu o cârpă mai curată sau, dacă vă este mai ușor așa, puteți folosi apă curată, o cârpă și un pic de detergent.

Încercați să evitați spălarea motocicletei cu jet de apă sub presiune, deoarece acesta poate afecta integritatea unor componente mai sensibile, precum cele care formează circuitele electrice și electronice. Nu îndreptați niciodată un jet de apă spre zonele acelea! Dacă motocicleta este una cu transmisie pe lanț, nu utilizați apă cu detergent pentru curățarea acestei piese, altfel lubrifiantul de pe lanț se va dizolva și veți fi nevoiți să aplicați un alt strat ulterior.

Cauciucurile și roțile trebuie inspectate și ele periodic, pentru a se identifica și corecta din timp orice semn de uzură sau avariere. După orice spălare, suprafețele vopsite ale motocicletei trebuie protejate de efectele dăunătoare ale razelor solare și ale substanțelor sau chimicalelor care se pot depune în fiecare zi din aer.

Această protecție constă în aplicarea unui strat de ceară. Ceara care se utilizează la acoperirea elementelor care alcătuiesc caroseria motocicletei trebuie să fie una care să poată rezista la temperaturile mari care apar atunci când vehiculul este în uz. Părțile cromate se pot lustrui și ele, acordându-se mare atenție tipului de ceară folosit.

Dacă se utilizează o ceară obișnuită, pentru elementele de caroserie, cromul se poate zgâria! La curățarea părților de plastic și de vinil este recomandat să se folosească substanțe concepute special pentru acestea. Orice alt solvent dur poate afecta componentele din plastic. Multe persoane fac greșeala de a-și curăța motocicletele cu benzină. Nu cădeți în aceeași capcană și nu utilizați sub nici o formă această metodă de curățare!

Dacă motocicleta nu este folosită o anumită perioadă de timp, ar trebui să stea acoperită cu o prelată sau într-un loc ferit de acțiunea elementelor naturii: ploaie, ninsoare, vânt, frig etc.