Sfaturi intretinere motociclet─â

de

O motociclet─â sigur─â este o motociclet─â foarte bine ├«ntre╚Ťinut─â. Sunt mai multe sfaturi despre ceea ce este bine s─â face╚Ťi ╚Öi ceea ce nu este bine s─â face╚Ťi atunci c├ónd vine vorba de ├«ntre╚Ťinerea corect─â a unei motociclete. Am s─â ├«ncerc, ├«n articolul de fa╚Ť─â, s─â men╚Ťionez numai o mic─â parte din aceste sfaturi care, sper eu, v─â vor ajuta s─â v─â men╚Ťine╚Ťi motocicleta ├«ntr-o stare de func╚Ťionare c├ót mai bun─â!

Primul pas c─âtre ├«ntre╚Ťinerea unei motociclete este cur─â╚Ťarea acesteia. Atunci c├ónd o cur─â╚Ťa╚Ťi cu aten╚Ťie, ave╚Ťi ocazia s─â vede╚Ťi mai ├«n detaliu mare parte din componentele care o alc─âtuiesc. O motociclet─â se poate cur─â╚Ťa f─âr─â ap─â, doar cu o c├órp─â mai curat─â sau, dac─â v─â este mai u╚Öor a╚Öa, pute╚Ťi folosi ap─â curat─â, o c├órp─â ╚Öi un pic de detergent.

├Äncerca╚Ťi s─â evita╚Ťi sp─âlarea motocicletei cu jet de ap─â sub presiune, deoarece acesta poate afecta integritatea unor componente mai sensibile, precum cele care formeaz─â circuitele electrice ╚Öi electronice. Nu ├«ndrepta╚Ťi niciodat─â un jet de ap─â spre zonele acelea! Dac─â motocicleta este una cu transmisie pe lan╚Ť, nu utiliza╚Ťi ap─â cu detergent pentru cur─â╚Ťarea acestei piese, altfel lubrifiantul de pe lan╚Ť se va dizolva ╚Öi ve╚Ťi fi nevoi╚Ťi s─â aplica╚Ťi un alt strat ulterior.

Cauciucurile ╚Öi ro╚Ťile trebuie inspectate ╚Öi ele periodic, pentru a se identifica ╚Öi corecta din timp orice semn de uzur─â sau avariere. Dup─â orice sp─âlare, suprafe╚Ťele vopsite ale motocicletei trebuie protejate de efectele d─âun─âtoare ale razelor solare ╚Öi ale substan╚Ťelor sau chimicalelor care se pot depune ├«n fiecare zi din aer.

Aceast─â protec╚Ťie const─â ├«n aplicarea unui strat de cear─â. Ceara care se utilizeaz─â la acoperirea elementelor care alc─âtuiesc caroseria motocicletei trebuie s─â fie una care s─â poat─â rezista la temperaturile mari care apar atunci c├ónd vehiculul este ├«n uz. P─âr╚Ťile cromate se pot lustrui ╚Öi ele, acord├óndu-se mare aten╚Ťie tipului de cear─â folosit.

Dac─â se utilizeaz─â o cear─â obi╚Önuit─â, pentru elementele de caroserie, cromul se poate zg├ória! La cur─â╚Ťarea p─âr╚Ťilor de plastic ╚Öi de vinil este recomandat s─â se foloseasc─â substan╚Ťe concepute special pentru acestea. Orice alt solvent dur poate afecta componentele din plastic. Multe persoane fac gre╚Öeala de a-╚Öi cur─â╚Ťa motocicletele cu benzin─â. Nu c─âde╚Ťi ├«n aceea╚Öi capcan─â ╚Öi nu utiliza╚Ťi sub nici o form─â aceast─â metod─â de cur─â╚Ťare!

Dac─â motocicleta nu este folosit─â o anumit─â perioad─â de timp, ar trebui s─â stea acoperit─â cu o prelat─â sau ├«ntr-un loc ferit de ac╚Ťiunea elementelor naturii: ploaie, ninsoare, v├ónt, frig etc.