Sfaturi pentru alegerea unei saltele de dormit

de

Cât de bine ai dormit în ultima vreme? Te-ai simțit la fel de bine în patul tău pe cât o făceai și în trecut? Ai avut partea de același somn odihnitor? Dacă toate acestea sunt pentru tine o amintire ale unor vremuri demult apuse și atât, este cazul să-i acorzi patului ceva mai multă atenție. El este vinovat pentru asta. El te ține treaz și nu-ți mai permite să dormi așa cum ar trebui. Ți se pare bizar să dai vina pe un obiect fără viață? Nu este întocmai așa!

Pe măsură ce timpul trece, inclusiv mobilierul pe care îl avem în casele noastre îmbătrânește odată cu noi. Treptat, își pierde din strălucirea și chiar utilitatea pe care o avea cândva. Se strică, se decolorează, crapă, pleznește sau se rupe. Ceea ce este normal, deoarece nici un dulap sau pat nu este făcut să dureze o veșnicie. Așadar, când se ajunge aici, este cazul să facem o schimbare.

Ei bine, același lucru este valabil și pentru saltelele de dormit. La început, când le cumpărăm noi, sunt foarte confortabile și ne simțim excelent pe ele, mai ales pe timpul nopții. Apoi, după o vreme, peste luni sau ani de zile, nu mai au aceleași proprietăți pe care le aveau când le-am luat de la magazin. Încep să se lase, să le sară arcurile, să se rupă sau se murdăresc.

Drept urmare, somnul nostru are de suferit. Dacă nu facem nimic și continuăm să dormim pe salteaua veche și deloc confortabilă, nu ne vom putea odihni prea bine. Și, când nu ne odihnim bine, nu putem funcționa la capacitate maximă și suntem morocănoși mai toată ziua. Pentru a pune capăt chinului, trebuie să schimbăm salteaua!

Ca de regulă, ușor de zis, greu de făcut! La o primă vedere, pare ușor să te duci într-un magazin și să iei prima saltea pe care pui ochii. În practică, situația se prezintă în cu totul altă lumină. Din moment ce sunt foarte multe tipuri de saltele pe piață, este destul de greu să o achiziționăm pe cea mai potrivită fără ajutor.

Cum alegem salteaua potrivită nevoilor noastre?

Gândește-te la ultima ta vizită la un hotel sau la locuința unei rude sau a unui prieten când ai dormit, cu adevărat, ca un copil. Oare din ce motiv s-a întâmplat asta? Pentru că salteaua patului a fost una foarte confortabilă. Deci, prin urmare, astfel de saltea ar trebui să cauți și tu.

De preferat ar fi să iei în considerare numai acele saltele care provin de la firme de renume, deoarece, în mod cert, sunt cele mai bune. Când ești gata să mergi la cumpărături, ia cu tine și jumătatea ta (sau măcar o persoană căreia să-i poți cere o a doua opinie). Nu te grăbi să treci de la o saltea la alta!

Analizează-le pe cele care te interesează mai în detaliu și vino la cumpărături într-o zi în care programul tău nu este foarte încărcat, pentru a nu lua decizii în fugă, presat de timp. La fiecare model de saltea pe care îl încerci, petrece cam 15 minute (sau cât timp crezi că este necesar pentru a-ți forma o părere despre el).

Poartă niște haine ceva mai lejere. Dacă ți se permite să și testezi modelul de saltea dorit, va trebui să fii îmbrăcat cu haine care să-ți permită sa te miști în voie pe ea. Astfel, îți vei putea face o idee despre cum se va comporta salteaua și la tine acasă, dacă te hotărăști s-o cumperi.

Așează-te în poziția normală în care dormi de regulă. Dacă, spre exemplu, obișnuiești să dormi pe o parte, bagă două degete sub tine și saltea. Modelul ales nu este bun când degetele introduse au suficient spațiu să intre în golul creat, acest lucru însemnând că salteaua nu îți poate oferi suportul necesar. Alege alta.

Considerații de ordin financiar

Deși nu ar trebui să cumperi o saltea strict pe considerente de preț, alocarea unui anumit buget pentru această achiziție ar trebui să fie importantă. Mergi în mai multe magazine și vezi ce prețuri au saltele comercializate de ele. De asemenea, folosește-te de internet, este mult mai rapid și mai simplu să faci rost de informațiile care îți trebuie.

Chiar dacă o anumită saltea este ieftină, nu înseamnă neapărat că este de proastă calitate (sau invers, că este de top). Ține cont de faptul că alegerea pe care o faci va avea ramificații pe termen lung! Dacă nu știi exact ce-ți dorești sau nu ești sigur de anumite aspecte, întreabă un angajat al magazinului în care te afli (în cazul în care optezi pentru mersul din magazin în magazin).

Spune-i acestuia câți bani ai la dispoziție, cam ce model ți-ai dori și cum ai vrea să fie salteaua pe care urmezi s-o cumperi. Angajatul trebuie să primească de la tine cât mai multe informații, altfel nu te poate ajuta prea mult. Nu are de unde să știe ce-ți dorești dacă tu nu-ți faci publice doleanțele. Odată ce ți-ai ales unul sau mai multe (2-3) modele de care ești interesat, întreabă despre garanție și ce anume este acoperit de certificatul în cauză.

După cum poți observa, alegerea unei saltele bune nu este tocmai un lucru ușor și nici nu ar trebui tratată ca atare! Dacă ești bine documentat și informat, vei putea merge „la sigur” și vei cumpăra o saltea de care să te bucuri mulți ani de aici înainte.